Αυτό δεν λέγεται πολυσυλλεκτικότητα

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πολύ επιτυχημένο κόμμα, απόδειξη η αντοχή που επέδειξε τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. 

Ο λόγος της επιτυχίας της οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι διαχρονικά (με εξαίρεση την περίπτωση του πρώτου μνημονίου) στοιχίζεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, όλες οι κορυφαίες πολιτικές της επιλογές έχουν δικαιωθεί. 

Έπειτα, ο ιδρυτής της είχε την ευφυΐα να σχεδιάσει ένα κόμμα με πατρόν το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας. Ο πρόεδρος της είναι ο οιωνεί πρωθυπουργός, στο κόμμα έχει πολύ μεγάλες εξουσίες και οι αποφάσεις του γίνονται σεβαστές.

Οι διάφορες πολιτικές «φυλές» που την απαρτίζουν ακόμα κι όταν κινούνται οριακά πάνω στην επίσημη γραμμή του κόμματος, ποτέ δεν την υπερβαίνουν. Σέβονται το καταστατικό, την ιστορία του κόμματος και τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό.

Η εκλογή αρχηγού μέσα από ανοιχτή διαδικασία μπορεί να άλλαξε τις ισορροπίες ισχύος, με την έννοια ότι πλέον ο βουλευτής δεν είναι και εκλέκτορας του προέδρου του κόμματος οπότε δεν είναι τόσο ισχυρός αλλά η φυσιογνωμία της παράταξης παραμένει η ίδια. Στις τελευταίες, μάλιστα, εκλογές οι πολίτες την ανέδειξαν αυτοδύναμη γιατί πείστηκαν ότι ξέρει και μπορεί να εγγυηθεί μια αξιοπρεπή καθημερινότητα, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να οδηγήσει τη χώρα μπροστά.

Οι πολίτες ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία γιατί με αυτή τους την επιλογή δεν ντρέπονται για την ψήφο τους, η Νέα Δημοκρατία είναι πάνω απ’όλα ένα σοβαρό, θεσμικό κόμμα.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν αρκετές «εκπτώσεις» και βρέθηκαν στα ψηφοδέλτιά της πρόσωπα που σε άλλες εποχές δεν θα τολμούσαν ούτε να διασχίσουν την κεντρική είσοδο των γραφείων του κόμματος. 

Τηλεοπτικά και σοσιαλμηντιακά νούμερα κάθε είδους, βασικώς αποϊδεολογικοποιημένα, που χρησιμοποιούν πολιτική ρητορική προσχηματικά, αν υποθέσουμε ότι είναι πολιτική να παράγεις μίσος κατά των γυναικών και των μεταναστών μπήκαν στα ψηφοδέλτια και κατάφεραν να εκλεγούν χάρις σε επιδόσεις τους που ουδόλως σχετίζονται με την πολιτική τους πορεία.

Και τώρα βέβαια η Νέα Δημοκρατία πληρώνει την επιλογή να εντάξει στα ψηφοδέλτιά της ακατάλληλα άτομα αφού  η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που υπογράφει τα ψηφοδέλτια βρίσκονται κάθε τόσο απολογούμενοι: μια για τον βουλευτή που αφού ομολογεί ότι είδε πορνογραφικό βίντεο σχολιάζει απαξιωτικά γυναίκα που εμπλέκεται σε υπόθεση που βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, πολλές φορές για τον άλλο βουλευτή που κάθε φορά υπερβαίνει εαυτόν σε γελοιότητα και θράσος.

Δεν αναφέρουμε τα ονόματά τους ενώ το έχουμε κάνει σε άλλα άρθρα γιατί μας ενδιαφέρει να σχολιάσουμε το φαινόμενο.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι όλα αυτά τα πολιτικά παρατράγουδα «πουλάνε» στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τη θεωρία ότι συγκρατούν τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους. Έχουμε επιχειρηματολογήσει άπειρες φορές πάνω στο γιατί αυτό δεν ισχύει. Δεν εκφράζουν κανένα: μακριά από τη δημοσιότητα που τους δίνει η ιδιότητα του βουλευτή, θα ξεχαστούν σε ένα μήνα.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια ενδιαφέρουσα καμπή. Οι προοπτικές της οικονομίας είναι καλές και η υπόσχεση της συλλογικής ευημερίας που αυτές συνεπάγονται γεμίζουν τους πολίτες με αισιοδοξία για το μέλλον, άλλωστε αυτό αποτυπώνονται σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, λοιπόν, έχει την ευχέρεια να διορθώσει τα λάθη που έκανε στην συγκρότηση των ψηφοδελτίων και να απομακρύνει τα πολιτικά παρατράγουδα που ροκανίζουν το πολιτικό του κεφάλαιο και απογοητεύουν τους «νέους οπαδούς». Ήρθε η ώρα να λάβει μέτρα και να απομακρύνει τα βαρίδια.