Έπεσε δάκος στο Χρηματιστήριο

Έπεσε δάκος στο Χρηματιστήριο

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Όλοι γνωρίζουμε πως η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη για την παραγωγή ελαιόλαδου, καθώς ο καρπός της ελιάς έχει χτυπηθεί από δάκο στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Δυστυχώς μαζί με την γενικότερη επενδυτική ανομβρία, δάκος χτύπησε και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η ανακοίνωση της μεταφοράς της έδρας του Τιτάνα στις Βρυξέλλες και της διπλής παράλληλης διαπραγμάτευσης των μετοχών του (dual listing) στα Χρηματιστήρια Βρυξελλών και Παρισίων, ήταν το πρώτο κτύπημα που δέχτηκε η κεφαλαιαγορά στην Αθήνα. Είχαμε προβεί σε σχετική ανάλυση προ εβδομάδων, στο οικονομικό 16σέλιδο της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”.

Ακολούθησε η ανακοίνωση της Minoan Lines για την αποχώρηση της από την χρηματιστηριακή αγορά. Συγκεκριμένα η ακτοπλοϊκή Minoan Lines (Μινωικές Γραμμές) ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτηση για διακοπή διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο χρηματιστήριο, μετά από σχετική απόφαση που ελήφθη στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της. O ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι κατέχει περίπου το 96,5% των μετοχών, ενώ περίπου 1,5% βρίσκεται στα χέρια συνεργαζόμενων επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Να θυμίσουμε πως η Minoan Lines ξεκίνησε το 1972 ως εταιρεία λαϊκής βάσης, όπου κανένας μέτοχος δεν είχε πάνω από 1%. Μετά την είσοδο της στο χρηματιστήριο το 1998 οι μετοχές της συγκεντρώθηκαν σταδιακά και το 2008 ο οίκος Γκριμάλντι εξαγόρασε το 88%. Εν συνεχεία αύξησε σταδιακά το ποσοστό του και το οδήγησε στο 96,5%.

Ακολούθησε η εξαγορά του 70% του ομίλου Υγεία από το CVC Capital Partners. Την εξαγορά ακολούθησε διαδικασία της δημόσιας πρότασης με την κατάθεση του σχεδίου του πληροφοριακού δελτίου καθώς και της έκθεσης αποτίμησης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η τελευταία καλείται να το εγκρίνει, ενώ η περίοδος αποδοχής θα ξεκινήσει από τη δημοσίευση του πληροφοριακού δελτίου. Εάν μετά τη λήξη της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης η Hellenic Healthcare κατέχει μετοχές που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 90% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου του Υγεία, τότε θα ασκήσει δικαίωμα εξαγοράς αποκτώντας και τις υπόλοιπες μετοχές με το ίδιο τίμημα και ακολούθως θα βγάλει τις μετοχές του Υγεία από το Χρηματιστήριο. Βέβαια το αντίπαλο δέος στο χώρο των ιδιωτικών θεραπευτηρίων η "Γ. Αποστολόπουλος Εταιρεία Συμμετοχών ΑΕ", που ανήκει στον βασικό μέτοχο του ομίλου Ιατρικό Αθηνών, κατέχει το 5,18% του μετοχικού κεφαλαίου του Υγεία και η μάχη που θα δοθεί ως προς την τελική τιμή της εξαγοράς του πακέτου θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Ακολούθησε η περίπτωση της Druckfarben Ελλάς. Εδώ η Kazar Επενδυτική, που ανήκει κατά 100% στην Janco Trading Limited, η οποία με τη σειρά της αποτελεί εταιρία 100% συμφερόντων του μεγαλομετόχου της Druckfarben κ. Γεώργιου Καραβασίλη, υπέβαλε προαιρετική δημόσια πρόταση για να αποκτήσει το υπόλοιπο 13,49% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρίας.

H πρόταση του Farallon Fund προς τον όμιλο του Ιασώ, είναι το τελευταίο σύμπτωμα του φαινομένου της μαζικής αποχώρησης των εισηγμένων εταιριών από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Το Farallon Fund έχει ήδη αγοράσει τα δάνεια του ομίλου Euromedica και αναμένεται να αναδειχθεί σε σημαντικό παίκτη στο χώρο των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και του γενικότερου χώρου της υγείας, καθώς μέσω της εξαγοράς του Ιασώ, θα αποκτήσει και το κέντρο αποκατάστασης “Φιλοκτήτης”. O συνδυασμός των υπηρεσιών του Ιασώ και της Euromedica είναι απολύτως συμπληρωματικός.

Να που μέσα σε ένα άρθρο, καταφέραμε να αναφερθούμε στην αποχώρηση 5 εταιριών από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Είναι προφανές πως οι κινήσεις αυτές ευνοούν τους μεγαλομετόχους των επιχειρήσεων και ωθούν τους μικρομετόχους στην απομάκρυνση τους από τη μετοχική βάση των εταιριών. Προφανώς οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές και οι προσδοκίες ιδιαίτερα υψηλότερες, οπότε οι μεγαλομέτοχοι δεν έχουν κανέναν λόγο να μοιραστούν τις υπεραξίες και τα κέρδη που θα αποκομίσουν με τους μικρομετόχους.

Οι κινήσεις αυτές, σε μερικές περιπτώσεις έχουν καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια όπως του CVC Capital Partners με τον όμιλο του Υγεία όπου ακολουθείται κατά γράμμα η διαδικασία που προβλέπεται με την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου. Άλλες περιπτώσεις έχουν αποκλειστικά ως στόχο, την εξαφάνιση των μικρομετόχων. Γενικά οι εξελίξεις αυτές έχουν παρενέργειες ως προς την αξιοπιστία του θεσμού του Χρηματιστηρίου και της προστασίας των μικροεπενδυτών. Την εποχή των παχέων αγελάδων γίνονται Δημόσιες Εγγραφές με υψηλές αποτιμήσεις προς προσέλκυση των μικρομετόχων και τις εποχές τις δύσκολες, οι μεγαλομέτοχοι οδηγούν τους μικρομετόχους στην πόρτα της εξόδου. Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, αδυνατεί να βρει λύση στο ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα, της προσβολής των εισηγμένων εταιριών από τον δάκο της διακοπής της διαπραγμάτευσης των μετοχών και της εξόδου από την αγορά.

 


Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.