Ένας λαός για δούλεμα!

Ένας λαός για δούλεμα!

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

O ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στην εξουσία, λέγοντας ψέματα πάνω σε μεγάλες αλήθειες. Και όχι μόνο, έβαλε την κοινωνία σε περιπέτειες, από τον Ιανουάριο του ΄15 αλλά εκβίασε με την πολιτική του «τρομοκρατία» και την  κυβέρνηση Σαμαρά, οδηγώντας την πολλές φορές σε γελοιοποίηση.

Κάποιοι λένε πως η χώρα, όπως και άλλες στον δυτικό κόσμο, έπεσε θύμα της ξοφλημένης κοινοβουλευτικής της δημοκρατίας. Κάποιοι άλλοι το απέδωσαν στην φθορά του πολιτικού συστήματος και στην αποτυχία των προηγούμενων. Τέλος, υπήρχαν και οι φωνές που θεώρησαν τον Αλέξη Τσίπρα τον καταλληλότερο να «μοχλεύσει», με τον ιδιόμορφο απλοϊκό «ριζοσπαστισμό» του, τον καθωσπρεπισμό της πολιτικής απάτης. Να ξεσκεπάσει δηλαδή, με τα δικά του αριστερά ψέματα τα προηγούμενα ψεύδη των άλλων.

Ποια είναι η πραγματικότητα; Ότι η χώρα  βιώνει έναν  παρατεταμένο διεθνή εξευτελισμό, εξαιτίας  του «λαού» της, που αποδέχεται την πολιτική απάτη ως «χρήσιμη» διευκόλυνση των συμφερόντων  του!

Μέσα σε ένα χρόνο διακυβέρνησης Συριζανέλ, τα συνδικάτα, οι συντεχνίες, οι συνδικαλιστές των φορέων του Δημοσίου και πολλοί άλλοι λαϊκοί «ινστρούκτορες» αντιδρούν αλλά ταυτόχρονα, αισθάνονται μία αμηχανία. Από τη μία, βλέπουν να διαψεύδονται όλες τους οι προσδοκίες για τις «διευκολύνσεις» του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη δεν μπορούν να ελπίζουν σε καμία ουσιαστική ανταπόκριση από την προδομένη λαϊκή συνείδηση.

Στη Βουλή ψηφίζονται νομοσχέδια και τροπολογίες  που διαλύουν την μεσαία τάξη και κάποιοι ακόμα έχουν έτοιμη την απάντηση: «Οι άλλοι δεν ήταν καλύτεροι!». Ποιοι είναι αυτοί; Μία μάζα εθισμένων στον κρατισμό που συνεχίζουν να τρέφουν ψευδαισθήσεις για «προστασία».

Το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό πέρασαν, χωρίς εκπλήξεις. Δεν βρέθηκε, όπως αναμενόταν, καμία από τις περίεργες περσόνες του ΣΥΡΙΖΑ να απαρνηθεί την καρέκλα. Και ούτε πρόκειται να το κάνει. Αντίθετα, θα σχηματιστεί ένα νέο εσωτερικό «κίνημα» καθεστωτικής αντίληψης που θα προασπίσει την νέα «ιδεολογία»: «για να μην γυρίσουν στην εξουσία οι άλλοι που κλέβουν, αφήστε να κυβερνάμε εμείς που σας το λέμε». Κι έτσι, όχι μόνο θα συγχρονιστούν απόλυτα, με τις μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά θα συνεχίσουν να χρυσώνουν το χάπι σε κάθε μορφή αντίστασης που δημιουργείται στις συντεχνίες  που θίγονται.

Με λίγα λόγια, το δούλεμα θα πέφτει σύννεφο και ο «λαός»  δεν θα ξέρει που να φωνάξει. Γιατί πολύ απλά, η μόνη του διέξοδος είναι πλέον η λογική την οποία δεν είναι έτοιμος να δεχτεί. Ποια είναι η λογική απάντηση στις κακότεχνες εφαρμογές του Μνημονίου από την κυβέρνηση; Κατάργηση φορέων και απολύσεις στο Δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις παντού, αποδέσμευση θεσμών από τον έλεγχο του συγκεντρωτισμού και γενικότερα, μείωση του κράτους και των αλόγιστων δαπανών του!

Κανένα λαϊκό κίνημα δεν είναι σε θέση να αποδειχθεί ακόμα ώριμο και να προτάξει το αυτονόητο. Θα πρέπει να υποστεί κι άλλον εμπαιγμό, κι άλλες δόσεις απάτης μέχρι τέλους, ώσπου να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν θαύματα στην πολιτική.

Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει στο μέλλον ένα και μοναδικό «θαύμα»: ότι θα αντέξει αυτός ο καταπληκτικός και ανεπανάληπτος θίασος για δύο ακόμα χρόνια, ψηφίζοντας τουλάχιστον όλες τις ιδιωτικοποιήσεις και απελευθερώνοντας την αγορά από το κράτος. Ότι η καθεστωτική πρακτική που θα εγκαθιδρύσουν δεν θα είναι καταστροφική για τη χώρα και ότι η μεσαία τάξη θα βρει τρόπο να αντέξει τα δεινά που θα της δημιουργήσει η ανεύθυνη πολιτική του.

Μόνο τότε, πιστεύω, θα πάψει πια αυτή η κρίσιμη μάζα να αποδέχεται το δούλεμα ως ελιξίριο φαντασίωσης ενός κόσμου που δεν υπάρχει. Γιατί το μυστικό είναι να φτάσει στο σημείο να μην ξέρει που να «ακουμπήσει» για να «σωθεί». Να μείνει άναυδη και απροστάτευτη μπροστά στο ψέμα και στην απάτη, μπας και μάθει επιτέλους να ψάχνει την αλήθεια και την συμμετοχή της στην πραγματικότητα.

Να θυμάστε ότι η Ελλάδα θα αλλάξει, όταν δούμε εκατοντάδες χιλιάδες  στο Σύνταγμα με τεράστια πανό που θα γράφουν «Απολύσεις στο Δημόσιο τώρα!» «Διαλύστε τον κρατισμό και μειώστε τους φόρους!»

Αν το πετύχει αυτό η Αριστερά, θα έχει προσφέρει την μεγαλύτερη υπηρεσία στην πατρίδα που τόσο ταλαιπώρησε στο παρελθόν και ταλαιπωρεί ακόμα: να ξεσηκώσει τον κόσμο ενάντια στο δούλεμα και στην απάτη της εξουσίας!