Έναν πεζοναύτη επικεφαλής;

Σας εξομολογούμαι ότι θεωρούσα τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους το ίδιο χαβαλέδες με μας τους Έλληνες και τους Ιταλούς. Ή για να το πω αλλιώς, όταν άκουγα για ορθολογισμούς και πειθαρχίες, το μυαλό μου πήγαινε πολύ πιο βόρεια, όχι στις ακτές της Μεσογείου ή του Ατλαντικού κοντά στο Γιβραλτάρ. Τώρα βλέπω τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους να έχουν από τα καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη, μπράβο τους, τους είχα παρεξηγήσει τους ανθρώπους.

Και δίπλα απ’ αυτό, καταφθάνει και η κλασική πια ερώτηση «γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε όπως στην Πορτογαλία;» που έχει φθάσει στο 85% εμβολιαστική κάλυψη. Συν αυτούς που έχουν νοσήσει πλησιάζει στο απόλυτο ποσοστό. Την ερώτηση την κάνει ο Τσίπρας, αλλά όχι μόνο. Και στη μεν επιτίμηση Τσίπρα, η απάντηση είναι εύκολη. Για τον ίδιο λόγο που δεν το έκανες κι εσύ όπως η Πορτογαλία για τα μνημόνια. Μαζί είχαμε μπει, αυτοί βγήκαν τρία χρόνια νωρίτερα και κατά το ήμισυ πληγωμένοι σε σύγκριση με μας.

Στους άλλους όμως, στους πιο καλοπροαίρετους, τι απαντάμε; Γιατί αλήθεια δεν το κάνουμε όπως η Πορτογαλία; Τι ακριβώς να κάναμε (ή να κάνουμε) δηλαδή; Να ορίσουμε ως επικεφαλής της εμβολιαστικής πολιτικής έναν σκληρό στρατιωτικό, που θα βγαίνει στην τηλεόραση με στολή παραλλαγής και θα διατάζει τον πληθυσμό να τρέξει στα εμβολιαστικά κέντρα; Διότι αυτό έγινε στην Πορτογαλία και …πέτυχε. Τους εξήγησε λέει ότι βρίσκονται σε πόλεμο και τους κάλεσε να διαλέξουν αν θα βρεθούν στο πλευρό των ζωντανών ή των νεκρών. Κι οι Πορτογάλοι διάλεξαν μαζικά τους ζωντανούς.

Μάλιστα. Και αναρωτιόμαστε τώρα γιατί δεν υιοθετούμε την ίδια συνταγή κι εδώ. Κάνουμε πλάκα, έτσι; Εδώ βάλαμε τον Τσιόδρα, επιστήμονα κύρους, μαλακό σαν το βούτυρο έξω απ’ το ψυγείο, ήπιο, γλυκό, νηφάλιο, πολύτεκνο, ψάλτη, δίχως καμιά πολιτική φιλοδοξία και οι Ελληνάρες τον βγάλανε φασίστα και δικτάτορα που πάει να ελέγξει τις ζωές τους και να κατευθύνει τις μάζες στα πιο σκοτεινά υπόγεια της παγκοσμιοποίησης.

Και θα βάζαμε στη θέση του έναν Πάττον; Με περίστροφο στη μέση, στολή ΛΟΚατζή στο γεροδεμένο κορμί του, άρβυλα στα ποδάρια και στρατιωτική σκληράδα στο βλέμμα και στον λόγο του; Που θα μας διέταζε να πάμε αμέσως για εμβόλιο; Κάτι σε Πάνο Καμένο στις υπουργικές του δόξες; Και λέτε τώρα εσείς ότι αυτό θα δούλευε καλύτερα από το σημερινό σύστημα; Εγώ πάλι σας λέω ότι με τέτοιον επικεφαλής θα βλέπαμε τα σημερινά ποσοστά εμβολιασμού με το κιάλι. Επανάσταση θα χε ξεσηκωθεί.

Κοιτάξτε, η ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ καλά τα λέει στις έρευνες της, χρήσιμα συμπεράσματα μας προσφέρει. Αλλά αν ψάχνουμε τον άνθρωπο που θα αλλάξει γνώμη σ’ αυτόν που λέει «δεν θέλω να πεισθώ και φταίει το κράτος που δεν πείθομαι», τότε δεν ψάχνουμε ψύλλους στ’ άχυρα, ψάχνουμε ψύλλους στους πάγους της Ανταρκτικής. Εκεί που δεν υπάρχουν.