Έγκλημα στην κεντροαριστερά!

Έγκλημα στην κεντροαριστερά!

Με μία πράξη σπάνιου πολιτικού αλτρουισμού η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να αποσυρθεί από την κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι αναμφισβήτητα ο μοναδικός παίκτης στον χώρο. Μένει η άνευ όρων παράδοση του ΠΑΣΟΚ!

Ναι, η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να διώξει τον Βαγγέλη Βενιζέλο και να πυροβολήσει έτσι το ένα πόδι του ΚΙΝΑΛ στην διάρκεια του μαραθωνίου προς τις εκλογές, ευνοεί και τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Ευνοεί τους πάντες! Όποιος άλλος συμμετέχει στον αγώνα ευνοείται. Όταν στην αφετηρία ξεκινούν δέκα παίκτες και αποχωρεί στην συνέχεια ο ένας, τότε ο τελευταίος δεν θα είναι δέκατος, αλλά ένατος.

Ο κάθε ένας μπορεί να βρει κέρδος από αυτή την αυτοκτονική συμπεριφορά της Φώφης. Άλλος λίγο και άλλος πολύ. Ο Κυριάκος κερδίζει από την οργή ενός μεγάλου κομματιού των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ και κάνει έτσι ένα άλμα προς μια ισχυρή αυτοδυναμία. Αν η Φώφη, όμως, ήθελε να ευνοήσει τον Κυριάκο υπήρχαν και πιο εύκολοι τρόποι. Θα μπορούσε να συμφωνήσει από τώρα μαζί του ότι θα συνεργαστεί με την κυβέρνησή του για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, ανεξάρτητα από το αν ο κ. Μητσοτάκης εξασφαλίσει ή όχι αυτοδυναμία. Αλλά η κυρία Γεννηματά επέλεξε τον δρόμο … Μαλέλη!

Εκείνος που κερδίζει πολλαπλά από την κίνηση της κυρίας Γεννηματά είναι ο κ. Τσίπρας! Ένας πολιτικός αρχηγός που μέχρι χτες βίωνε την έντονη αμφισβήτηση από το εσωτερικό του κόμματός του και πλέον έχει εξασφαλίσει ότι θα είναι ο απόλυτος νικητής στην μάχη της κεντροαριστεράς! Ακόμη κι αν βγει τελευταίος, σε αυτό τον αγώνα, δεν υπάρχει κάποιος να τον αμφισβητήσει. Ο βασικός του αντίπαλος, το ΚΙΝΑΛ, δεν θα τερματίσει. Είναι ένας κουτσός δρομέας που χρειάζεται επειγόντως ιατρική φροντίδα!

Αλλά και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ επωφελείται. Με την συντριβή του στις Ευρωεκλογές είχαν δημιουργηθεί φυγόκεντρες δυνάμεις. Άνθρωποι που στο παρελθόν είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και τώρα σκεφτόντουσαν τον επαναπατρισμό τους. Ποιος θα αποφάσιζε να μεταναστεύσει σε μία χώρα που μόλις έμαθε ότι εισήλθε σε … εμφύλιο πόλεμο;

Το ερώτημα που γεννάται είναι το «γιατί»! Δεν μπορεί η κυρία Γεννηματά να μην είδε το πρόβλημα. Προφανώς μέτρησε τα πράγματα και έκρινε ότι έτσι θα πρέπει να το κάνει. Να πάρει, δηλαδή, ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο που μπορεί ακόμη και να οδηγήσει στην εξαφάνιση του ΚΙΝΑΛ, επειδή η ίδια αντιμετωπίζει έναν μεγαλύτερο πρόβλημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η απόφαση αυτή δεν αφορά την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά τα όσα θα ακολουθήσουν. Θεωρούμε ότι η κυρία Γεννηματά είναι αρκετά έξυπνη για να πιστέψει αυτά που διαρρέει το ίδιο της το κόμμα, ότι δήθεν μετά την απομάκρυνση Βενιζέλου το ΚΙΝΑΛ θα μπορέσει να υποδεχτεί με καλύτερους όρους τους ψηφοφόρους που θα θελήσουν να εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μία πιθανότητα είναι να θέλησε να ξεκαθαρίσει πολιτικά το κόμμα της. Έχοντας πάρει απόφαση το γεγονός ότι είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019, προτίμησε να έχει στα χέρια της ένα μικρότερο αλλά ελεγχόμενο κόμμα. Αυτή η επιλογή έχει έναν κίνδυνο και περικλείει μία πραγματικότητα: Ο κίνδυνος είναι αυτός της πολιτικής εξαέρωσης, όπως συνέβη με το Ποτάμι και τους Ανεξάρτητους Έλληνες . Η πραγματικότητα είναι ότι καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός κι αν κατορθώσει να αυξήσει τα ποσοστά του. Ούτε στα παραμύθια δεν συμβαίνουν αυτά! Πώς να συμβεί σε ένα ΚΙΝΑΛ που κατόρθωσε σε αυτές τις εκλογές να πάρει μικρότερα ποσοστά από εκείνα του 2015; Και να σκεφτεί κανείς ότι τότε ο κ. Βενιζέλος είχε να αντιμετωπίσει ένα ισχυρό Ποτάμι, έναν ανερχόμενο Τσίπρα και την δική του φυσιολογική φθορά λόγω του κυβερνητικού του έργου.

Η δεύτερη πιθανότητα είναι οι διαδρομές στον χώρο της διαπλοκής. Διαδρομές που στο παρελθόν έφεραν πρόωρα και άνευ όρων τον κ. Τσίπρα στον ΣΕΒ και που πριμοδότησαν την πορεία του προς την εξουσία. Να συμβαίνει, δηλαδή, τώρα ό,τι συνέβη και τότε. Ένα αόρατο χέρι να θέλει σήμερα να κρατήσει τον κ. Τσίπρα στο προσκήνιο. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει την θυσία ενός ισχυρού μέχρι και σήμερα πολιτικού παίκτη, όπως είναι το ΚΙΝΑΛ.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]