Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε χρηματοδοτήσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ

Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε χρηματοδοτήσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ

Ο Θωμάς Μπέγκας είναι από το 2014 δήμαρχος Ιωαννιτών και από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να δημιουργήσει ένα δήμο οικονομικά ασφαλή και παράλληλα εξωστρεφή με αναπτυξιακό χαρακτήρα. 

Παράλληλα επιχείρησε με διάφορες δράσεις να βοηθήσει και να σταθεί στις κοινωνικές ομάδες πληθυσμού που αντιμετώπιζαν προβλήματα εξαιτίας της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης

Ο δήμαρχος στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρετε και στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο, της αναβάθμισης - επέκταση του βιολογικού καθαρισμού της λίμνης Παμβώτιδας.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη 

- Ο δήμος Ιωαννιτών υπό την δική σας ηγεσία κ.Μπέγκα, σε ποιους τομείς ωφελήθηκε; Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που κάνατε;

Η φιλοσοφία της θητείας μας κ. Ράπτη, από την πρώτη μέρα ήταν να καταστήσουμε το Δήμο μας έναν εξωστρεφή Δήμο, οικονομικά ισχυρό με σαφή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα και στην κοινωνική πολιτική.
Έχοντας κατορθώσει όχι μόνο να εξυγιάνουμε τα οικονομικά μας, μειώνοντας κατά περίπου 20 εκ. ευρώ τα χρέη του Δήμου αλλά και να δημιουργήσουμε ένα «ταμείο» ικανό να χρηματοδοτήσει έργα ουσίας για τους πολίτες, εκτελέσαμε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα που εκτέλεσε δήμος στη χώρα.

Μέσα σε αυτό παρεμβάσεις αναβάθμισης της καθημερινότητας σε κάθε γειτονιά και σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου. Δρόμοι, πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμια, βασικές υποδομές σε περιοχές όπου υστερούσαν, κι όλα αυτά με ίδιους πόρους. Παράλληλα όμως, επενδύσαμε, όπως σας είπα και στην εξωστρέφεια. Ήμασταν η μόνη Δημοτική Αρχή που πιστέψαμε πραγματικά στις δυνατότητες του αεροδρομίου των Ιωαννίνων, την ώρα που υπήρχαν φωνές που το ήθελαν ακόμα και να κλείνει.

Εμείς κατορθώσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας κ. Ράπτη με όλους τους φορείς της περιοχής και πλέον το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων αποτελεί την κύρια, διεθνή πύλη εισόδου επισκεπτών προς την πόλη μας αλλά και τις γύρω περιοχές.
Η πρωτοβουλία μας αυτή δεν έμεινε όμως μόνη της.

Ακριβώς επειδή δρούμε πάντα με βάση τον σχεδιασμό μας, όλο το προηγούμενο διάστημα αναπτύξαμε τη λεγόμενη «διπλωματία των πόλεων». Επικοινωνήσαμε τον προορισμό «Ιωάννινα» σε συγκεκριμένους προορισμούς στόχους στο εξωτερικό με τα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά με τις τακτικές πτήσεις αλλά και πτήσεις τσάρτερ που έρχονται πια στα Γιάννενα από διάφορες χώρες όπως το Ισραήλ, η Κύπρος, η Σκανδιναβία και σύντομα και η Γερμανία.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ και στο σημαντικότερο περιβαλλοντικό έργο που δρομολογήθηκε επί θητείας μας και δεν είναι άλλο από την αναβάθμιση – επέκταση του βιολογικού καθαρισμού αλλά και την κατασκευή νέων δικτύων της ΔΕΥΑΙ σε περιοχές περιμετρικά της Λίμνης Παμβώτιδας. Γνωρίζετε όλοι πως Γιάννενα σημαίνει λίμνη. Μια Λίμνη όμως που είναι ταλαιπωρημένη και χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας για να διασωθεί.

Είμαστε λοιπόν περήφανοι που εντάξαμε αυτά τα δύο σπουδαία έργα που ουσιαστικά οχυρώνουν περιβαλλοντικά τη λίμνη μας κι όλο το λεκανοπέδιο και ελπίζουμε ότι σύντομα, σε συνεργασία και με άλλους φορείς θα καταφέρουμε να χρηματοδοτήσουμε κι άλλες απαραίτητες δράσεις για την ποιοτική αναβάθμιση του λιμναίου οικοσυστήματος.

- Σε αυτό το σημείο θέλουμε να μας αναφέρετε δήμαρχε τις δράσεις που έκανε η δημοτική σας αρχή και εσείς προσωπικά ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στους δημότες σας.

Τα χρόνια της κρίσης, όπως συνηθίσαμε να τα ονομάζουμε, οι Δήμοι κλήθηκαν να σηκώσουν στις πλάτες τους ένα δυσανάλογο με τις δυνατότητές τους βάρος, σε ότι αφορά την κοινωνική πολιτική.

Εμείς στα Γιάννενα κ. Ράπτη, πολλές φορές κληθήκαμε να το κάνουμε αυτό ακόμα και κατοίκους όμορων Δήμων.
Πιστεύω όμως, κι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται από όλους, ότι στον τομέα αυτό κάναμε πραγματικά περισσότερα κι απ' αυτά που μπορούσαμε. Το κάναμε με σχέδιο, στοχευμένη χρηματοδότηση από ίδιους πόρους και οργάνωση.

