Ερευνήστε την μπίζνα του προσφυγικού (μέρος δεύτερο)

Ερευνήστε την μπίζνα του προσφυγικού (μέρος δεύτερο)

Το προσφυγικό, κύριε Πρόεδρε, είναι το υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα που έχετε να αντιμετωπίσετε. Είναι η πρώτη σοβαρή δοκιμασία της κυβέρνησής σας. Όλως τυχαίως, το νέο αυτό κύμα ξέσπασε μετά την επίσκεψή σας στο Βερολίνο. Κι όλως τυχαίως η τελευταία απόβαση στη Λέσβο ήταν οργανωμένη με τρόπο που θα ζήλευαν επίλεκτες δυνάμεις καταδρομών. Και πάλι όλως τυχαίως, εκεί υπήρχαν εκπρόσωποι ΜΚΟ και κάμερες. Νομίζω ότι το μήνυμα το έχετε πάρει κύριε Πρόεδρε: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Θα έπρεπε κανονικά ο προηγούμενος διοικητής της ΕΥΠ, ο δημοσιογράφος Γιάννης Ρουμπάτης, να σας έχει ενημερώσει για τις ΜΚΟ και τον ρόλο τους στο προσφυγικό. Και για το τι ακριβώς συμβαίνει στα νησιά και για το τι ακριβώς συνέβη με τις καταλήψεις στην Αθήνα. Εδώ μέχρι και κανονικά ξενοδοχεία κατέλαβαν για να... στεγάσουν, λέει, πρόσφυγες. Τόσος ανθρωπισμός! Και δεν τολμούμε να πιστέψουμε ότι ένας πετυχημένος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν ήξερε τι συνέβαινε στις υπόγειες διαδρομές του προσφυγικού. Ότι δεν ήξερε πρόσωπα και πράγματα. Αν δεν σας ενημέρωσε, αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης.

Ο κόσμος των ΜΚΟ, κύριε Πρόεδρε, είναι ένας ιδιαίτερος κόσμος. Μια άλλη «αγορά». Εκεί υπάρχουν ισχυρές ΜΚΟ που διαχειρίζονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και άλλες που προσπαθούν να γίνουν με τη σειρά τους ισχυρές για να διαχειρίζονται ίσα ή και μεγαλύτερα κονδύλια. Το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ. Τεραστίων διαστάσεων.

Οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ την είχαν καταλάβει τη δουλειά. Δεν προσπάθησαν κάτι να αλλάξουν. Δεν έκαναν κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια για να ρίξουν λίγο φως στο σκοτάδι. Πήγαν με το κύμα. Όπως οι... επενδυτές ακολουθούν το ανοδικό κύμα της αγοράς...

Η αλήθεια είναι ότι έχει ξεκινήσει μια έρευνα από τις ευρωπαϊκές αρχές. Και η οποία πρέπει να βρίσκεται προς το τέλος της. Οι Ευρωπαίοι αγαπούν τους συμβιβασμούς. Πόσο μάλλον όταν έχουν κάθε συμφέρον να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες και φτάσει έτσι το πρόβλημα στη δική τους αυλή.

Οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι βρίσκονται ταυτόχρονα σε εξέλιξη και άλλες έρευνες. Επειδή, όπως ήδη σημειώσαμε, αυτό είναι ένα μεγάλο παιχνίδι. Και για τα μεγάλα παιχνίδια ενδιαφέρονται, συνήθως, τα μεγάλα παιδιά. Τα οποία και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν έρευνες σε πολλές χώρες ταυτόχρονα, διαθέτοντας τους ανάλογους οικονομικούς πόρους.

Αλλά όλοι αυτοί έχουν τους λόγους τους για να βγάλουν στον αέρα μια έρευνα με τον άλφα ή βήτα τρόπο ή να μην την βγάλουν καθόλου. Αυτοί πληρώνουν, αυτοί και αποφασίζουν τι θα κάνουν με τις έρευνες των υπηρεσιών τους.

Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Μια ευρεία έρευνα σε πολλές χώρες. Μπορούμε όμως να ρωτήσουμε τα παλικάρια που ήταν στημένα στην παραλία από πού είχαν τις σχετικές πληροφορίες. Ότι μια... νηοπομπή από βάρκες θα έφτανε σε εκείνη ειδικά την παραλία της Σάμου. Και ύστερα θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε τους κυρίους και τις κυρίες που οργάνωσαν τις καταλήψεις των κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας για τη «στέγαση» των προσφύγων. Και κάπως έτσι θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε κρίσιμα συμπεράσματα. Για το πώς τελικά ανοίγει και κλείνει η στρόφιγγα για το προσφυγικό. Για το ποιος είναι ο τζίρος αυτής της «επιχείρησης». Για το ποιοι εμπλέκονται. Για το ποιοι έχουν κερδίσει και πόσα από αυτή την ανθρωπιστική κρίση. «Ακολούθησε τη διαδρομή του χρήματος» λέμε εμείς οι ανάλγητοι των αγορών!

«Πρόκειται για υβριδικό πόλεμο του Ερντογάν», μας λένε κάποιοι ειδικοί και δεν έχουμε λόγο να τους αμφισβητήσουμε. Οτι ο Ερντογάν αποφάσισε να γεμίσει τα νησιά μας για τους χ, ψ ή ωμέγα λόγους. Αλλά εδώ έχουμε ταυτόχρονα και πολλές συμπτώσεις! Το Βερολίνο, η εκκένωση των κτιρίων στις καταλήψεις των Εξαρχείων. Και άλλα!

Κύριε Πρόεδρε, το προσφυγικό θα πρέπει να το πιάσετε από τα κέρατα. Αλλιώς θα σας καταπιεί. Χρειάζεται να αλλάξει όλο το σύστημα ασύλου. Και μόνο έτσι θα προστατευτούν οι πραγματικοί πρόσφυγες. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Ξέρει ο κ. Χρυσοχοΐδης το πώς ακριβώς.

Ναι, αλλά θα σκούζουν οι Μπίστηδες. Ας σκούζουν! Δεν τους ακούσαμε να διαμαρτύρονται νωρίτερα για τις άθλιες, τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης ανθρώπινων όντων στα κολαστήρια που τα ονόμασαν κέντρα φιλοξενίας. Το πολύ πολύ να μιλούσαν για... οριακές καταστάσεις! Κι έχουν το θράσος τώρα να ζητούν και τα ρέστα! Λογικό! Όσο δεν προχωράει μια ουσιαστική έρευνα για τα χρήματα του προσφυγικού, αυτό θα συμβαίνει. Όσο η Δικαιοσύνη δεν ζητά εξηγήσεις από πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους που κατήγγελλαν ανοιχτά τα αίσχη του προσφυγικού, θα μπορεί να βγαίνει ο κάθε κατ' επάγγελμα ευαίσθητος και να εγκαλεί για το προσφυγικό τον... Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Μόρια είναι δικό τους δημιούργημα. Και η κανονικότατη κάλυψη στους καταληψίες των Αθηνών και τη μεγάλη «επιχείρηση» του προσφυγικού είναι επίσης δικό τους έργο.

Θανάσης Μαυρίδης 
[email protected]

Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...

Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.