Από τη 17Ν, στο «φρουρά – φρουρά» και μετά στο «Folli Follie»

Από τη 17Ν, στο «φρουρά – φρουρά» και μετά στο «Folli Follie»

Tον σύντροφο Μπαλαούρα, εγώ τον θαυμάζω. Υπήρξε στέλεχος της ΕΚΟΝ «Ρήγας Φεραίος», του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (εσωτερικού), του ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά, της Ανανεωτικής Κομμουνιστικής Οικολογικής και ακολούθως του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος και υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων, μέλος του Προεδρείου της ΟΤΟΕ και του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ.

Βαρύ βιογραφικό με όρους επαναστατικότητας και αγωνιστικότητας, που εμπλουτίστηκε από τη συμμετοχή στον «Κοινωνικό Διάλογο», στο «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», στις «Ευρωπορείες», στο «Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ», στο «Δίκτυο Υποστήριξης Μεταναστών», στην «Intifada» των Παλαιστινίων και στα «Ριζοσπαστικά Κινήματα» στο Πόρτο Αλέγκρε, στη Γένοβα, στο Παρίσι.

Αυτοπροσδιορίζεται δε, ως «ο άνθρωπος που εξόργισε τον Τρισέ». Έναν χαρακτηρισμό, που αποτελεί ίσως και το κορυφαίο σημείο της αγωνιστικής καριέρας του, στο μετερίζι της ταξικής πάλης της Αριστεράς.

Οι πολίτες τον γνώρισαν από τις απαντήσεις του, σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, σε μια συνέντευξη του στον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαναγιώτου. Σε αυτήν τη συνέντευξη είχε αναφέρει, ότι «οι οργανώσεις αυτές όπως η 17Ν, είχαν ένα λαθεμένο αλλά ένα ιδεώδες που ήταν υπέρ του ανθρώπου» και ότι «είχαν ας πούμε αντίληψη μιας κοινωνίας εντελώς διαφορετικής, μιας καλής κοινωνίας εν πάση περιπτώσει και οι κακοί έπρεπε να τιμωρηθούν». Είχε υπογραμμίσει δε αναφερόμενος στα μέλη της 17 Νοέμβρη: «όμως είχανε μια διαφορετική αντίληψη. Αυτοί μιλάγανε, αυτές οι οργανώσεις μιλούσανε για κάποια συγκεκριμένα άτομα για να δημιουργήσουν μια αναταραχή, να ξεσηκωθεί ο λαός να πάρουν την εξουσία».

Τον Μάιο του 2016, ως προεδρεύων της Βουλής είχε εμποδίσει βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να αναφερθεί στην καταδίκη της τρομοκρατίας και στην καταγγελία των τρομοκρατών που είχαν κάψει τους εργαζόμενους της Marfin Bank, διακόπτοντας τον συνεχώς. Μάλιστα στο τέλος είχε καταλήξει λέγοντας ότι: «οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου έχουν καταδικάσει αυτά τα φαινόμενα, κι εγώ να αναφέρω αν είναι έτσι τη δολοφονία Λαμπράκη. Με τέτοιους όρους παιχνίδια δεν γίνονται.»

Τον Ιανουάριο του 2017, τόσο ο Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος (Σ.Υ.Τ.Ε.), όσο και ο Σύλλογος Συνταξιούχων Τραπέζης της Ελλάδος (Σ.Σ.Τ.Ε.), είχαν καταγγείλει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είχε λάβει το ειδικό επίδομα ενίσχυσης του 300 ευρώ, ως χαμηλοσυνταξιούχος της ΤτΕ. Ο βουλευτής είχε μιλήσει τότε, για εσωκομματικά πισώπλατα συντροφικά μαχαιρώματα.

Τον Μάιο του 2017, ως προεδρεύων και πάλι της Βουλής, είχε καλέσει μέσα σε δυο λεπτά, πάνω από είκοσι φορές την φρουρά της Βουλής για την απομάκρυνση του τέως βουλευτή Κασιδιάρη, που είχε επιτεθεί στον βουλευτή της ΝΔ Νίκο Δένδια. Και θα εξακολουθούσε ακόμα μέχρι σήμερα, να καλεί τη φρουρά, αν δεν ανέβαινε στα προεδρικά έδρανα ο ίδιος ο υπασπιστής του φρούραρχου για να ενημερώσει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι αστυνομικοί της Βουλής είχαν ήδη επιληφθεί, όμως δεν είχαν γίνει αντιληπτοί από τον προεδρεύοντα διότι δεν φορούσαν στολές, αλλά κουστούμια και γραβάτες.

