«Αυγή»: Η κατάντια μιας ιστορικής εφημερίδας

«Αυγή»: Η κατάντια μιας ιστορικής εφημερίδας

Για το σημερινό πρωτοσέλιδο αυτής της πάλαι ποτέ ιστορικής εφημερίδας θα τρίζουν τα κόκαλα των διανοουμένων που κάποτε, με τα κείμενα τους, κόσμησαν τις σελίδες της. Αλλά και όσους πνευματικούς ανθρώπους, και όχι μόνον, που βρίσκονται εν ζωή και κάποτε συνεργάστηκαν με την «Αυγή», σίγουρα θα προκαλεί θλίψη η εξομοίωση των εκλεγμένων πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κυριάκου Μητσοτάκη με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Ο ολοφάνερος πανικός της εφημερίδας -ας την αποκαλώ για λόγους αστικής ευπρέπειας «εφημερίδα»- έχει δύο κυρίως αιτίες.

1. Μια εφημερίδα που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, η Εφημερίδα των Συντακτών, αναγνώρισε την συμβολή του Αντώνη Σαμαρά στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης και του έδωσε βήμα στις σελίδες της. Έπραξε δε το ίδιο και με τον σημερινό πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτή η κίνηση της Εφημερίδας των Συντακτών εξόργισε την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ανέτρεπε το κεντρικό της αφήγημα για την «ακροδεξιά» Νέα Δημοκρατία. Και με το σημερινό πρωτοσέλιδο της η «εφημερίδα» Αυγή ανέλαβε να αποκαταστήσει την τάξη.

Η πολιτική μυωπία και ο ηθικός ξεπεσμός της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της «εφημερίδας» τους είναι προφανής.

Δεν αντιλαμβάνονται πως «χαρίζοντας» την Νέα Δημοκρατία στους νεοναζί, μικραίνουν αφάνταστα την απαιτούμενη δημοκρατική συσπείρωση. Να υπενθυμίσω πως το 1974 η Ανανεωτική Αριστερά έδινε το χέρι στον Κωνσταντίνο Καραμανλή με την πολιτική γραμμή της αντιδικτατορικής ενότητας. Αλλά τότε τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν είχαν γεννηθεί είτε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ μιλούσαν για «αλλαγή νατοϊκής φρουράς».

Την ανάγκη ανάδειξης του δημοκρατικού τόξου την κατάλαβε η Εφημερίδα των Συντακτών και προχώρησε σε αυτήν την πολιτικά ορθή κίνηση της αναγνωρίζοντας την συμβολή της Νέας Δημοκρατίας στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης.

2. Με την ηχηρή παραίτηση Κοντονή, ενός ιστορικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που έχει τις ρίζες του στην Ανανεωτική Αριστερά, αναδείχθηκε η παρά φύση απόπειρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να πέσει «στα μαλακά» η Χρυσή Αυγή, ως προς την ποινική της αντιμετώπιση. Τα ερωτηματικά είναι εύλογα.

Ποια τα κίνητρα αυτής της πρωτοβουλίας; Υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ αυτής της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης και της συνέργειας ΣΥΡΙΖΑ—Χρυσής Αυγής σε 54 καταγεγραμμένες περιπτώσεις κατά το παρελθόν; Ποια η αντιπαροχή γι΄αυτήν την παροχή ή μήπως αυτή η νομοθετική ρύθμιση υπήρξε η αντιπαροχή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για παρελθούσες παροχές της Χρυσής Αυγής;

Τα ερωτήματα είναι πολλά και έπεσαν σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε μια φάση εσωκομματικής περιδίνησης, την οποία και επέτειναν. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η Ζανέτ Τσίπρα διέγραψε τον Κοντονή.

Και οι ανόητοι Τσερνομπιλιστές, σταλινικοί στην «Αυγή» πίστεψαν πως με αυτό το κατάπτυστο πρωτοσέλιδο θα «έσπαγαν» το κλίμα της εσωστρέφειας. Τελικά το μόνο που κατάφεραν ήταν να προκαλέσουν κύμα αντιδράσεων και από πολίτες που δεν ανήκουν στον λεγόμενο «αντι—ΣΥΡΙΖΑ» χώρο.

Όταν εξομοιώνεις δύο εκλεγμένους πρωθυπουργούς με τους νεοναζί, είναι επόμενο να εισπράττεις την οργή όλων των πολιτών που ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο, ενώ επιβεβαιώνεται ο σταλινισμός των εμπνευστών αυτού του πρωτοσέλιδου.

Πριν από χρόνια κάποιοι λίγοι λέγαμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκτσογλάνισε την πολιτική ζωή του τόπου και μας χαρακτήρισαν ακραίους. Σήμερα μέσα από τον βόθρο της «Αυγής» αισθανόμαστε δικαιωμένοι.