«Απέσυρε» και «σκόιλ ελικικού»

Τα πράγματα είναι ανατριχιαστικά απλά. Όταν ένα «σκόιλ ελικικού» αρκεί για να χαρακτηριστεί μια ολόκληρη πολιτική επιλογή ως κομπιναδόρικη και να κατηγορηθούν ως διαπλεκόμενοι όσοι την δέχτηκαν, τότε αντιστοίχως ένα «απέσυρε» είναι αρκετό για να χαρακτηριστεί αγράμματος ένας ολόκληρος επαγγελματικός κλάδος και γελοίοι όσοι του συμπαραστέκονται. Αν πάλι αποφασίσουμε να μιλήσουμε για την ουσία των πραγμάτων και όχι να παίζουμε με τις λέξεις, τότε ενδέχεται να δούμε προκοπή.

Προσωπικά δεν έδωσα την παραμικρή σημασία στο μαργαριτάρι «απέσυρε τώρα το νομοσχέδιο» που έγραφε το πανό των εκπαιδευτικών έξω απ’ την Βουλή. Μπορεί αυτός που το ‘γραψε να είναι μαθηματικός ή φυσικός που δεν έχει ιδέα από προστακτική ενεστώτα. Θα ‘πρεπε βέβαια κάποιοι φιλόλογοι από τους συγκεντρωμένους να το δουν και να το διπλώσουν στα γρήγορα, όμως αυτά συμβαίνουν στις διαδηλώσεις. Η ευθύνη διαχέεται σε τέτοιο βαθμό, που τελικά μένει χωρίς ιδιοκτήτη.

Διαφωνώ επίσης οριζοντίως και καθέτως με όσους πήραν αφορμή το πανό, για να ξεσπαθώσουν εναντίον των «αγράμματων και ακαμάτηδων εκπαιδευτικών που τους εμπιστευόμαστε την μόρφωση των παιδιών μας ενώ αυτοί είναι ανίκανοι να γράψουν σωστά μια λέξη». Αυτά είναι σαχλαμάρες και γενικεύσεις φανατικών. Όχι, τα παιδιά μας δεν βρίσκονται στα χέρια αγράμματων δασκάλων, είναι λάθος να λέγονται και να γράφονται τέτοια πράγματα.

Εγώ ο ίδιος έχω γράψει ότι πολλοί εκπαιδευτικοί είναι συντηρητικοί και φοβικοί σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, το τσουβάλιασμα όμως όλων των δασκάλων και καθηγητών στην κατηγορία «αγράμματοι» είναι εξοργιστικό. Αν μη τι άλλο, προσβάλλει και όλους εκείνους που δεν ήταν στην διαδήλωση, αν οι διαδηλωτές κατά της ηλεκτρονικής διδασκαλίας μας ενοχλούν τόσο. Ούτε το «απέσυρε» αποτελεί de facto απόδειξη ότι οι διαδηλωτές έχουν υποχρεωτικά λάθος και στην διαφωνία τους με το ηλεκτρονικό μάθημα. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

Όμως για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, δεν γίνεται όταν ένας βλάκας ΚΕΚάς κάνει ένα λάθος αυτό να αποτελεί απόδειξη της φαυλότητας μιας ολόκληρης κυβέρνησης, αλλά όταν ένας εκπαιδευτικός κάνει αντίστοιχο λάθος να μην σημαίνει τίποτα. Δεν θα χουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά. Είτε θα συνθηματολογούμε με λεξούλες που κάποιος έγραψε λάθος, είτε θα μιλάμε για την ουσία των πραγμάτων. Είτε θα βάλουμε κάτω και το σύστημα των ΚΕΚ και το θέμα της ηλεκτρονικής διδασκαλίας για να τα κουβεντιάσουμε σε βάθος και να βρούμε λύσεις, είτε θα περιμένουμε την λάθος λέξη για να συκοφαντήσουμε το αντίπαλο στρατόπεδο. Έτσι όμως, δεν πορευόμαστε προς το μέλλον, έχουμε βάλει όπισθεν.

Προσωπικά θα ενοχληθώ πολύ αν ο Μητσοτάκης επικαλεστεί στην Βουλή το «απέσυρε», όπως έκανε ανενδοίαστα ο Τσίπρας με το «σκόιλ ελικικού». Διότι τότε ο Κυριάκος θα πέσει στο επίπεδο του Αλέξη και ο δημόσιος διάλογος θα κυλιστεί στα τάρταρα. Αν ο συνδικαλισμός έχει καλά και κακά, η συνδικαλιστικοποίηση της πολιτικής μόνο κακά φέρνει. Και μην αρχίσετε τα «Καμπουράκη συμψηφίζεις». Διότι την ξέρω αυτή την κατηγορία που εκτοξεύεται εύκολα κι από τις δυο πλευρές. Οι μεν θα μου λένε ότι χρησιμοποιώ το «απέσυρε» για να καλύψω ένα σκάνδαλο και οι δε ότι ξαναθυμάμαι το «σκόιλ ελικικού» για να σιγοντάρω μια συντεχνία κρατικοδίαιτων τεμπέληδων. Περιφρονώ εξ ίσου και τις δύο απόψεις. Με φανατικούς δεν συνδιαλέγομαι.