Αυτή δεν είναι χώρα. Μοιάζει με λούνα παρκ…

Αυτή δεν είναι χώρα. Μοιάζει με λούνα παρκ…

Σε αυτή την χώρα δεν κινδυνεύει κανείς να πεθάνει από πλήξη. Σαν να ζει μόνιμα σε λούνα παρκ. Εδώ το τραινάκι του τρόμου, εκεί η αίθουσα του γέλιου και ανάμεσα στο πλήθος παπατζήδες και πορτοφολάδες. Μία ατελείωτη κραιπάλη. Δείτε τι έγινε στην Folli Follie. Αλλά και με τα σπίτια των Κινέζων. Δεν υπάρχουν αυτά! Με τρόμο περιμένω την 3η Δεκεμβρίου!

Δεν καταλαβαίνω που βλέπουν το «σκάνδαλο» με τον αντιπρόεδρο της Jumbo. Εθνικό ευεργέτη πρέπει να τον ανακηρύξουμε τον άνθρωπο. Τι έκανε; Διευκόλυνε τους Κινέζους υπηκόους να αγοράσουν ακίνητα στην Αθήνα και να αποκτήσουν έτσι την άδεια να επισκέπτονται ανενόχλητοι την Ευρώπη. Να γνωρίσουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Εντάξει! Υπήρξε ένα θεματάκι με τα POS, καθώς έπρεπε να βρεθεί τρόπος να «σπάσουν» τα capital controls στην Κίνα. Σιγά το θέμα! Έφερε το παλικάρι λεφτά στην χώρα; Έφερε νέους κατοίκους σε περίοδο που κινδυνεύουμε από την υπογεννητικότητα; Μια χαρά!

Εντάξει! Υπάρχουν θέματα. Αλλά πως κάνετε έτσι! Αν κάποιος θα πρέπει να διαμαρτύρεται εντόνως είναι οι κινεζικές αρχές. Οι οποίες ξέρουν από την πρώτη στιγμή που θα πατήσει κάποιος στο έδαφός τους τι χρώμα φανέλα φοράς και μας λένε ότι δεν θα είχαν πάρει χαμπάρι τα POS;

Τιμή και δόξα στον ήρωα που «πούλησε» ελληνικό ήλιο και θάλασσα στα πέρατα του κόσμου.

Η αλήθεια είναι ότι οι «άλλοι» δεν το βλέπουν έτσι. Το αντίθετο! Είναι πολύ θυμωμένοι με όλα αυτά που εμείς θεωρούμε απολύτως φυσιολογικά. Δεν καταλαβαίνουν και δεν θέλουν να καταλάβουν πως γίνονται οι δουλειές α λα ελληνικά. Με αυτά και με εκείνα ακούν Ελλάδα και το βάζουν στα πόδια. Άντε να μας έρθουν για διακοπές το καλοκαίρι. Για δουλειές, όμως, ούτε συζήτηση.

Τρέμω την 3η Δεκεμβρίου. Επειδή στην Νέα Υόρκη θα γίνει ένα συνέδριο των σορτάκηδων και όπως έγραψε ο φίλτατος Κωνσταντίνος Χαροκόπος στην καθημερινή του στήλη, εδώ στο liberal, θα μιλήσει ο Gabriel Grego που είναι Managing Partner & Chief Investment Officer της «Quintessential Capital», της εταιρίας που αποκάλυψε το σκάνδαλο της Globo και της Folli-Follie και που αποκόμισε σημαντικότατα κέρδη από την απότομη κατάρρευση της τιμής των μετοχών της. Τρέμουμε, λοιπόν, μήπως ξεστομίσει και κάποιο άλλο όνομα. Κάποια άλλη ελληνική εταιρεία. Είναι που είναι άθλια τα πράγματα, φτάνει να πέσει ένα ακόμη τούβλο για να καταρρεύσει ο τοίχος. Αυτό που τρέμω στην πραγματικότητα είναι να μην σορτάρουν την χώρα.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]