Δεν φτάνει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δεν φτάνει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να πετύχει μία ευρεία πολιτική νίκη σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα. Το ερώτημα είναι αν οι ψηφοφόροι θα τον επιλέξουν για να προχωρήσει τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του ή μόνο για να φύγει ο Τσίπρας. Δεν φτάνει να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται ένας φιλελεύθερος, μεταρρυθμιστής Κυριάκος. Οποιαδήποτε έκπτωση οδηγεί σε νέα χρεοκοπία.

Ο κ. Δραγασάκης κτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για τις τράπεζες. Ύστερα είπε να το μαζέψει, επειδή, προφανώς, του είπαν ότι αυτού του είδους οι δηλώσεις κάνουν κακό στην κυβέρνηση. Κι αφού κατηγόρησε ΝΔ, Κυριάκο (όχι την Μαρέβα) και τον αντιπολιτευόμενο Τύπο (ή τέλος πάντων όποιον απ'' αυτόν έχει απομείνει), κατέληξε, μιλώντας στην Βουλή, στο να επαναλάβει την... προειδοποίηση του για τον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς –όπως είπε- «αν δεν προσέξουμε μπορεί να κάνουμε τέτοιες ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια».

Να το πούμε όπως ακριβώς είναι! Ο κ. Δραγασάκης έχει δίκιο ως προς τις επισημάνσεις του. Αυτό που έχει παραλείψει να κάνει είναι μία δημόσια παραδοχή για την αδυναμία αυτής της κυβέρνησης να σώσει το πλοίο. Αν μπορούσε θα το είχε κάνει εδώ και τέσσερα χρόνια. Αντίθετα, η κατάσταση των τραπεζών αυτά τα τελευταία χρόνια και αφού ανέλαβε η εθνοσωτήριος αριστεροδεξιά κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει επιδεινωθεί. Δεν είναι που ο κ. Δραγασάκης δεν θέλει να σώσει τις τράπεζες και την χώρα. Είναι που δεν μπορούν. Οι πολιτικές τους ευθύνονται και κανείς άλλος.

Οι σύντροφοι του σεβάσμιου κ. Δραγασάκη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένοι μαζί του, καθώς τους χαλάει το σενάριο της εξόδου από τα μνημόνια. Ότι η χώρα έχει περάσει τα δύσκολα και ότι μπορεί πλέον να μοιράζει επιδόματα στα πλήθη. Αλλά είπε την αλήθεια. Με τον δικό του τρόπο. Ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Θα μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να σώσει την παρτίδα; Να οδηγήσει την χώρα στην οικονομική ανάπτυξη; Εξαρτάται από εμάς! Αν έχουμε συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει και τι χρειάζεται να γίνει, τότε υπάρχει ελπίδα. Αν είμαστε ακόμη στο δόγμα του «λεφτά υπάρχουν» κι αν περιμένουμε την ανάπτυξη από τα ΕΣΠΑ, τότε δεν έχουμε ακόμη δει τα χειρότερα.

Καλό είναι για την Νέα Δημοκρατία το Αντισύριζα μέτωπο. Και αναγκαίο σε έναν βαθμό, κρίνοντας από τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Δεν αρκεί να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά δεν είναι και η συνταγή της νίκης. Η χώρα θα μπορέσει να έχει μέλλον, αν αποφασίσει να αντιμετωπίσει το παρελθόν της. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και ολοκληρωμένες προτάσεις. Χρειάζεται ένα σκληρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Μία προσπάθεια χωρίς σταματημό. Χρειάζεται ένα φιλελεύθερο τσουνάμι που θα σαρώσει τα πάντα. Να το πούμε πιο απλά; Χρειάζεται η Οικονομία να τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους του 7%. Να γίνουμε Κίνα! Εκείνο που δεν χρειάζεται είναι μια φιλελεύθερη παρένθεση σε μία χώρα που εδώ και δεκαετίες κυριαρχούν οι αντιλήψεις του κρατισμού. Είτε με δεξιό, είτε με αριστερό μανδύα.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]