«Ανύπαρκτες» μέχρι χθες για το ελληνικό κράτος οι ΜΚΟ που αποκάλυψε η επιχείρηση «Αλκμήνη»

«Ανύπαρκτες» μέχρι χθες για το ελληνικό κράτος οι ΜΚΟ που αποκάλυψε η επιχείρηση «Αλκμήνη»

Ούτε καν αίτηση για εγγραφή στο Μητρώο ΜΚΟ δεν είχαν κάνει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Liberal.gr, εμπλεκόμενες στην υπόθεση «Αλκμήνη» ΜΚΟ.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, η περίπτωση της Λέσβου δεν είναι η μοναδική στην οποία στελέχη οργανώσεων που κατηγορούνται για κατασκοπεία και παράνομη διακίνηση μεταναστών, κατά τη δικογραφία, είχαν ενδυθεί τον μανδύα του ανθρωπισμού προκειμένου να υπηρετήσουν αλλότριους σκοπούς, θέτοντας σε απόλυτο κίνδυνο και την ασφάλεια της χώρας. Πολύ περισσότερο στη συγκεκριμένη συγκυρία κατά την οποία το καθεστώς Ερντογάν εργαλειοποιεί κατά κόρον το Μεταναστευτικό προκειμένου να ενισχύσει την αναθεωρητική νεοοθωμανική ατζέντα του.

Οι έλεγχοι των αρμόδιων αρχών, μετά από την πολυεπίπεδη συγκέντρωση στοιχείων κατά το πρώτο στάδιο, εξελίσσονται, σε στοχευμένα σημεία των νησιών του Αιγαίου, αλλά και σε δομές όλης της χώρας που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με το Μεταναστευτικό και τα αποτελέσματα τους αναμένεται να «βγαίνουν σε συνέχειες».

Είναι δε, χαρακτηριστικό ότι σε αυτούς τους αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους, με «άνωθεν εντολή», κατά περίπτωση, μετέχουν στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας, σε επίπεδο ΕΥΠ, Ελληνικής Αστυνομίας-  Αντιτρομοκρατική, Διευθύνσεις Διαχείρισης Πληροφοριών, Εγκληματολογικών Ερευνών, ειδικών υπηρεσιών του Λιμενικού, αλλά και ανώτατων υπαλλήλων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και επιθεωρητών του ΣΕΠΕ.

Ανώτατοι παράγοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπενθυμίζουν με νόημα ότι ο ενδελεχής έλεγχος του προφίλ ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο του Μεταναστευτικού και η σαφής οριοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας τους, αποτέλεσαν διακηρυγμένη προτεραιότητα, προεκλογική και μετεκλογική, του Κ. Μητσοτάκη και της ηγεσίας των αρμόδιων υπουργείων.

Ενώ, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στην πρόσφατη επιχείρηση που είδε το φως της δημοσιότητας, και όχι μόνο, κεντρικό ρόλο διαδραματίζει ο Λ. Οικονόμου, νυν Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, πρώην Αρχηγός της ΕΛΑΣ, με βαρύ βιογραφικό σε συλλήψεις από το χώρο της τρομοκρατίας, ευρισκόμενος σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, όσο και με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης, αλλά και των προεκτάσεών της, είναι επίσης το γεγονός ότι ο εκ του ρόλου του, φειδωλός κ. Οικονόμου, με αφορμή την επιχείρηση «Αλκμήνη» διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση- ακόμα και προς ξένες υπηρεσίες- ότι μεταξύ των άλλων κατηγοριών που θα απευθυνθούν και απευθύνονται στα άτομα τα οποία εμπλέκονται, είναι και η κατασκοπεία.

Διότι και από τον εθνικό σχεδιασμό στην έρευνα και διάσωση δεν προβλέπεται η εμπλοκή ΜΚΟ ή άλλων τέτοιων οργανώσεων. Συνδέοντας ευθέως το θέμα με την θωράκιση των ελληνικών συνόρων, τα οποία, όπως υπογράμμισε, ενισχύονται και απέναντι σε εγχειρήματα κατασκοπείας και επιβουλών της εθνικής μας ασφάλειας μέσω της εργαλειοποίησης μεταναστών.

Στην κατεύθυνση αυτή, είναι αποκαλυπτικό, σύμφωνα και με τα δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου (Καθημερινή- Πρώτο Θέμα) ότι η ΕΥΠ πραγματοποίησε μυστική επιχείρηση σε τουρκικό έδαφος με παράτυπους μετανάστες σε ρόλο «πρακτόρων» για να αποκαλύψει τη δράση των τεσσάρων ΜΚΟ στη Λέσβο. Όπως επίσης και το γεγονός, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ότι οι κατηγορούμενοι, πέραν της χρήσης διαδικτυακών πλατφορμών κι εφαρμογών, παρακολουθούσαν τον ασύρματο του Λιμενικού, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αυτό όμως που δεν πρέπει να διαλανθάνει της προσοχής είναι και ένα επιπρόσθετο στοιχείο: Η δράση και η… εμπειρία των εμπλεκόμενων ΜΚΟ σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών.

Σε έναν τομέα δηλαδή, που η Τουρκία επιχειρεί, εδώ και χρόνια, να αμφισβητήσει την Ζώνη Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Ελλάδος, την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Με «τελευταίο» επίσημο κρούσμα, το συμβάν της 26ης Αυγούστου, μεσούσης της ελληνοτουρκικής κρίσης, δυτικά της Χάλκης, όταν τα ελληνικά επιχειρησιακά μέσα, του Λιμενικού και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, παρενοχλήθηκαν ακόμα και με λέιζερ, από την τουρκική ακτοφυλακή, κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης μεταναστών που επέβαιναν σε θαλαμηγό, σε μια ευθεία παραβίαση των κανόνων των σχετικών επιχειρήσεων, καθώς και της ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα.