Με τη λειτουργία κοινωνικού φαρμακείου, ιατρείου, παντοπωλείου, τα ελάχιστα δίδακτρα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, τη συμμετοχή μας στα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας, την ενίσχυση των δράσεων από άλλους φορείς όπως η Εκκλησία και την γενικότερη προσφορά μας όπου μας ζητήθηκε η συνδρομή, θεωρώ ότι ο Δήμος Ιωαννιτών αποτελεί παράδειγμα για τον τρόπο που πρέπει να ασκείται η κοινωνική πολιτική από έναν Φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Θεωρείτε κ. Μπέγκα πως έχει αξιοποιηθεί τουριστικά στο έπακρο η περιοχή σας;

Για εμάς ο τουρισμός αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης, όχι τον μοναδικό, αλλά σίγουρα ένα βασικό θεμέλιο πάνω στο οποίο πρέπει να στηριχτεί η οικονομία της περιοχής μας. Εμείς δεν βλέπουμε όμως τον τουρισμό ως κάτι ξένο από τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής μας. Εμείς θέλουμε ο τουρισμός να συνδυαστεί με την παραγωγή.

Την ποιοτική παραγωγή τοπικών προϊόντων που έχουμε την τύχη να καλλιεργούνται ή να εκτρέφονται στον τόπο μας. Παράλληλα θέλουμε να συνδεθεί με το πολιτιστικό μας απόθεμα για γίνει τουρισμός υψηλού επιπέδου. Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε κι αυτό είναι το σημείο κλειδί για την ανάπτυξη των Ιωαννίνων.

- Λίγους μόλις μήνες από την ψήφιση του νόμου «Κλεισθένη» ποια είναι τα συμπεράσματα σας από την εφαρμογή του;

Ήμασταν απ' αυτούς που δεν εκφραστήκαμε ποτέ με πολιτικές κορώνες κατά ή υπέρ της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης.
Θεωρούμε ότι η εξέλιξη είναι νομοτέλεια. Ο Καλλικράτης έκανε τον κύκλο του κι έπρεπε να εξελιχθεί.

Πριν γίνει όμως αυτό έπρεπε να υπάρξει μια ειλικρινής αξιολόγησή του κι ένας σοβαρός διάλογος ανάμεσα στο Υπουργείο και την ΚΕΔΕ. Με ευθύνες και των δύο όμως ο διάλογος αυτός ουσιαστικά δεν έγινε ποτέ. Έτσι οδηγηθήκαμε στον «Κλεισθένη» ο οποίος έχει μια σειρά προβλημάτων που θα τα βρούμε μπροστά μας στην επόμενη θητεία, με βασικό αυτό της «κυβερνησιμότητας». Εμείς είμαστε μια Δημοτική Αρχή που έκανε πράξη τη συνεργασία μεταξύ δύο παρατάξεων από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Δε φοβόμαστε τις συνέργειες, τις επιζητούμε. Ελπίζω και οι άλλες παρατάξεις που κατέρχονται στις επικείμενες εκλογές να επιδείξουν την ίδια διάθεση για το καλό των Γιαννιωτών.

- Η προβλεπόμενη μείωση της θητείας στα 4 χρόνια αντί των 5 ετών των δημάρχων βοηθάει δεδομένων των διαδικασιών που απαιτούνται ώστε ένα έργο να ολοκληρωθεί;

Γνωρίζουμε όλοι πως η γραφειοκρατία δυστυχώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Δημόσιας Διοίκησης. Το ίδιο ισχύει και στους Δήμους, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να προγραμματίζουν έργα που θα δουν να εκτελούνται στην καλύτερη περίπτωση μετά από πολλούς μήνες. Με βάση αυτό η μείωση της θητείας κατά 1 χρόνο περιορίζει το έργο μιας Δημοτικής Αρχής. Πεποίθησή μου όμως είναι πως έτσι κι αλλιώς μια Δημοτική Αρχή χρειάζεται δύο θητείες για να ξεδιπλώσει το έργο και το όραμά της για το Δήμο της κι αυτό είναι που ζητάμε κι εμείς από τους Γιαννιώτες στις επερχόμενες εκλογές.

- Το εκλογικό σύστημα κ. Μπέγκα της απλής αναλογικής που θα εφαρμοστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019 αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα; Είναι ένα δίκαιο σύστημα;

Η δική μου φιλοσοφία και πολιτική στάση είναι υπέρ της αναλογικότερης εκπροσώπησης των πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αρκεί φυσικά να μην διακινδυνεύει η ίδια η Διοίκηση του Δήμου. Ελπίζω ότι στο Δήμο Ιωαννιτών δεν θα υπάρξουν τέτοια προβλήματα, δεν είμαι σίγουρος όμως ότι αυτό θα ισχύσει σε όλη την Ελλάδα.

