Φάρμακο μειώνει κατά 44% τους θανάτους από Covid

Φάρμακο μειώνει κατά 44% τους θανάτους από Covid

Ένα ουσιαστικό βήμα στην αντιμετώπιση του πανδημικού ιού και στη δραστική μείωση της ανάγκης για νοσηλεία φέρνει ένα παλιό καρδιολογικό φάρμακο, η κολχικίνη, η οποία χορηγείται σε μορφή χαπιού, αμέσως μετά την επιβεβαίωση της διάγνωσης του κορωνοϊού με τεστ μοριακού ελέγχου, σε όλους τους ασθενείς, ακόμη και αν δεν χρειάζονται νοσηλεία.

Η διεθνής κλινική μελέτη COLCORONA που διενεργήθηκε σε περίπου 4.500 ασθενείς στο Ινστιτούτο Καρδιάς του Μόντρεαλ και σειρά άλλων ερευνητικών κέντρων, με την χρηματοδότηση του Κράτους του Κεμπέκ και άλλων φορέων, έδειξε ότι η χρήση της κολχικίνης μείωσε την ανάγκη για νοσηλεία κατά 25%, την ανάγκη μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής (διασωλήνωση) κατά 50% και τους θανάτους κατά 44%. Συνολικά, ο κίνδυνος θανάτου ή νοσηλείας, μειώθηκε κατά 21%.

Τα θετικά αυτά αποτελέσματα αναμένεται τώρα να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας από τις αρχές Υγείας των κρατών, αλλά και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και των Κέντρων Ελέγχου Λοιμώξεων ανά τον κόσμο, προκειμένου να ενταχθεί η κολχικίνη στα κλινικά πρωτόκολλα για την θεραπεία των εξωνοσοκομειακών ασθενών που πάσχουν από COVID-19.

Ήδη στη χώρα μας, οι ειδικοί της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας, προχωρούν στην κατάρτιση του σχετικού πρωτοκόλλου, για την άμεση χρήση του φαρμάκου σε όλους τους ασθενείς από τη διάγνωσή τους, αφού το φάρμακο χορηγείται ήδη στους νοσηλευόμενους καρδιοπαθείς ασθενείς.

Το νέο πρωτόκολλο, θα αποτελέσει αντικείμενο συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, για τη χορήγηση σε ασθενείς άνω των 40 ετών υπό ιατρική επίβλεψη, πολύ περισσότερο αν πάσχουν από ένα υποκείμενο νόσημα. Με την έγκριση από την επιτροπή, το φάρμακο μπορεί να ξεκινήσει να χορηγείται από αύριο.

Το γνωστό αυτό φάρμακο, έχει αποτελέσει αντικείμενο σειράς κλινικών μελετών με ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την αρχή της πανδημίας. Μεταξύ αυτών και στη χώρα μας είχε πραγματοποιηθεί μια μικρή κλινική μελέτη με το όνομα GRECO, η οποία είχε δώσει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Αυτά τα αποτελέσματα εξάλλου είχαν οδηγήσει στη χορήγηση της συγκεκριμένης αγωγής στους νοσηλευόμενους με COVID -19 καρδιοπαθείς.

Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της κλινικής μελέτης COLCORONA ο κύριος ερευνητής Δρ Jean-Claude Tardif, Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου του Ινστιτούτου Καρδιάς του Μόντρεαλ και Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ τόνισε ότι «Η έρευνά μας δείχνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με κολχικίνη στην πρόληψη του φαινομένου της «καταιγίδας των κυτοκινών» και στη μείωση των επιπλοκών που σχετίζονται με το COVID-19. Πρόκειται για το πρώτο φάρμακο που μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα (δηλαδή σε μορφή χαπιού και όχι ενέσιμο), η χρήση του οποίου, θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στη δημόσια υγεία και ενδεχομένως να αποτρέψει τις επιπλοκές του COVID-19 για εκατομμύρια ασθενείς».

Η θεραπεία με κολχικίνη σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο για επιπλοκές, αμέσως μετά την επιβεβαίωση της διάγνωσης για COVID-19 με μοριακή ανάλυση, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής μορφής της νόσου και, κατά συνέπεια, μειώνει τον αριθμό νοσηλείας. Η συνταγογράφηση κολχικίνης σε ασθενείς θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση των προβλημάτων της συμφόρησης των νοσοκομείων και στη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης εδώ και σε όλο τον κόσμο.

Η COLCORONA ήταν μια κλινική δοκιμή χωρίς επαφή, τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο και η οποία πραγματοποιήθηκε με τη χορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς που πέρασαν τη νόσο στο σπίτι.

Διεξήχθη στον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και τη Νότια Αφρική. Σχεδιάστηκε για να προσδιορίσει εάν η κολχικίνη θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών που σχετίζονται με το COVID-19. Διενεργήθηκε σε περίπου 4.500 ασθενείς με COVID-19 που δεν είχαν νοσηλευτεί κατά τη στιγμή της εγγραφής, με τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για επιπλοκές της COVID-19. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο που δοκίμασε ένα από του στόματος φάρμακο σε μη νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19.

Συντονίστηκε από το Κέντρο Συντονισμού Καινοτομιών Υγείας του Μόντρεαλ του Ινστιτούτου Καρδιάς του Μόντρεαλ (MHICC) και χρηματοδοτήθηκε από την Κυβέρνηση του Κεμπέκ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIH), την φιλάνθρωπο του Μόντρεαλ Sophie Desmarais, και το COVID-19 Therapeutics Accelerator, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, Wellcome και Mastercard. Οι CGI, Dacima και Pharmascience του Μόντρεαλ ήταν επίσης συνεργάτες στη μελέτη.