Τα … συγκοινωνούντα δοχεία με τα εμπλεκόμενα στελέχη ΜΚΟ, όπως αναφέρεται στη σχετική δικογραφία, «είναι πρόδηλα»: Συχνές επικοινωνίες μελών του πληρώματος του γνωστού πλέον σκάφους με άλλη ΜΚΟ για ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με μεταναστευτικές ροές που προήλθαν ή θα προέλθουν από την Τουρκία στη χώρα μας (τόπος εκκίνησης, χρόνος μεταναστευτικής ροής, ηλικία, φύλο και χώρα καταγωγής επιβαινόντων στη λέμβο). Χάρτες με σημεία εκκίνησης των μεταναστευτικών ροών από τις τουρκικές ακτές, προσδιορισμένα σημεία ελλιμενισμού. Δημοσιοποίηση και μάλιστα ακόμα και στα social media, της απόρρητης  επιχειρησιακής αποστολής για την προστασία των συνόρων δραστηριότητας των ελληνικών αρχών. Άρα, δυνάμει κίνδυνος για τα συμφέροντα της χώρας.

Παράλληλα με δράσεις όπως η επιχείρηση «Αλκμήνη» και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal. gr, , είναι σε πλήρη εξέλιξη επιχειρήσεις τόσο των αρμόδιων αρχών ασφαλείας, όσο και αυτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών σε δομές της χώρας, ακόμα και σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. Καθώς, όπως όλα δείχνουν, «μαύρες τρύπες» που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας, αλλά και την κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων, «υπάρχουν πολλές».

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται «σαφάρι» ελέγχων και «ξεσκόνισμα» δεκάδων ΜΚΟ. Λαμβάνονται ακόμα και ψηφιακά στοιχεία σχετικά με την οικονομική και διοικητική λειτουργία τους, έγγραφα σχετικά με τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού, συμβάσεις και παρουσιολόγια εργαζομένων, μισθοδοτικές καταστάσεις, τραπεζικά extrait. Καθώς και στοιχεία για τα προγράμματα που φέρονται να υλοποιούν και για τα οποία στα ταμεία τους «μπαίνουν αξιοζήλευτα κονδύλια, κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους».

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αντιμέτωπο με προβλήματα που προκαλεί ο τρόπος λειτουργίας του Ελληνικού Δημοσίου και η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών,  συνεχίζει την προσπάθεια να διαχωρίσει την ήρα από το στάρι και να επιταχύνει την ολοκλήρωση του σχετικού Μητρώου για τις ΜΚΟ που έχει θεσπιστεί από τον Φεβρουάριο, σε μια προσπάθεια να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» εντός της οποίας δρούσαν, σχεδόν ανεξέλεγκτα συγκεκριμένες οργανώσεις κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Liberal.gr, ότι μέχρι σήμερα, μόνο μία Οργάνωση έχει πιστοποιηθεί, με επίσημη απόφαση. Πρόκειται για «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους 114 ΜΚΟ (κι αυτό με ελλείψεις στην πληρότητα του φακέλου, με αποστολή κάποιων από τα απαιτούμενα έγγραφα ακόμα και μεe- mail,κλπ), ενώ αρχική εγγραφή έχουν κάνει 75 ΜΚΟ. Από αυτές, μόνον 20 ΜΚΟ διαφαίνεται ότι πληρούν τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί, έχοντας υποβάλλει πλήρη φάκελο με τα απαιτούμενα έγγραφα. Χωρίς βεβαίως, αυτό να σημαίνει, σύμφωνα με το αυστηρό νέο πλαίσιο, ότι ο φάκελος που έχει κατατεθεί, γίνεται αυτομάτως αποδεκτός από τις αρχές και, άρα, ξεκινά η νόμιμη δράση.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την ψήφιση του σχετικού νομοθετήματος, ήταν εγγεγραμμένες στο προϋπάρχον Μητρώο 86 ΜΚΟ. «Πιστοποιημένες» αλλά χωρίς πραγματικό έλεγχο, όπως λένε στελέχη του ΥΜΑ, καυτηριάζοντας την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ, καθώς, στην πραγματικότητα, ουδείς γνώριζε πόσες, που, και υπό ποιες συνθήκες λειτουργούσαν. Χωρίς να έχουν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, να κρατούν φορολογικά βιβλία, να προσκομίζουν συμβάσεις εργασίας ή συμφωνητικά παροχής υπηρεσιών, να περνούν από ορκωτούς λογιστές, να καταθέτουν ποινικό μητρώο για τα μέλη τους, τους συνεργάτες επ' αμοιβή, ή τους  εθελοντές κλπ. Στοιχεία που πλέον, αποτελούν προαπαιτούμενο.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, επιχειρεί να ανακτήσει τη διοίκηση δομών φιλοξενίας από Διεθνείς Οργανισμούς και ΜΚΟ, μια αλλαγή κομβικού χαρακτήρα καθώς, όπως κατ επανάληψη είχε γράψει το Liberal και ο «Φιλελεύθερος», η διοίκηση, μέχρι σήμερα, σε πλείστες περιπτώσεις δομών, δεν ασκείτο από το Κράτος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση εντός των ΚΥΤ, αλλά και για τη διαχείριση των σχετικών κονδυλίων, όπως καταγγέλθηκε κατ΄ επανάληψη. Χωρίς να παραλείπονται και οι επιπτώσεις που προκαλούσε το γεγονός ότι στις δομές «έμπαινε και έβγαινε όποιος ήθελε, δηλώνοντας μέλος ΜΚΟ»