- Οι δήμοι της περιφέρειας, τυγχάνουν της ανάλογης προσοχής από την κεντρική πολιτική ηγεσία;

Το κεντρικό κράτος εκδηλώνει διαχρονικά την αγάπη του για την αυτοδιοίκηση στα λόγια και όχι στα νομοθετήματα.
Παραδοσιακά υπάρχει μια απόσταση ανάμεσα στην περιφέρεια και την Κεντρική πολιτική ηγεσία. Αν όμως οι Δήμοι, όπως ο δικός μας, έχουν σοβαρές, κοστολογημένες, προτάσεις, αξιόλογες μελέτες και αιτήματα μπορούν να καταστούν σοβαροί συνομιλητές με τη εκάστοτε κυβέρνηση. Εμείς αυτό το κατορθώσαμε στη θητεία μας και πιστεύω ότι ο Δήμος Ιωαννιτών είναι πια ένας συνομιλητής με κύρος, που δεν έρχεται ούτε σαν επαίτης, ούτε περιστασιακά να διεκδικήσει χρηματοδότηση από την κυβέρνηση. Έχουμε κάνει σοβαρή προεργασία για όλα μας τα αιτήματα και τα μεγάλα θέματα του τόπου κι αυτό έχει εκτιμηθεί.

- Δημοσιονομική αποκέντρωση και μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στη δικαιοδοσία των δήμων. Πόσο θα ενισχύσει κ. Μπέγκα τα οικονομικά των δήμων ένα τέτοιο νομοθέτημα; Υπάρχει επαρκές σύστημα διαχείρησης της εργασίας αυτής στον δικό σας Δήμο;

Η αυτοδιοίκηση διαχρονικά διεκδικεί αυτό που είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά της, την οικονομική της αυτοτέλεια. Θεωρούμε ότι οι Δήμοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρουν και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ακόμα και καλύτερα από την κεντρική εξουσία. Σε αυτή την λογική η δημοσιονομική αποκέντρωση είναι σίγουρα κάτι που επικροτούμε.

Αρκεί όμως αυτή να γίνεται επί της ουσίας, με σχέδιο και προοπτική. Γιατί θεωρώ ότι η μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους Δήμους από μόνη της δεν λέει τίποτα. Υπάρχουν δεκάδες παράμετροι που δεν είμαι σίγουρος αν έχουν ληφθεί υπόψη, όπως η ύπαρξη ικανών μηχανισμών αλλά και επαρκούς εξειδικευμένου προσωπικού στους Δήμους, μικρούς και μεγάλους, προκείμενου να εξυπηρετηθεί ο όγκος δουλειάς που θα απαιτηθεί. Ο Δήμος Ιωαννιτών μπορεί να διαθέτει ένα ικανό προσωπικό και να έχει την τεχνογνωσία, ωστόσο αυτό θα πρέπει να ισχύει καθολικά σε όλη η χώρα.

 

- Οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019 πλησιάζουν. Θα είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος της πόλης σας. Ποιο είναι το κίνητρο σας;

Το 2014, αναλάβαμε την ευθύνη να πάμε τον Δήμο Ιωαννιτών μπροστά. Με μια νέα λογική δημοκρατικής λειτουργίας των Θεσμών και με νέες πρακτικές περιορισμού των δαπανών και αύξησης, ποιοτικά και ποσοτικά, του έργου και των υπηρεσιών προς τους Δημότες. Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία δύο μεγάλα προβλήματα. Την έλλειψη Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων (όλα τα ΕΣΠΑ είχαν ολοκληρωθεί), και τη μείωση των Κρατικών χρηματοδοτήσεων.

Πετύχαμε αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο. Να κρατήσουμε τον χρεωμένο μας Δήμο και τους αδύναμους συμπολίτες μας όρθιους, να αποπληρώσουμε συσσωρευμένες υποχρεώσεις, να μειώσουμε δραστικά τα χρέη προς τράπεζες και ιδιώτες και να υλοποιήσουμε μεγάλο έργο για όλους. Έργο που συνεχίζουμε να υλοποιούμε παντού. Όλα αυτά, αποκλειστικά με ίδιους πόρους, δηλαδή με τα έσοδα του Δήμου. Ταυτόχρονα, πετύχαμε και κάτι ακόμα μεγαλύτερο. Να προετοιμαστούμε σωστά για το νέο ΕΣΠΑ και να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε χρηματοδοτήσεις άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αλλάξουν για πάντα, προς το καλύτερο, τη λειτουργία και την εικόνα του Δήμου.

Λίγο πριν τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές του 2019, μπορώ να κοιτάζω στα μάτια τους συνδημότες μου έχοντας στο πλευρό μου δεκάδες παλαιούς και νέους συνεργάτες, οι οποίοι δούλεψαν και θα δουλέψουν για αυτούς με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια. Ζητώ από τους Γιαννιώτες και τις Γιαννιώτισες να μας κρίνου δίκαια και με το χέρι στην καρδιά να μας δώσουν την ευκαιρία να είμαστε η Δημοτική Αρχή που θα οδηγήσει τα Γιάννενα, την Ανατολή, την Παμβώτιδα, την Πεδινή, το Νησί και το Πέραμα στο μέλλον που τους αξίζει.