Βρε τους μη προνομιούχους

Άκουσα τον Αλέξη στην κοινή συνέντευξη που έδωσε προς τους περιφερειακούς σταθμούς να μιλά για «μη προνομιούχους» κι έβαλα τα γέλια. Όχι μόνο διότι η προσπάθειά του να μοιάζει με τον Ανδρέα Παπανδρέου είναι αυτόχρημα γελοία, αλλά και διότι θυμήθηκα ένα πραγματικό περιστατικό με τον ίδιο τον Ανδρέα. Σ' ένα δημοσιογραφικό τραπέζι της νεότητάς μου, ο Ανδρέας είχε καλέσει τους διαπιστευμένους στο ΠΑΣΟΚ συντάκτες να κουβεντιάσουμε, στον κήπο της βίλας του στην Εκάλη.

Μαζί με μας τους δημοσιογράφους, υπήρχαν και διάφοροι παρατρεχάμενοι, κομματικοί και κυβερνητικοί. Ανάμεσά τους και ο περίφημος (ή περιβόητος) Κίμωνας Κουλούρης. Ο οποίος, δίχως να διαθέτει ιδιαίτερο πολιτικό τακτ, βρήκε ευκαιρία, πετάχτηκε κάποια στιγμή και είπε στον Πρόεδρο που καθόταν στο κέντρο της παρέας σαν γκουρού. «Είναι και ο τάδε Πρόεδρε, που έχει φαγωθεί να σε δει». «Ποιος είναι αυτός, δεν τον ξέρω» του απάντησε ο Ανδρέας. «Ο τάδε ντε, που έχει το δείνα εργοστάσιο και κείνη την σειρά εταιρειών…», επέμεινε ο Κίμωνας.

«Α μάλιστα, κατάλαβα. Και τι θέλει δηλαδή;» ξαναρώτησε ο Ανδρέας. «Ε μια εξυπηρετησούλα θέλει, τι να θέλει; Διότι ο μπήξε - δείξε αρμόδιος υπουργός δεν τον βοηθά σ’ ένα θέμα του» κάρφωσε και έναν σύντροφό του ο Κίμων. «Μα τι είδους εξυπηρέτηση μπορεί να έχει ανάγκη αυτός, απ’ ότι γνωρίζω είναι ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος» είπε με ειλικρινή απορία ο Παπανδρέου. Και τότε ο Κίμων Κουλούρης, έκανε μια πλατιά χειρονομία αποδοχής της σύνθετης πραγματικότητας που μας περιβάλλει και απάντησε με το μνημειώδες.

«Μα εμείς Πρόεδρέ μου, δεν έχουμε μιλήσει ποτέ για πλούσιους και φτωχούς. Μιλάμε για προνομιούχους και μη προνομιούχους. Ε, αυτός στο συγκεκριμένο θέμα, αφού έχει τον υπουργό απέναντί του, είναι μη προνομιούχος. Δες τον εσύ να του τακτοποιήσεις το ζήτημά του κι αν μετά απ’ αυτό γίνει προνομιούχος, τον γράφουμε εμείς στους εχθρούς. Εδώ είμαστε…». Και γέλασαν όλοι τρανταχτά, του Ανδρέα περιλαμβανομένου.

Τι θυμάμαι τώρα, ε; Ιστορίες τριάντα χρόνων και βάλε. Αμ δεν τις θυμήθηκα εγώ, ο Αλέξης τις θυμήθηκε. Που ανακάλυψε τον αχταρμά των μη προνομιούχων εν έτη 2022. Έτσι που πάει, ως τις εκλογές θα φέρει και τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, τα περίφημο ΜΟΠ του 1980. Αμ δεν γίνεται κανείς Ανδρέας μ’ αυτό τον τρόπο. Ούτε για τα καλά του, ούτε για τα κακά του…