Απομονωμένοι, σε ένα παράλληλο σύμπαν

Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμέναμε χθες να δούμε αν και πως θα διεξαχθούν οι πρώτες εξετάσεις της λεγόμενης «ελληνικής PISA».

Είναι το τεστ για την αξιολόγηση των μαθητών στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά στο οποίο συμμετείχαν μαθητές από 600 σχολεία από ολόκληρη την Ελλάδα. Οι μαθητές, χωρίς να δηλωθεί το όνομά τους και να βαθμολογηθούν για την επίδοσή τους, κλήθηκαν να αφιερώσουν δυόμισι, περίπου, ώρες για να συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια προκειμένου να αξιολογηθεί η παρεχόμενη στο δημόσιο σχολείο εκπαίδευση.

Ο λόγος που είχαμε την περιέργεια να μάθουμε αν τελικά οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν ήταν η αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης που προκήρυξαν και στάση εργασίας για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή των εξετάσεων.  

Χθες το απόγευμα λοιπόν, επικοινωνήσαμε με το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας για να ενημερωθούμε για το τι τελικά συνέβη.

Η απάντησή τους δεν μας έκανε καμία έκπληξη. Από τα 600 σχολεία που είχαν επιλεγεί, τα 580 κατέβασαν τα θέματα από την ειδική ψηφιακή πλατφόρμα και προχώρησαν κανονικά στις εξετάσεις. 

Το Υπουργείο Παιδείας, βέβαια είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να κριθεί η στάση εργασίας παράνομη και καταχρηστική και για μια ακόμα φορά κέρδισε την υπόθεση αυτή. Οι εξετάσεις έγιναν κανονικά και ίσως την επόμενη εβδομάδα να έχουμε και τα αποτελέσματα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ομάδες συνδικαλιστών βρίσκονται απομονωμένοι από την κοινωνία. Στοιχηματίζουμε δε ότι γνώριζαν πολύ καλά ότι η Νίκη Κεραμέως θα κατέθετε και αυτή τη φορά αγωγή και θα την κέρδιζε αλλά τους ήταν αδιάφορο. Το μόνο που ήθελαν να έχουν στα χέρια τους ήταν «ένα θέμα» να σπινάρουν στη δημόσια σφαίρα, κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, για να δείξουν ότι αντιστέκονται στην κυβέρνηση και να συσπειρώσουν τους όποιους ομοϊδεάτες τους. Το μόνο που τους ενδιέφερε δηλαδή ήταν να «δημιουργήσουν κλίμα». 

Μόνο που το «κλίμα» που επιχειρούν να δημιουργήσουν κάθε φορά βαραίνει όλο και πιο πολύ εναντίον τους. Τα ΜΚΔ γέμισαν με αρνητικά σχόλια για την αντικοινωνική και αντιεκπαιδευτική συμπεριφορά μερίδας των συνδικαλιστών.

Από τη στήλη αυτή υποστηρίζουμε με πάθος τον συνδικαλισμό και τον οργανωμένο έλεγχο στην κυβέρνηση γι αυτό και μας καταθλίβουν αυτές οι πολιτικές συμπεριφορές. Μπορεί να μην κατάφεραν να διαλύσουν μια διαδικασία που απαντά στο αίτημα της κοινωνίας για αξιολόγηση των βαθμίδων της εκπαίδευσης και ευτυχώς όμως, ο περιθωριακός αυτός ακτιβισμός τους απαξιώνει ως συνδικαλιστές και φοβόμαστε ότι αμαυρώνει την εικόνα του Έλληνα εκπαιδευτικού.

Οι εξετάσεις έγιναν. Η εκπαιδευτική κοινότητα στη συντριπτική της πλειοψηφία, για άλλη μια φορά, ανταποκρίθηκε στο αίτημα της κοινωνίας για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο και η πολιτική ηγεσία και η κυβέρνηση συνολικά σταθερά δικαιώνονται κάθε φορά που δεν ενδίδουν σε εκβιασμούς και προχωρούν στην υλοποίηση όσων υποσχέθηκαν γιατί η Ελλάδα, πράγματι, αξίζει καλύτερα.