Από τα φιλμ και την φωτογραφία, στα φάρμακα
Επιχειρήσεις

Από τα φιλμ και την φωτογραφία, στα φάρμακα

Ο άλλοτε κολοσσός των φωτογραφικών μηχανών Kodak και η μεγάλη της ανταγωνίστρια η πασίγνωστη Fujifilm έχουν στραφεί προς την παραγωγή φαρμάκων στην προσπάθεια να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. 

Στο πλαίσιο αυτό, δύο από τις γνωστότερες εταιρείες των άλλοτε -κραταιών- φωτογραφικών φιλμ και σκληροί ανταγωνιστές την δεκαετία του 80', η Kodak και η Fujifilm εστιάζουν πια στην φαρμακευτική παραγωγή κατά του κορονοϊού. Είναι μάλιστα τόσο περίεργα τα παιχνίδια της ιστορίας που ειδικοί του κλάδου θεωρούν ότι η μείωση των τιμών των φιλμ από τις ανταγωνιστικές εταιρείες με πρώτη την Fujifilm αποτέλεσαν το πρώτο σημαντικό πλήγμα για την πορεία προς την πτώχευση της Kodak. 

Τον Ιούλιο, η αμερικανική κυβέρνηση υπέγραψε συμβόλαιο 265 εκατ. δολαρίων με την ιαπωνική εταιρεία Fujifilm Holdings Corp για να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της στο Τέξας προκειμένου να εστιάσει στην ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων κατά του κορονοϊού. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Fujifilm Diosynth, θυγατρική της ιαπωνικής εταιρείας, που ειδικεύεται στην παραγωγή συστατικών φαρμάκων, ανακοίνωσε ότι θα παράγει σε μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικές ουσίες για το υποψήφιο εμβόλιο της εταιρείας Novavax, ενώ θα επενδύσει 928 εκατ. δολάρια για να διπλασιάσει την παραγωγική ικανότητα των εγκαταστάσεών της στη Δανία και πάλι για θεραπείες κατά του κορονοϊού. 

Η δραστηριότητα της Fujifilm κατά του κορονοϊού δεν περιορίζεται εδώ, καθώς  Ιάπωνες ερευνητές έκαναν κλινικές δοκιμές του φαρμάκου Avigan ή φαβιπιραβίρη, οι οποίες ωστόσο δεν στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία.

Η φαβιπιραβίρη έχει αναπτυχθεί από το 2014 ως αντι-ιϊκό φάρμακο κατά στελεχών της εποχικής γρίπης και έχει λάβει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA). Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Βρετανία έχει δοκιμαστεί έναντι του ιού Έμπολα.

Την ίδια ώρα η Kodak η οποία αδυνατούσε για πολλά χρόνια να προσαρμοστεί εξίσου στον ψηφιακό μετασχηματισμό, έχει στραφεί και αυτή στη παραγωγή φαρμάκων, μετά την χρεοκοπία της το 2012.

Η «μυθική» για το φιλμ, εταιρεία εισέρχεται στον τομέα παρασκευής φαρμάκων, αφού έλαβε δάνειο 765 εκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση. Η Kodak θα παρασκευάζει φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε γενόσημα φάρμακα, τα οποία είναι απαραίτητα αλλά εμφανίζουν τακτικά έλλειψη στις ΗΠΑ,  σε ανακοίνωσή της η DFC, η κυβερνητική υπηρεσία που παραχώρησε το δάνειο στην εταιρεία. Στόχος είναι η Kodak να παράγει συνολικά έως και το 25% των ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή γενοσήμων στις ΗΠΑ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική Εταιρεία Διεθνούς Οικονομικής Ανάπτυξης (DFC) χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19 βάσει του νόμου «Αμυντικής Παραγωγής». Η νομοθεσία αυτή επιτρέπει στην αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κινητοποιεί τον ιδιωτικό βιομηχανικό τομέα για τις έκτακτες κοινωνικές ανάγκες.