«Πρόγραμμα που θα απελευθερώσει τη δυναμική της Αθήνας»

«Πρόγραμμα που θα απελευθερώσει τη δυναμική της Αθήνας»

Της Άννας Ροκοφύλλου*

Στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, περιορίζουμε τις δυνατότητές μας, τα εργαλεία πολιτικής, όταν μικραίνουμε τον ορίζοντα της σκέψης μας, το πεδίο οπτικής και περιεχομένου. Οι προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης θέτουν νέες προκλήσεις αλλά και πολλές δυνατότητες για τα μητροπολιτικά κέντρα όπως η Αθήνα.

Στον συνδυασμό μας ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ μελετήσαμε εις βάθος τα προβλήματα της πόλης μας και τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις. Αναζητήσαμε πηγές χρηματοδότησης και εντοπίσαμε τα κατάλληλα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Εντάξαμε την άποψη της κοινωνίας των πολιτών στην προσπάθειά μας. Συζητήσαμε διεξοδικά με τους πολίτες σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες. Με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς. Καταλήξαμε πως η Αθήνα χρειάζεται μια αλλαγή στο υπόδειγμα, στο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας.

Έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα για την αναγέννηση της Αθήνας το οποίο έχει τη μορφή επιχειρησιακού σχεδίου. Περιλαμβάνει τους στόχους και τις ενέργειες που απαιτούνται και για τις 7 δημοτικές κοινότητες, καλύπτοντας αναλυτικά 12 κεντρικούς θεματικούς άξονες παρεμβάσεων από τον πολιτισμό της καθημερινότητας και την ασφάλεια έως την τόνωση της οικονομικής ζωής, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την βελτίωση της προσβασιμότητας.

Είναι η στιγμή για μια συνολική στρατηγική με μετρήσιμους στόχους για να απελευθερώσουμε την αναπτυξιακή δυναμική της Αθήνας. Γιατί είναι αλήθεια πως στον τομέα της ανάπτυξης  ο Δήμος Αθηναίων είναι ένας γίγαντας εν υπνώσει. Οι όποιες προσπάθειες αξιοποίησης μέχρι σήμερα δεν έχουν ενταχθεί σε μία συνολική στρατηγική, που θα συνδέεται με την ανάδειξη και προβολή επενδυτικών ευκαιριών και την ενίσχυση συνολικά της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας στην Αθήνα. Η Αθήνα δεν συγκαταλέγεται καν στις πόλεις του Global Power City Index.

Προτεραιότητά  μας είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της Αθήνας, ώστε να αναδειχθεί σε διεθνή επενδυτικό προορισμό. Με τη δημιουργία της πλατφόρμας Invest in Athens που θα προωθεί τις επενδυτικές ευκαιρίες της πόλης.  Με ένα συγκροτημένο πλαίσιο δράσεων αστικής, πολιτιστικής και οικονομικής αναβάθμισης με πολλαπλά ανταποδοτικά πλεονεκτήματα. Σύμφωνα με στοιχεία της διαΝΕΟσις έχει εκτιμηθεί διεθνώς ότι για κάθε €1 που δαπανά η Αυτοδιοίκηση για δράσεις αστικής αναγέννησης, μεσο-μακροπρόθεσμα εισπράττει έως και €6.

Μεριμνούμε για την ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών της πόλης και την αξιοποίηση του δημοτικού κτιριακού αποθέματος της πόλης. Σχεδιάζουμε τη σταδιακή δημιουργία ανοιχτών κέντρων εμπορίου σε όλη την πόλη, σε συνεργασία με φορείς της επιχειρηματικότητας, κοινωνικούς φορείς. Αξιοποιούμε το γερασμένο κτιριακό απόθεμα του Δήμου για τη στέγαση νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με γνώμονα το αναπτυξιακό και κοινωνικό τους αποτύπωμα.

Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθεί η διεθνής εμπειρία και οι καλύτερες πρακτικές από πόλεις όπως το Βερολίνο, η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ και η Κοπεγχάγη, όπου οι κλάδοι της δημιουργικής βιομηχανίας και των υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας συνέβαλλαν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των πόλεων.

Με την ανάπτυξη σύγχρονων ψηφιακών υποδομών και τη δημιουργία έξυπνων εφαρμογών για την αναβάθμιση της λειτουργίας της πόλης και τη βελτίωση της καθημερινότητας σε αυτή. Η Αθήνα μπορεί να γίνει φιλική στις επενδύσεις. Μια ελκυστική πόλη ευκαιριών για όλους.

*Η κ. Άννα Ροκοφύλλου, είναι δικηγόρος, εν ενεργεία Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής και Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ του Κώστα Μπακογιάννη.