Ανδρέας Λοβέρδος στο Liberal: Είμαι ξεκάθαρος, το σενάριο περί δήθεν προοδευτικής συγκυβέρνησης δεν θα υλοποιηθεί

Ανδρέας Λοβέρδος στο Liberal: Είμαι ξεκάθαρος, το σενάριο περί δήθεν προοδευτικής συγκυβέρνησης δεν θα υλοποιηθεί

Τα σενάρια περί δήθεν προοδευτικής συγκυβέρνησης με τη συμμετοχή ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και ίσως Βαρουφάκη δεν θα υλοποιηθούν, ξεκαθαρίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μιλώντας στο Liberal στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος, υπογραμμίζει πως στόχος του είναι «η ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ». Μάλιστα σημειώνει ότι η Ν.Δ είναι ιδεολογικός αντίπαλος και ο λαϊκιστής ΣΥΡΙΖΑ υπαρξιακός, ενώ τονίζει πως το ΠΑΣΟΚ είναι ο «προοδευτικός πρωταγωνιστής».

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιμένει στη στάση του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα αποσαφηνίζει και τις σχέσεις με την ΝΔ, τονίζοντας πως αποτελεί τον ιδεολογικό αντίπαλο του κόμματός του. Υπογραμμίζει, δε, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καμαρώνει μόνο για τα ρεκόρ του σε λαϊκισμό και δημαγωγία», προσθέτοντας ότι «από την άλλη είναι τραγικό να χαρίζουμε στη δεξιά την κυβερνησιμότητα. Δεν το δικαιούται αλλά το καρπώνεται γιατί εκλείπει ο προοδευτικός πρωταγωνιστής, για τον οποίο προσωπικά αγωνίζομαι».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρει ότι το δίλημμα που τίθεται και αφορά σε συνεργασία είτε με Ν.Δ. είτε με ΣΥΡΙΖΑ «είναι απαξιωτικό», το αποδίδει στα χαμηλά ποσοστά του κόμματος και υποστηρίζει πως αυτό θα αλλάξει όταν υπό την προεδρία του ίδιου, θα υπάρξει υπερδιπλασιασμός τους που θα οδηγήσει στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν συνεχεία στη διακυβέρνηση της χώρας.

«Αντίπαλοί μου είναι ο λαϊκιστής ΣΥΡΙΖΑ, υπαρξιακός μας αντίπαλος και ο παραδοσιακός και ιδεολογικός μας αντίπαλος η Νέα Δημοκρατία», διευκρινίζει και ξεκαθαρίζει ότι «επειδή τον τελευταίο καιρό λανσάρεται ένα σενάριο περί δήθεν προοδευτικής συγκυβέρνησης ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και ίσως Βαρουφάκη θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Οσο θα είμαι εγώ εκεί δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Αντίστοιχα και για τη Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζω ότι διεκδικώ την προεδρία της παράταξης για την κάνουμε μεγάλη ξανά. Για να γίνουμε προς το παρόν αξιωματική αντιπολίτευση και στη συνέχεια να κυβερνήσουμε. Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός. Τελεία και παύλα».

Τέλος, αναφορικά με την Ελληνογαλλική συμφωνία δηλώνει ότι «η Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας είναι ένα ισχυρό όπλο για τη χώρα και γι' αυτό η παράταξή μας το ψήφισε. 
 


Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

- Η απόφαση της Φ. Γεννηματά να αποχωρήσει από την προεκλογική κούρσα εξ αιτίας του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει «πυροδότησε» μια σειρά νέων υποψηφιοτήτων. Αλλάζει κάτι στο εσωκομματικό σκηνικό;

Οι εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου θα αναδείξουν νέο πρόεδρο. Προσωπικά έχω επισημάνει από καιρό την ανάγκη για αλλαγή ηγεσίας. Η αιχμαλωσία στα χαμηλά ποσοστά ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα γιατί πιστεύω ότι μπορώ να εγγυηθώ το μέλλον του κόμματος και μπορώ να συμβάλλω στο μέλλον της πατρίδας.

