Αύξηση 50% σε κατώτατο μισθό,100% στα κουπόνια διατροφής και στο βάθος χρεοκοπία

Αύξηση 50% σε κατώτατο μισθό,100% στα κουπόνια διατροφής και στο βάθος χρεοκοπία

Του Γιάννη Κουζηνού

Με χρυσά κουταλιά θα τρώει το σύνολο των κατοίκων της Βενεζουέλας από την 1η Σεπτεμβρίου. 50% αύξηση στον κατώτατο μισθό ανακοίνωσε την Παρασκευή 12 Αυγούστου ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και πάνω από 100% αύξηση στο βοήθημα διατροφής, από 1η Αυγούστου, που πλέον και ως παγκόσμια πρωτοτυπία είναι σχεδόν διπλάσιο του κατώτατου μισθού! Προς αναζήτηση της λαϊκής υποστήριξης με αυτή την κίνηση ο Μαδούρο δίνει την χαριστική βολή στην αγορά που στενάζει και μεταφέρει ουσιαστικά την ευθύνη της διατροφής των πολιτών στον ιδιωτικό τομέα. Με τον υπέρ-πληθωρισμό να τρέχει με 720%, η παρανοϊκή αυτή απόφαση μοιάζει περισσότερο με επιθανάτιο ρόγχο του καταρρέοντος καθεστώτος, παρά με μια κίνηση λογική που συμβαδίζει με την οικονομική κατάσταση στην χώρα.

Με τις νέες αυξήσεις ο κατώτατος μισθός από 15.051 bs. ανεβαίνει στα 22.576 bs. και το επίδομα διατροφής από 18.585 bs. σε 42.480 bs. διαμορφώνοντας ένα σύνολο 65.076 bs. Αν και είναι λογικό αυτή η αύξηση να φαντάζει σημαντική για τα οικονομικά των χαμηλά αμειβομένων πολιτών στην Βενεζουέλα, ουσιαστικά δεν αγγίζει ούτε στην επιφάνεια του προβλήματος δημιουργώντας ταυτόχρονα ασφυξία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα στοιχεία του Centro de Documentacion y Analisis Social de la Federacion Venezolana de Maestros (Cendas-FVM)-Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοινωνικών Αναλύσεων της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Βενεζουέλας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για το επίπεδο διατροφής και διαβίωσης ακόμα και μετά από αυτές τις αυξήσεις.

Συμφώνα με το Cendas-FVM, τα στοιχεία του οποίου δεν αμφισβητούνται από την κυβέρνηση, το "καλάθι της νοικοκυράς" για μια τετραμελή οικογένεια μόνο για τα προϊόντα διατροφής τον Αύγουστο κοστίζει 365.101,19 bs. Ο μετριοπαθής αυτός υπολογισμός γίνεται με τις επίσημες τιμές των προϊόντων διατροφής όπως αυτές επιβάλλονται από την κυβέρνηση και όχι φυσικά με τις τιμές στην μαύρη αγορά. Στα 365.101,19 bs δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα για προϊόντα καθαρισμού, προσωπικής υγιεινής, ρουχισμού και φυσικά ούτε λόγος για έξοδα ψυχαγωγίας αλλά και έκτακτα έξοδα για λόγους υγείας. Τον Μάιο το αντίστοιχο ποσό ήταν 303.615,59 bs. και το παράδειγμα αποδεικνύει ότι ο πληθωρισμός θα καταβροχθίσει την αύξηση που έδωσε ο Μαδούρο σε λιγότερο από τρεις μήνες. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα το πιθανότερο και πολύ γρηγορότερα αφού το οικονομικό σοκ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα αναγκαστούν να πληρώσουν την μεγάλη αύξηση των μισθών προς τους υπαλλήλους τους, αλλά και το κόστος για τα κουπόνια-επίδομα διατροφής. Το κόστος όπως είναι φυσικό θα περάσει στα προϊόντα, αν και όχι στα ελεγχόμενα τα οποία δεν υπάρχουν εξάλλου, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα.

Tα στοιχεία του Cendas-FVM είναι χρήσιμα για να βγαίνουν συμπεράσματα αλλά πάντα βασίζονται στην προϋπόθεση ότι η αγορά και τα καταστήματα είναι γεμάτα και οι πολίτες βρίσκουν τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στις αναλύσεις στις τιμές που επιβάλλει η κυβέρνηση. Η πραγματικότητα όμως είναι ακόμα πιο ζοφερή καθώς τα καταστήματα σχεδόν πάντα είναι άδεια από όλα τα βασικά προϊόντα διατροφής και τα ελάχιστα πλέον που εμφανίζονται στην μαύρη αγορά πωλούνται σε εξωφρενικές τιμές. Αυτό που δεν θέλουν η δεν μπορούν να καταλάβουν και να παραδεχθούν οι "μπολιβαριανοί επαναστάτες" είναι ότι δεν διορθώνεις το πρόβλημα με τσιρότα μιας χρήσης και συνεχίζοντας να ακολουθείς τις πολιτικές που έφεραν την κατάρρευση.

Η συγκεκριμένη κίνηση βέβαια του Μαδούρο δεν έχει άλλο στόχο παρά να μετριάσει όσο αυτό είναι δυνατό την λαϊκή αντίδραση, αφού η κωλυσιεργία στο θέμα του δημοψηφίσματος ανάκλησης, για να μην πω η διαφαινόμενη ουσιαστική ακύρωσή του, θα φέρει από τον Σεπτέμβριο τσουνάμι διαμαρτυρίας και πιθανή λαϊκή έκρηξη. Παίζουν με την φωτιά κυριολεκτικά αφού πέρα από τον ιδιωτικό τομέα που θα υποφέρει με τις νέες αυξήσεις, η κυβέρνηση είναι αμφίβολο ότι διαθέτει πια τα απαιτούμενα κεφάλαια για την μισθοδοσία του τεράστιου δημοσίου τομέα που αριθμεί πάνω από 3,5 εκατομμύρια υπαλλήλους! Και αν τα διαθέτει, με την παρούσα κατάσταση και τις τιμές του πετρελαίου να εξακολουθούν να βρίσκονται ιδιαίτερα χαμηλά είναι σίγουρο ότι η χρεοκοπία και η παύση πληρωμών έχει έρθει πλέον πιο κοντά από ποτέ.