Και φτάσαμε σήμερα, με το όνομα του πρώην βουλευτή να αναφέρεται ανάμεσα στα πολιτικά ονόματα, που εμπεριέχονται σε ηλεκτρονικά αρχεία που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε υπολογιστές εργαζομένων της εταιρείας Folli Follie, κατά τη διάρκεια του διαχειριστικού ελέγχου που διενήργησε η εταιρεία Price Waterhouse Coopers.

Για να θυμηθούμε λίγο τα πράγματα, την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, το QCM Fund δημοσιοποίησε την έκθεση του, που οδήγησε στο ξέσπασμα του σκανδάλου της Folli Follie. Μιλάμε για την μεγαλύτερη υπόθεση πλαστογράφησης των οικονομικών καταστάσεων ενός επιχειρηματικού ομίλου, που είχε κληθεί ποτέ να αντιμετωπίσει η Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία αδιαφόρησε χαρακτηριστικά.

Η PWC αναφέρεται σε 2 mails της 11 Μαΐου 2018 και της 29 Μαΐου 2018 στα οποία αναφέρεται ότι ο κ. Μπαλαούρας «υπερβάλλει εαυτόν για τον όμιλο» και γίνεται αναφορά σε μια τροπολογία που επρόκειτο να κατατεθεί και αφορούσε σε ευνοϊκή ρύθμιση σχετικά με τα ΚΑΕ, το οποίο σχετικό email, σύμφωνα πάντα με τον υπάλληλο της εταιρείας, του το είχε στείλει ο κ. Μπαλαούρας.

Αυτά τα γράφει ο υπάλληλος της Folli Follie στο mail του και μένει να αποδειχθεί το αληθές του ισχυρισμού του.

Σημασία έχει ότι στις 29 Μαίου και ενώ το σκάνδαλο αρχίζει να παίρνει τρομακτικές διαστάσεις, με πρωτοβουλία του κ. Μπαλαούρα και την υποστήριξη της «μεγάλης εταιρείας Folli Follie», διεξάγεται ο φιλανθρωπικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ της Εθνικής ομάδας του 2004 και Ηλειών, στον Πύργο Ηλείας, την εκλογική περιφέρεια Μπαλαούρα.

Την 1η Οκτωβρίου του 2018, η «Πρωινή της Ηλείας», έχει άρθρο σύμφωνα με την οποία ο κ. Μπαλαούρας μεσολάβησε σε ιδιωτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Folli Follie, προκειμένου να γίνουν δωρεές προς το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να βραβευτούν από τη διοίκηση του νοσοκομείου τόσο οι άνθρωποι της εταιρίας, όσο και ο ίδιος.

Στις 22 Οκτωβρίου, στο site του κ. Μπαλαούρα φιλοξενείται η είδηση ότι στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2018 , ημέρα Σάββατο ώρα 19:00 – 21:00 και την Κυριακή ώρα 11:00 – 21:00, πραγματοποιήθηκε BAZAAR με επώνυμα προϊόντα της Folli Follie Group σε τιμές έκπληξη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζαχάρως. «Η ενέργεια αυτή ανήκει σε πρωτοβουλία του Βουλευτή, κ. Μάκη Μπαλαούρα, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην υλοποίηση της δωρεάς», επισημαίνεται στο κείμενο.

Δύο είναι τα μόνα σίγουρα συμπεράσματα.

Ότι ο πρώην βουλευτής του Σύριζα, δεν παρακολουθούσε την επικαιρότητα και αγνοούσε τις εξελίξεις σχετικά με το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα σκάνδαλο της Folli Follie. Και μέσα σε αυτά τα πλαίσια άγνοιας της πραγματικότητας, έπραττε το καλύτερο δυνατόν για τους ψηφοφόρους και τον τόπο του. Άξιος θαυμασμού, ο σύντροφος!

Και η Folli Follie παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζε και τους νομικούς κινδύνους των βασικών διοικητικών στελεχών και μετόχων της, συνέχιζε τις αγαθοεργίες και τις χορηγίες στην εκλογική περιφέρεια του κ. Μπαλαούρα. Άξια θαυμασμού και η συντρόφισσα!