Φιλικές συμβουλές στην αντιπολίτευση

Φιλικές συμβουλές στην αντιπολίτευση

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Δεν έχουμε υπάρξει ποτέ συριζοφοβικοί, αντιΣύριζα και βέβαια αριστεροφοβικοί. Κι αυτό γιατί ενστερνιζόμαστε τις φιλελεύθερες ιδέες και αξίες τα τελευταία… τριάντα χρόνια του βίου μας και με με την πάροδο του χρόνου έχουμε καταφέρει και να ζούμε ως φιλελεύθεροι.

Δηλαδή, δεν είμαστε νεοφώτιστοι, γενίτσαροι ενός κατ' όνομα φιλελευθερισμού ή θεωρητικά ανεπαρκείς να μην γνωρίζουμε ότι ο μεγάλος εχθρός κάθε φιλελεύθερου από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι και σήμερα είναι η Συντήρηση και η Δεξιά και όχι η Αριστερά (άσχετα αν στη χώρα μας η αριστερά αποδείχθηκε εφάμιλλη ενός σκληροπυρηνικού συντηρητικού κόμματος, άλλωστε συγκυβέρνησε επί μακρόν με μια από τις χειρότερες εκδοχές της ακροδεξιάς).

Επίσης είμαστε σε θέση να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ της αριστερής ιδεοληψίας από την οποία πηγάζουν οι καταστροφικές πολιτικές της αριστεράς και της παθογένειας του ελληνικού κράτους που κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να μεταρρυθμίσει.

Κάνουμε αυτή την εισαγωγή για να υπογραμμίσουμε τις φιλικές μας προθέσεις στις επισημάνσεις που έχουμε να κάνουμε για την αντιπολίτευση, ένα μήνα μετά τη μεγάλη της ήττα.

Όποιος είδε προχθές στη Βουλή τις παρεμβάσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη πρέπει κάποια στιγμή να λυπήθηκε ειλικρινά τον κ.Τσίπρα. Ελπίζουμε ο κ.Τσίπρας και οι συνεργάτες του να βρουν το κουράγιο και να δουν προσεκτικά το βίντεο της συνεδρίασης της Βουλής για να συνειδητοποιήσουν τα εξής:

Τα προβλήματα της χώρας απαιτούν βαθιά γνώση και καλή προετοιμασία. Αυτό το κατάλαβε ο ελληνικός λαός γι αυτό και έδωσε την κυβέρνηση στη Νέα Δημοκρατία που έπεισε ότι ξέρει και μπορεί να κάνει όσα απαιτούνται. Ο πρώτος μήνας άλλωστε της διακυβέρνησης από τη ΝΔ που παρήγαγε μετρήσιμο έργο το αποδεικνύει.

Όλη η αγορά, η “πιάτσα” αν θέλετε, γνωρίζει ότι ο κ.Γεραπετρίτης είναι ένας δεινός νομικός. Δύσκολα μπορεί κάποιος πολίτης, όπως εμείς, που δεν ξέρει νομικά,  να αξιολογήσει αν όσα λέει είναι όντως έτσι. Γι αυτό άλλωστε έχουμε την αντιπολίτευση. Για να αποδομεί, εφόσον χρειάζεται, τους αβάσιμους ισχυρισμούς (αν υπάρχουν τέτοιοι) της κυβέρνησης πολλώ μάλλον δε όταν αυτοί εκφέρονται με τόσο πειστικό ύφος.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει κάποιος στην Αντιπολίτευση να τα βάλει με τον κ.Γεραπετρίτη; Ρητορική η ερώτηση…

Τι σκοπεύει να κάνει η Αντιπολίτευση γιαυτό; Είδαμε τον κ.Τσίπρα προχθές στη Βουλή (ήταν μια από τις καλές του μέρες η προχθεσινή) να πνίγεται από το δίκιο και το καημό που η Νέα Δημοκρατία, τα Μήντια κι εν τέλει το εκλογικό σώμα τον αδίκησαν! Έκαναν, λέει, ιδιοτελή κριτική όταν ο ίδιος δεν καταδέχτηκε ποτέ να εξηγήσει στον ελληνικό λαό της αποφάσεις του και όταν δεχόταν έλεγχο, έβγαζε στο σεργιάνι τα “μαντρόσκυλα”, κοινοβουλευτικά, ψηφιακά, αναλογικά να εκφοβίζουν όσους είχαν ενστάσεις.

Μπορεί ο πολίτης να μην είναι σε θέση να αξιολογήσει τι ακριβώς του λέει ο κ.Γεραπετρίτης αλλά βλέπει ένα σοβαρό άνθρωπο να απευθύνεται με ευγένεια και σεβασμό στους αντιπάλους του, να επιχειρηματολογεί με ύφος πειστικό. Απέναντι σ'αυτό τι έχει να αντιτάξει ο κ.Τσίπρας; Να μας λέει, σε υψηλούς τόνους και με ύφος θιγμένου κακομαθημένου πόσο τον αδικήσαμε; Αλήθεια τώρα;

Η Αντιπολίτευση επείγει να σοβαρευτεί. Όχι γενικώς και αορίστως ή αποκλειστικά και μόνο στο ύφος αλλά σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Ο κ.Τσίπρας πρέπει, επιτέλους, να καθίσει να διαβάσει, να ενημερωθεί, να επανδρώσει το επιτελείο του με τεχνοκράτες και γνώστες των θεμάτων. Οι συμμαθητές του όχι μόνο δεν επαρκούν αλλά αυτοί τον πήραν στο λαιμό τους.

Ο κ.Τσίπρας δεν είναι πολιτικός μας  φίλος και δεν θα γίνει ποτέ για σοβαρούς ιδεολογικούς λόγους όμως είναι ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης και έχει την υποχρέωση να ασκήσει με επάρκεια τα καθήκοντά του. Άλλωστε είναι ακόμα πολύ νέος. Ας αξιοποιήσει το χρόνο του στην αντιπολίτευση για να μάθει όσα αγνοούσε ως πρωθυπουργός, βλάπτοντας τη χώρα. Είναι η θεσμική του υποχρέωση.