Διαδήλωση βόλτα...

Διαδήλωση βόλτα...

Photo by Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image

Της Ήρας Φελουκατζή

Επίδειξη δύναμης από την γαλλική κυβέρνηση με στόχο την επίτευξη ύφεσης στις κινητοποιήσεις κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης, προκάλεσε χθες νέα ανάφλεξη πριν από την σημερινή ημέρα διαδηλώσεων που έχουν οργανώσει εφτά συνδικάτα. Η διεύθυνση της αστυνομίας ανακοίνωσε χθες την απαγόρευση της διαδήλωσης στο Παρίσι, με αιτιολογικό την αποφυγή επεισοδίων και βανδαλισμών. Σάλο προκάλεσε αυτή η απόφαση. Η κυβέρνηση αντιμετώπισε μύδρους από κριτικές για καταπάτηση του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας και αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Επειγόντως ο υπουργός εσωτερικών Bernard Cazeneuve κάλεσε τα Συνδικάτα για διαβουλεύσεις και τελικά βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση που επέτρεψε σε κάθε μια από τις  δύο πλευρές να διεκδικήσουν «επιτυχή έκβαση». Για τις διαδηλώσεις υψηλών κινδύνων στο κέντρο του Παρισιού, η διεύθυνση της αστυνομίας είχε προτείνει στα συνδικάτα να κάνουν «στατική συγκέντρωση» αντί για διαδήλωση. Οι συνδικαλιστές απέρριψαν κατηγορηματικά αυτή την πρόταση και παρουσίασαν ως εναλλακτική λύση, μικρή πορεία σε δρόμους όπου δεν υπάρχουν πολλά καταστήματα. Τελικά η διαδήλωση θα γίνει με αφετηρία την πλατεία της Βαστίλλης, οι διαδηλωτές θα κάνουν μια πολύ μικρή πορεία 1 χιλιομέτρου κατεβαίνοντας προς τον Σηκουάνα και θα επιστρέψουν ξανά για τερματισμό στην πλατεία της Βαστίλλης.

Οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι κέρδισαν γιατί εισακούστηκαν, δεν έκαναν «στατική συγκέντρωση» αλλά περπάτησαν... Παρομοίως η κυβέρνηση μπορεί να θεωρήσει επιτυχή τη συμφωνία γιατί η πορεία θα είναι ουσιαστικά μια μικρή βόλτα επί τόπου. Οπότε οι μεν μπορούν να πουν ότι το ποτήρι είναι «μισογεμάτο» οι δε μπορούν να πουν ότι το ποτήρι είναι μισοάδειο... πέρα από αυτό το ευτράπελο, το θέμα είναι ουσιαστικά αν έστω και σε αυτόν τον μικρό «περίπατο» στη συγκέντρωση θα γίνουν ξανά βίαια επεισόδια. Τα Συνδικάτα και η αστυνομία υποσχέθηκαν ότι θα αυξήσουν τα μέσα περιφρούρησης προκειμένου να αποφευχθούν βανδαλισμοί και ζημιές. Η επόμενη διαδήλωση έχει ορισθεί για τις 28 Ιουνίου.

Μπρα ντε φερ

Η κατάσταση που διαμορφώνεται τώρα, μετά το τέλος των απεργιακών κινητοποιήσεων, είναι η κλιμάκωση των εντάσεων με το μπρα ντε φερ της κυβέρνησης και των συνδικάτων που συνεχίζεται. Το απεργιακό κίνημα έχει λήξει. Τα συνδικάτα χρησιμοποιούν τις διαδηλώσεις ως μοναδικό πλέον μέσο για να επιτύχουν  αλλαγές στο νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα τα Συνδικάτα, ότι «νέες διαδηλώσεις ενδέχεται να απαγορευθούν, αν οι όροι της προστασίας αγαθών δεν διασφαλιστούν». Χθες το πρωί εκπρόσωποι όλων των Κομμάτων της αριστεράς είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Βαστίλλης, για να καταγγείλουν την  προκλητική στάση» της κυβέρνησης η οποία δεν εννοεί να αποσύρει την επίμαχη εργασιακή μεταρρύθμιση παρά τις σφοδρές αντιδράσεις.

Ξαφνικά έσκασε σαν βόμβα η είδηση ότι η αστυνομία απαγόρευσε τη διαδήλωση στο Παρίσι. Σεισμό προκάλεσε αυτή η ανακοίνωση. Πολυάριθμες προσωπικότητες της αριστεράς στιγμάτισαν την «προβοκάτσια» της κυβέρνησης η οποία καταπατά το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας και τόνισαν ότι «μοναδική περίπτωση απαγόρευσης διαδήλωσης είναι αυτή που αφορά την εποχή των γεγονότων στην Αλγερία». Κατήγγειλαν ειδικότερα την ακαμψία  του πρωθυπουργού Manuel Valls «ο οποίος ενεργεί ως πυρομανής».

Τα ΜΜΕ μετέδωσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η εντολή της αστυνομίας για απαγόρευση της διαδήλωσης δρομολογήθηκε από τον πρωθυπουργό «με την σύμφωνη γνώμη του Προέδρου Ηοllande»... Όταν οι ομοβροντίες από τις κριτικές των συγκεντρωμένων στη Βαστίλη προσωπικοτήτων ακούστηκαν ηχηρά ως τα Ηλύσια, δόθηκε το πράσινο φως για διαπραγματεύσεις, που κατέληξαν σε συμφωνία για να επιτραπεί η διαδήλωση.

www.ira-feloukatzi.com