Άρρωστα μυαλά

Άρρωστα μυαλά

Του Άγη Βερούτη

Αν κάποιο άρρωστο μυαλό έφτιαχνε ένα σατανικό σχέδιο απαξίωσης της ελληνικής οικονομίας και καταστροφής της μεσαίας τάξης από την ελληνική κοινωνία, αποκλείεται αυτό το σχέδιο να ήταν αποτελεσματικότερο από την διακυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για την καταστροφή της.

Η αγορά έξω αγκομαχάει, μετά από 4 χρόνια ξύλο.

Μιλάω χθες σε ένα φίλο ελεύθερο επαγγελματία και μου λέει ότι είναι 50% κάτω από πέρυσι. Όπου να''ναι ξεμένει. Παντού γύρω παρόμοιες ιστορίες εκτός αν κάποιος είναι κρυμμένος πίσω από δυο σειρές κλούβες των ΜΑΤ μπροστά από το γραφείο του.

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει να ψηφιστεί από τους ανθέλληνες της βουλής προς το τέλος Ιανουαρίου, όπου και κατά τα φαινόμενα θα την ψηφίσουν 3-4 από τους βουλευτές του Καμμένου συν Παπακώστα.

Μετά τη διαγραφή των τεσσάρων ο Καμμένος δεν θα έχει πλέον κοινοβουλευτική ομάδα και πιθανότατα θα προκηρυχθούν εκλογές για Φεβρουάριο εσπευσμένα μήπως αιφνιδιάσουν κανέναν (...που δεν) ειδικά καθώς μετά από τον Απρίλιο θα είναι και η πρώτη φορά που θα λειτουργήσει ο "Κόφτης" που έχει ψηφίσει ο Τσίπρας από το καλοκαίρι του ''15. Αν το τραβήξουν ως τον Οκτώβριο αλίμονο στους Έλληνες.

Από την άλλη ενώ υποτίθεται ότι πλέον έχουμε τη δυνατότητα να δανειστούμε απευθείας από τις αγορές, τα επιτόκια δείχνουν απλά ότι κανείς ξένος δεν εμπιστεύεται τα χρήματά του στη σημερινή κυβέρνηση, ενώ οι ξένοι επενδυτές που ακούμε ότι βρίσκονται προ των πυλών εδώ και τρία χρόνια παραμένουν αόρατοι. Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο η ελληνική οικονομία υφίσταται αποεπένδυση όπως ανακοίνωσαν χθες, δηλαδή τα πάγια των ελληνικών επιχειρήσεων αποσβένονται σε ταχύτερο ρυθμό από εκείνον της επανεπένδυσης των αποσβέσεων.

Με απλά λόγια, τα εργαλεία παραγωγής εισοδήματος και πλούτου της οικονομίας μας απαξιώνονται χωρίς να συντηρούνται ή να αντικαθίστανται. Αυτό οφείλεται από τη μια πλευρά στο γεγονός ότι με 29% φόρο συν 29% προκαταβολή συν 27% ΕΦΚΑ συν 15% στα μερίσματα συν φόρο αλληλεγγύης συν τέλος επιτηδεύματος άλλα €1.000 δεν μένει ούτε σταγόνα να επανεπενδύσει μια επιχείρηση σε πάγιο εξοπλισμό πόσο μάλλον σε επεκτάσεις αν δεν φοροδιαφεύγει.

Από την άλλη οι τράπεζες συνεχίζουν να μην επιτελούν την αποστολή τους που είναι να χρηματοδοτούν τις επενδύσεις και την κατανάλωση της οικονομίας, ενώ στα χέρια του Τσιπροκαμμένου και του Τσακαλώτου αυτές έχουν μετατραπεί σε εργαλεία κατάσχεσης ιδιωτικού πλούτου όπως αποδεικνύουν τα €6,5 δις περίπου ετησίως που αποδίδουν στο κράτος από τις κατασχέσεις λογαριασμών και τις ρυθμίσεις. Αυτά τα κλεμμένα χρήματα που έχουν κατασχεθεί αντισυνταγματικά (όπως αποδεικνύει πρόσφατη δικαστική απόφαση στα Τρίκαλα για τον ΕΦΚΑ),  ο Τσιπροκαμμένος τα χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει την αύξηση μισθών δημοσίου κατά €2 δις ετησίως και να φτιάξει το υπερπλεόνασμα για φιλοδωρήματα και επιδόματα στους επίδοξους οπαδούς του.

* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στις 5.12.2018.