Εκλογές μέσα στο 2021; Γιατί όχι;

Κατά την γνώμη μου, ευθύς ως οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, καλό θα είναι να προχωρήσουμε σε διπλές εκλογές.

Είναι αυτονόητο, πως όταν τερματισθεί η πανδημία η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, συνολικά, θα κινηθούν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, καθώς ο covid 19 άφησε τα ίχνη του τόσο στην οικονομία όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Είναι γνωστό πως η Νέα Δημοκρατία από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της έπεσε πάνω σε μια παρατεταμένη κρίση στις σχέσεις της πατρίδας μας με την Τουρκία και στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν είχε καμιά δυνατότητα, καμιά ευκαιρία να αφεθεί απερίσπαστη στο μεταρρυθμιστικό έργο της, για το οποίο εξελέγη. Είναι λογικό, μετά την πάροδο των δύο δύσκολων ετών, να ζητήσει από τους πολίτες την ανανέωση της εντολής. Πολύ δε περισσότερο τώρα που θα κληθεί να διαχειρισθεί τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης και την πλούσια και φτηνή ρευστότητα.

Όταν αλλάζουν ουσιωδώς οι συνθήκες της αρχικής εντολής είναι δημοκρατικό οι κυβερνήσεις να επιζητούν νέα λαϊκή εντολή, ώστε να θέσουν υπό την έγκριση των πολιτών τις νέες προτεραιότητες τους. Αυτό που απέφυγε να πράξει ο Γ. Α. Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2010, με ολέθριες συνέπειες πρώτα για την Ελλάδα και δευτερευόντως για το κόμμα του.

Σήμερα, πάνω από την πολιτική σκηνή πλανάται το φάντασμα της απλής αναλογικής. Ας αναλογιστούμε τι θα γινόταν στον νόμο για την Παιδεία αν συγκυβερνούσε το συγκεκριμένο ΚΙΝΑΛ. Συνεπώς αυτό το απόστημα που προκαλεί αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα θα πρέπει να σπάσει με την διεξαγωγή διπλών εκλογών. Αυτονόητο, που δεν απαιτεί πρόσθετη επιχειρηματολογία.

Έχω την εντύπωση πως οι εκλογές εντός του 2021 θα βοηθήσουν τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ να ψάξουν και να βρουν την νέα φυσιογνωμία τους, να βαδίσουν σε νέα πολιτικά μονοπάτια. Είναι ολοφάνερο πως ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπάρχουσα μορφή και τις δεδομένες εξαρτήσεις δεν θα παύσει ποτέ να κινείται στα όρια μεταξύ πολιτικής αλητείας και τυχοδιωκτισμού. Η συμπεριφορά του των τελευταίων ημερών, το αποδεικνύει. Συνεπώς, μετά από μια νέα ήττα πιθανόν κάποιοι να αποπειραθούν να επαναπροσανατολίσουν τον πολιτικό λόγου τους και την συμπεριφορά τους. Αυτό θα κάνει καλό στο πολιτικό σύστημα γενικότερα. Συνεπώς, μια ακόμα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι άμεσα επιβεβλημένη, αφού αναδιαμορφώνει, σε συνδυασμό με την νέα νίκη της Νέας Δημοκρατίας, το πολιτικό τοπίο.

Η κυβέρνηση με την συμπλήρωση των δύο χρόνων της διακυβέρνησης της έχει κάθε δικαίωμα να προσφύγει στις κάλπες. Ο εκλογικός αιφνιδιασμός είναι ένα από τα όπλα που διαθέτουν όλες οι κυβερνήσεις και ενίοτε το χρησιμοποιούν. Πολιτικό σκεπτικό και πολιτική πλατφόρμα διαθέτει για πρόωρες εκλογές. Όπως διαθέτει και προεκλογικό αφήγημα, ενώ όλες, μα όλες, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μιαν άνετη νίκη της. Αυτό που χρειάζεται είναι να την βοηθήσουν λίγο οι συγκυρίες, ώστε να βρεθεί το χρονικό διάστημα των δύο περίπου μηνών που απαιτείται για την διεξαγωγή των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.