Δεν είναι παραδικαστικό, είναι συνωμοσία κατά του Πολιτεύματος

Δεν είναι παραδικαστικό, είναι συνωμοσία κατά του Πολιτεύματος

Του Σάκη Μουμτζή

Τέσσερις ανώτατοι δικαστικοί, τέσσερις καταθέσεις- κόλαφος για τον Δ.Παπαγγελόπουλο. Μάλιστα, από την κατάθεση της κυρίας Τσατάνη προκύπτει πως ο αναπληρωτής υπουργός έδειχνε ανεπίτρεπτο ενδιαφέρον και γι' άλλες υποθέσεις, ενώ επιβεβαιώνεται η συμμετοχή στην σκευωρία και δημοσιογράφων.

Με αφορμή το ενδιαφέρον που έδειξε για την υπόθεση του Noor 1 ο αναπληρωτής υπουργός, κάποιοι μίλησαν για παραδικαστικό κύκλωμα.

Νομίζω πως με αυτόν τον χαρακτηρισμό δεν αποδίδουμε επακριβώς την μορφή και κυρίως τα κίνητρα της παρέμβασης του Δ.Παπαγγελόπουλου.

Το παραδικαστικό του 2005 τι ήταν; Μια ομάδα δικηγόρων σε αγαστή συνεργασία με κάποιους επίορκους δικαστικούς, λειτουργούσε υπέρ των συμφερόντων των πελατών τους. Δεν υπήρξε εμπλοκή πολιτικών προσώπων ούτε δημοσιογράφων.

Στην σκευωρία Novartis είχαμε άμεση ανάμειξη πολιτικών, καθώς πολιτικοί κατηγορούσαν τους αντιπάλους τους. Ετσι, και οι παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης είχαν ένα ξεκάθαρο πολιτικό στόχο. Να εξοντωθούν πρώτα ηθικά και μετά πολιτικά οι αντίπαλοι της τότε κυβέρνησης.

Στην υπόθεση του Noor1 υπάρχει επίσης πολιτική παρέμβαση, καθώς ο τελικός στόχος, κατά την ομολογία ενός εκ των πρωταγωνιστών, ήταν «να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλα δέκα χρόνια». Δηλαδή, τόσο ο Δ.Παπαγγελόπουλος όσο και οι άλλοι πολιτικοί που παρενέβησαν και μάλιστα, κυριολεκτικά, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, επεδίωκαν να δώσουν πολιτική διάσταση σε μια ποινική υπόθεση, για να εξυπηρετήσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Στην υπόθεση Novartis έχουμε πρωτοκλασάτο υπουργό της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, να δηλώνει πως «τις εκλογές θα τις κερδίσουμε αν βάλουμε 2-3 στην φυλακή.»

Συνεπώς η σκευωρία Novartis είναι μια υπόθεση πολύ ευρύτερη ενός παραδικαστικού κυκλώματος. Είχε όλα τα στοιχεία απόπειρας αλλοίωσης του Πολιτεύματος, καθώς η εκτελεστική εξουσία επιχείρησε, με τις παρεμβάσεις μελών της, να επηρεάσει τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας.

Δηλαδή έχουμε μια καραμπινάτη απόπειρα κατάλυσης της διάκρισης των εξουσιών.

Ενδεχομένως, τις προσεχείς ημέρες, να έρθουν στο φως της δημοσιότητος και άλλες παράνομες ενέργειες των σκευωρών που να μην έχουν άμεσο ή έμμεσο πολιτικό χαρακτήρα. Πιθανόν αυτοί οι άνθρωποι που λειτουργούσαν ως ομάδα, με καταμερισμό δραστηριοτήτων, να ενέχονται και σε πράξεις που να συνθέτουν την έννοια του παραδικαστικού κυκλώματος. Όμως αυτό είναι ένα ήσσονος σημασίας ζήτημα μπροστά στην απόπειρα αλλοίωσης του Πολιτεύματος.

Ένα ενδιαφέρον σημείο της κατάθεσης της κυρίας Τσατάνη είναι όταν υποστηρίζει πως οι «Πυρήνες της Φωτιάς» αναπαρήγαγαν τα όσα της προσήπτε ο Δ.Παπαγγελόπουλος. Προσωπικά, την μόνη ερμηνεία που μπορώ να δώσω σε αυτό το γεγονός είναι, πως τα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» παρακολουθούσαν τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Φαντάζομαι και άλλων υπουργών.

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο και ούτε το θέλω.

Συμπερασματικά, με την πάροδο του χρόνου ξεκαθαρίζει το τοπίο της σκευωρίας Novartis. Έχουμε μια σαφή εικόνα για το τι έγινε, εκείνο που θα πρέπει να μάθουμε είναι, από πόσο ψηλά καθοδηγήθηκε αυτή η υπόθεση.

Σε λίγες ημέρες μπορεί να το μάθουμε κι αυτό.