Χρειαζόμαστε άνοιγμα στον ψηφιακό κόσμο!

Χρειαζόμαστε άνοιγμα στον ψηφιακό κόσμο!

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα επιχειρηματικής απραξίας στον χώρο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, δηλαδή στον λεγόμενο M&A χώρο, ήρθε μια σημαντική συμφωνία να δώσει σημάδια αισιοδοξίας. Η συμφωνία δεν είναι άλλη από την εξαγορά της «Mινέρβα», από εταιρία συμφερόντων του ελληνικού fund Deca-Diorama.

Συγκεκριμένα η Mirties Enterprises Company Limited, θυγατρικής της Diorama Investments SICAR, εξαγόρασε έναντι τιμήματος 45,1 εκατ. ευρώ, την Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων και Τροφίμων Α.Ε., από την PZ Cussons Plc. Η Paterson - Zochonis, μετά από 42 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, αποφάσισε την αποεπένδυση της, καθώς επικεντρώνει πλέον το ενδιαφέρον της σε άλλες κατηγορίες προϊόντων που δεν ανήκουν στα τρόφιμα, όπως είναι τα είδη προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς.

Η PZ Cussons, είχε εξαγοράσει την Mινέρβα όταν ακόμα ήταν μια μικρή ομόρρυθμη εταιρία και την μετέτρεψε σε ένα μεγάλο παίκτη στο χώρο των ελαιουργικών προϊόντων, της μαργαρίνης, του βουτύρου, των τυριών και του ξυδιού. Χαρακτηριστικά brand names της εταιρίας είναι το ελαιόλαδο «Μινέρβα», τα προϊόντα μεσογειακής διατροφής «Minerva International», τα τυροκομικά είδη «το χωριό», οι μαργαρίνες «Benecol» και «Φαστ», το βούτυρο «Σαβοϊ», το βούτυρο «Burrino», το ξύδι «Τοπ» και άλλα. Στα πρώτα στάδια της πώλησης της εταιρίας, με χρηματοοικονομικό σύμβουλο την KPMG, είχαν εμφανιστεί ως επίδοξοι αγοραστές εκτός της Deca-Diorama, η βιομηχανία ζυμαρικών «Melissa» και η εταιρία «Παλίρροια Σουλιώτης». Στο τελικά στάδια υπήρχαν δυο προσφορές, για να περιέλθει τελικά η Μινέρβα στα χέρια της Deca-Diorama.

Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία της εταιρίες ο κύκλος εργασιών της ανέρχεται στα 55,64 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων στις 617.000 ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους στις 343,000 ευρώ. Το τίμημα των 45,1 εκατ. κρίνεται από την αγορά, ως υψηλό. Και αυτό διότι, το καθαρό περιθώριο κέρδους της εταιρίας είναι εξαιρετικά χαμηλό και οι εξαγωγές της αντιστοιχούν μόλις στο 12% του συνολικού τζίρου και σε όλη την γκάμα των προϊόντων της.

Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε σε κανένα βαθμό τόσο την αξία της εταιρίας, όσο και τις προοπτικές της μετά την εξαγορά, ή την στρατηγική του Fund, δεν είναι δυνατόν να μην προβαίνουμε σε συγκρίσεις με άλλες εικόνες και προσλαμβάνουσες παραστάσεις, που έχουμε από το παγκόσμιο επιχειρείν και την πορεία που ακολουθούν οι εξελίξεις διεθνώς. Ο τζίρος για παράδειγμα των 55 εκατ. ευρώ, αντιστοιχεί σε πωλήσεις 54.000 τεμαχίων iPhones, ή πολύ περισσότερων τεμαχίων παιχνιδομηχανών, ή gadgets, ή αδειών από mobile applications, ή άλλων ψηφιακών εφαρμογών κλπ. Ένας τζίρος, που ειδικά στο χώρο του ψηφιακού κόσμου και της ψηφιακά υποστηριζόμενης καθημερινότητας, χαρακτηρίζεται από υψηλότατα περιθώρια ανάπτυξης αλλά και κερδοφορίας.

Είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες οι επενδύσεις στον παραδοσιακό χώρο των τροφίμων και στον χώρο των εξαγωγών προϊόντων που είναι συνδεδεμένα με την μεσογειακή διατροφή. Σε έναν κόσμο όμως σαν τον σημερινό, οι οικονομικές προοπτικές και το οικονομικό και επιχειρηματικό μέλλον της χώρας, δεν είναι δυνατόν να παραμένει αγκυλωμένο στα μοντέλα της προηγούμενης 25ετίας. Φυσικά και οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες επιλέγουν αυτό, που αυτοί κρίνουν πως είναι επικερδές για τους ίδιους και για τα κεφάλαια που διαθέτουν. Όμως αν πάρουμε ως παράδειγμα, όσα γίνονται τριγύρω μας, ειδικά στο περιθώριο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, εύκολα θα παρατηρήσουμε πως η μάχη για το μέλλον θα κριθεί αλλού. Ακόμα και ο παραδοσιακός βιομηχανικός γίγαντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία, φαίνεται πως αδυνατεί να διατηρήσει τον ρυθμό της ανάπτυξης της, διότι έχει μείνει πίσω σε αυτά που ζητάει η αγορά. Και αυτά δεν είναι άλλα από τα προϊόντα του ψηφιακού κόσμου και της τεχνολογίας.

Φυσικά και δεν είναι δουλειά του κράτους να σχεδιάσει μια στρατηγική με επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις, προς τον ψηφιακό κλάδο. Φυσικά και δεν μπορεί να πάρει πάνω του το κράτος, τη μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο. Αυτό είναι κάτι που θα το κάνουν όσοι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που ανοίγονται, με δεδομένη τη ύπαρξη ικανότατου ψηφιακού ανθρώπινού δυναμικού στη χώρα. Αυτό που μπορεί να κάνει από την πλευρά του το κράτος, είναι να δώσει τη δυνατότητα στα μικρά σχήματα που προσπαθούν να κινηθούν επιχειρηματικά στην ψηφιακή τεχνολογία, να ιδρυθούν, να δοκιμάσουν και να μεγαλώσουν χωρίς τη κρατική δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι τους. Μια σπάθη που είναι στολισμένη με φορολογικές, ασφαλιστικές και γραφειοκρατικές φιγούρες.


*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.