Βγάλτε τα λεφτά σας νόμιμα στο εξωτερικό!

Βγάλτε τα λεφτά σας νόμιμα στο εξωτερικό!

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Το γεγονός της Δημόσιας Προσφοράς της Τιτάν Cement International προς τους μετόχους της ελληνικής Τιτάν ΑΕ, έχει σαν σκοπό την διευκόλυνση της εισαγωγής της Τιτάν ΑΕ και των θυγατρικών της στο Euronext Βρυξελλών, μέσω της εισαγωγής της Τιτάν Cement International στο Euronext Βρυξελλών.

Μέσω της Δημόσιας Πρότασης Ανταλλαγής, η Τιτάν Cement International επιδιώκει να καταστεί η άμεσα μητρική εταιρία της Τιτάν και η ουσιαστικά μητρική εταιρία όλων των θυγατρικών του Ομίλου Τιτάν, με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι οι μέτοχοι της Τιτάν , να καταστούν μέτοχοι της Τιτάν Cement International.

Η Τιτάν Cement International θα καταθέσει αίτηση για την πρωτογενή εισαγωγή και διαπραγμάτευση του συνόλου των μετοχών της, (συμπεριλαμβανομένων και των μετοχών της ανταλλαγής από την δημόσια εγγραφή), στο Euronext Brussels, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς και αίτηση για τη δευτερογενή εισαγωγή και διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Euronext Paris.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως οι συναλλαγές επί των μετοχών της Τιτάν Cement International που θα διενεργούνται στο Euronext Βρυξελλών θα εκκαθαρίζονται και θα διακανονίζονται μέσω του συστήματος Euroclear Βελγίου και οι χειριστές -δηλαδή οι χρηματιστηριακές εταιρίες μέσω των οποίων θα εκτελούνται οι συναλλαγές-, δεν θα είναι ελληνικές εταιρίες.

Η Δημόσια Προσφορά προβλέπει πως η Τιτάν Cement International θα προσφέρει μία μετοχή της, για κάθε μία μετοχή της Τιτάν ΑΕ που θα προσφέρεται για ανταλλαγή κατά τη διάρκεια της περιόδου αποδοχής της προσφοράς. Με αυτόν τον τρόπο όσοι αποδεχτούν την Δημόσια Πρόταση Ανταλλαγής, για κάθε μια προσφερόμενη μετοχή της Τιτάν ΑΕ που είναι εισηγμένη και διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, θα λαμβάνουν μια μετοχή της Τιτάν Cement International που θα τηρείται σε λογιστική ψηφιακή μορφή στο Euroclear Βελγίου και θα διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών.

Η όλη διαδικασία δεν θα επιβαρύνει τους μετόχους της Τιτάν ΑΕ, αφού η Titan Cement International θα αναλάβει την καταβολή των δικαιωμάτων υπέρ της ΕΛΚΑΤ ύψους 0,08%, τα οποία επιβάλλονται για την καταχώρηση των εξωχρηματιστηριακών μεταβιβάσεων μετοχών. Επιπλέον οι μέτοχοι που θα επιλέξουν την ανταλλαγή των μετοχικών τίτλων, θα έχουν το πλεονέκτημα πως δεν θα καταβάλουν ούτε το φόρο του 0,20% που επιβάλλεται στις πωλήσεις μετοχών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η εν λόγω μεταβίβαση λόγω της ανταλλαγής δε συνιστά πράξη πώλησης.

Με δυο λόγια μέσω αυτής της διαδικασίας οι μέτοχοι της Τιτάν ΑΕ, που είναι εισηγμένη και διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, θα γίνουν μέτοχοι της Τιτάν Cement International, Rue Mareyde 43, 1150 Woluwe Saint Pierre, Royaume de Belgique. Μιας αλλοδαπής εταιρίας δηλαδή, εισηγμένης στο Euronext Βρυξελλών, με εκκαθαριστή το Euroclear Βελγίου και θεματοφύλακα οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία στην ΕΕ. Και όλη αυτή η διαδικασία θα γίνει χωρίς επιπλέον κόστος.

Να λοιπόν, η Κερκόπορτα των capital controls, που εδώ και τρία χρόνια προκαλούν ασφυξία στην οικονομία, διαστρέφουν τον ανταγωνισμό, κλονίζουν την ελευθερία των συναλλαγών και φοβίζουν τους επενδυτές. Οποιοσδήποτε επενδυτής είναι κάτοχος μετοχών της Τιτάν ΑΕ, μπορεί να συμμετάσχει στη διαδικασία ανταλλαγής και να βρεθεί την επόμενη ημέρα να είναι μέτοχος της Τιτάν Cement International. Δηλαδή να εκμεταλλευτεί αυτήν τη διαδικασία, για να ξεφύγει απολύτως νόμιμα από τη μέγγενη των capital controls. Με μια απλή ψηφιακή εγγραφή από Αποθετήριο σε Αποθετήριο, είναι δυνατόν οι επενδυτές να μεταφέρουν στο εξωτερικό τις μετοχές της Τιτάν ΑΕ που κατέχουν ή που θα αγοράσουν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και ακολούθως να τις ρευστοποιήσουν ως Τιτάν Cement International και να βρεθούν με τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό, ελεύθερα από τα capital controls για να χρησιμοποιήσουν όπως εκείνοι επιθυμούν, έξω από τους εγχώριους περιορισμούς.

Tης δημόσιας πρότασης της Τιτάν ΑΕ, που αποτελεί σαφέστατα μια απολύτως νόμιμη παράκαμψη των capital controls, είχαν προηγηθεί κι άλλες πριν από καιρό. Το ίδιο είχε συμβεί με την ανταλλαγή μετοχών της Τράπεζας Κύπρου με τις μετοχές της Bank Of Cyprus Holdings Public Limited, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (BOCH.LS). Το ίδιο είχε συμβεί με τις μετοχές της 3E Coca Cola που ανταλλάχτηκαν με τις μετοχές της Coca-Cola HBC AG που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου (LSE:CCH). Το ίδιο ακριβώς είχε γίνει και με τις μετοχές της Βιοχάλκο, που ως μετοχές της Viohalco SA διαπραγματεύονται πλέον στο Euronext Brussels (EBR:VIO).

O δρόμος για τη νομιμότατη παράκαμψη των κεφαλαιακών περιορισμών, είναι πλέον ανοικτός για τους μετόχους της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας Τιτάν ΑΕ.