Αντιπολίτευση για κλάματα

Αντιπολίτευση για κλάματα

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιλέξει να παίξουν το πολιτικό παιχνίδι πάνω στην πανδημία του κορονοϊού. Με τον λαϊκισμό και τη διχαστική ρητορική στην πρώτη γραμμή επιδιώκουν να καπηλευτούν την πανδημία και την οικονομική ύφεση που αυτή φέρνει ευελπιστώντας πως η δυσφορία των πολιτών θα μετατραπεί σε αγανάκτηση. Οι μνήμες των πλατειών στοιχειώνουν την Κουμουνδούρου που δείχνει να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου.

Η κρίσης της πανδημίας και της δημόσιας υγείας είναι πολύ σοβαρή για να επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση να πατήσει σε αυτή. Αδυνατώντας να αρθρώσει πολιτικό λόγο επιλέγει τον λαϊκισμό και τις προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια να αποδομήσει τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Το γεγονός ότι η χώρα όπως και στο σύνολό της σχεδόν η Ευρώπη βιώνουν το δεύτερο ακόμη πιο ισχυρό κύμα του κορονοϊού με τα lockdown να ακολουθούν το ένα το άλλο ο Αλέξης Τσιπρας άδραξε την ευκαιρία για να εξαπολύσει ένα νέο δριμύ κατηγορώ. Αφήνοντας πίσω τη γραμμή του Μαρτίου (που μάλιστα τους έδωσε και μερικούς πόντους στις δημοσκοπήσεις) στηρίζεται πλέον στο σκληρό ροκ και βάζει σε προτεραιότητα τη γραμμή Πολάκη, αμφισβητώντας εμμέσως και ο ίδιος το επιστημονικό προσωπικό.

Η πρότασή του για την τοποθέτηση ενός υπουργού Υγείας Κοινής Αποδοχής χαρακτηριστική, αφού ο πρώην πρωθυπουργός που είχε ως αναπληρωτή υπουργό τον Παύλο Πολάκη εμφανίζεται τώρα να θέλει να έχει λόγο στο πρόσωπο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της κρίσης.

Όπως και οι καταγγελίες του για τις ΜΕΘ. Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε 557 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας τις αύξησε σε 1046, αριθμός που διαρκώς μεγαλώνει. Η αυτές για το προσωπικό στη δημόσια υγεία. Η αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζει τα πραγματικά στοιχεία για τους γιατρούς και για το νοσηλευτικό προσωπικό εν τούτοις εμμένει στη λογική των καταγγελιών.

Το πράττει άλλωστε και στην υπόθεση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς όπου υποστηρίζει άλλοτε ότι μπορούν να βγουν άμεσα 270 και άλλοτε 170 λεωφορεία για την εξυπηρέτηση του κοινού. Χθες ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για 200 και κατήγγειλε τον πρωθυπουργό πως ακύρωσε τον διαγωνισμό που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει, αν και είναι και στον ίδιο γνωστό πως ακυρώθηκε από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή.

Και όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην ορρωδεί προ ουδενός. Συνεχίζει με fake news και προπαγάνδα αναζητώντας δυσαρεστημένους. Σε αυτούς επενδύει και με αυτούς εκτιμά πως θα δημιουργήσει του νεοαγανακτισμένους που θα τον επαναφέρουν στην εξουσία

«Γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία και οργή απέναντι στη συγκλονιστική ανεπάρκεια της σημερινής κυβέρνησης που προκαλεί τεράστια ανασφάλεια σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας επιβεβαιώνοντας πως μοναδικός στόχος παραμένει μια κινηματικής μορφής αντίδραση την ώρα που η δημόσια υγεία κινδυνεύει ενώ η οικονομία πρέπει να στηριχθεί σε στέρεες βάσεις με στόχο την ανάκαμψη και την ανάπτυξη

Τον περασμένο Μάρτιο πολλοί πίστεψαν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα εκτελέσει τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και ότι η στάση που τηρήσει παρά το «Μετά θα λογαριαστούμε» αποτελεί δείγμα της προσπάθειά τους να στρίψει το τιμόνι προς τη σοσιαλδημοκρατία και να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο στην κεντροαριστερά.

Σήμερα, μετά και τη χθεσινή του παρουσία, κατέρριψε το μύθο που οι γεφυροποιοί της προοδευτικής συμμαχίας επεδίωξαν να δημιουργήσουν. Ανέδειξε το πρόσωπο του λαϊκισμού που αδιαφορεί για τις επιπτώσεις μπροστά στην αγωνιώδη προσπάθεια επανακατάληψης της εξουσίας.

Άλλωστε η γραμμή του σκληρού ρoκ δείχνει να αποτελεί μονόδρομο για τον ίδιο και το κόμμα του. Χωρίς προτάσεις και χωρίς ένα σχέδιο προσέλκυσης νέων ψηφοφόρων η γραμμή Πολάκη μετατρέπεται σε κυρίαρχο στοιχείο, οδηγώντας όμως σε περαιτέρω συρρίκνωση.

Και ναι μεν αυτό μπορεί να ακούγεται θετικά για μερίδα του κόσμου εν τούτοι ο ρόλος της αντιπολίτευση και κυρίως της αξιωματικής είναι σημαντικός ειδικά σε περιόδους κρίσεων, όπως αυτή που αφορά στη δημόσια υγεία.

Το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 για παράδειγμα μπορεί να δηλώνουν ευθαρσώς ότι η πορεία για το Πολυτεχνείο θα γίνει την ώρα που εθνικές, θρησκευτικές και άλλες εορτές έχουν σχεδόν ακυρωθεί. Και να αδιαφορούν για τους κανόνες προστασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως ως αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να λάβει μια θέση και να είναι ανάλογη της δήλωσης που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας: «αυτό που προέχει είναι η προστασία της ζωής, των ανθρώπων μας, των οικογενειών μας».

Σε κάθε περίπτωση το άγχος και ο πανικός που επικρατούν στην Κουμουνδούρου γίνεται ολοένα και περισσότερο εμφανείς. Η αντιπολιτευτική τακτική του όχι σε όλα και των καταγγελιών για κάθε πράξη κυβερνητική δείχνουν πως δεν βάζουν μυαλό ούτε από τα μηνύματα που τους στέλνουν οι πολίτες μέσω των δημοσκοπήσεων.

Τραγικό παράδειγμα η στοχοποίηση των επιστημόνων και η προσπάθεια αποδόμησής τους. Ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές για το ρόλο τους υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από αυτούς την ώρα που ο ρόλος τους είναι σημαντικός για τη συμπεριφορά των πολιτών.

Η διχαστική και εμφυλιοπολεμική ρητορική βρήκε ευήκοα ώτα στην εποχή των μνημονίων. Η δημιουργία αντιδεξιών μετώπων πέφτει στο κενό όπως και ο λαϊκισμός. Άλλωστε σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις το 37% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 90% περίπου αυτών του ΚΙΝΑΛ, συμφωνούν και στηρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση.

Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αντιπολίτευση για κλάματα. Και ουδείς θα ασχολιόταν με ένα κόμμα που έχει βάλει ρότα για επιστροφή στο κλειστό κλαμπ του 3% αν ο ρόλος του ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν ήταν κρίσιμος για την δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα και την κρίση στη δημόσια υγεία εξ αιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αλλά και για την κρίση στην οικονομία που θα πλήξε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Διαβάστε ακόμα:

- Στήριξη Πολάκη από Τσίπρα, επενδύει σε κλίμα δυσφορίας για πανδημία και οικονομία

- Ο Covid-19 και οι τζάμπα μάγκες