Αυτή μου η πεποίθηση με οδηγεί σταθερά χωρίς να επηρεάζεται από τις άλλες υποψηφιότητες. Για μένα το ζητούμενο είναι να καταφέρουμε να γίνουμε ξανά δύναμη εξουσίας και να αποκτήσει η χώρα ισχυρή, υπεύθυνη μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση. Οι συμπολίτες μας θα είναι ο τελικός κριτής.

- Δεν είναι πολλές έξι υποψηφιότητες;

Σε τέτοιες διαδικασίες κανείς δεν περισσεύει. Περισσότερες υποψηφιότητες, μεγαλύτερη συμμετοχή. Όποιος πονάει την παράταξη και αγωνίζεται για να τη μεγαλώσει επιδιώκει τη συμμετοχή. Προσωπικά εύχομαι η 5η Δεκεμβρίου να αποδειχθεί εφαλτήριο για την αναγέννηση του κέντρου και της κεντροαριστεράς και να αποτελέσει μια αληθινή γιορτή της Δημοκρατίας.

- Λένε ότι οι «εμφύλιοι» πόλεμοι είναι οι χειρότεροι. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο μια τέτοιας εξέλιξης στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου για την ανάδειξη νέου προέδρου;

Θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη σφυρηλάτηση αρραγούς ενότητας. Είμαι έτοιμος και δυνατός να επιτύχουμε την ολική επαναφορά με το ΠΑΣΟΚ. Αντίπαλοί μου είναι ο λαϊκιστής ΣΥΡΙΖΑ, υπαρξιακός μας αντίπαλος και ο παραδοσιακός και ιδεολογικός μας αντίπαλος η Νέα Δημοκρατία.

Προσωπικά έχω ανεπίληπτο βιογραφικό ενότητας. Υπηρέτησα με πίστη και αφοσίωση την παράταξη, στην οποία έχω την τιμή να ανήκω και όλους και όλες όσοι εξελέγησαν πρόεδροι. Στα δύσκολα έβαλα πλάτες όσο ελάχιστοι. Άρα σε ό,τι με αφορά, εμφυλιοπολεμικές διαθέσεις και προθέσεις δεν υπάρχουν.

Κοιτώ μπροστά και ονειρεύομαι να νικήσουμε για το καλό του ΠΑΣΟΚ και το συμφέρον της πατρίδας μας. Είναι διαχρονική επιλογή κι απόφασή μου να μην καλλιεργώ αντιπαλότητες κι εχθροπάθεια. Να μιλώ μόνο πολιτικά κι όχι προσωπικά, όσο κι αν προκαλούμαι. Με τη στάση μου συμβάλλω ήδη στη μετεκλογική ενότητα.

- Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ; Και γιατί εκτιμάτε πως η «ολική επαναφορά» στην οποία αναφέρεστε θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για το κόμμα σας;

Η ιστορία μας, τα πεπραγμένα μας, τα στελέχη μας το αποδεικνύουν: Με το ΠΑΣΟΚ καλύτερα. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από τον προοδευτικό πρωταγωνιστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καμαρώνει μόνο για τα ρεκόρ του σε λαϊκισμό και δημαγωγία. Και από την άλλη είναι τραγικό να χαρίζουμε στη δεξιά την κυβερνησιμότητα. Δεν το δικαιούται αλλά το καρπώνεται γιατί εκλείπει ο προοδευτικός πρωταγωνιστής, για τον οποίο προσωπικά αγωνίζομαι.

Σε αυτή την προσπάθεια, στην Πράσινη Επανάστασή μας, βρίσκω καθημερινά συμμάχους από άκρη σε άκρη όλης της χώρας. Πρέπει να ψηλώσουμε και για να γίνει αυτό οφείλουμε να προβάλουμε τις δικές μας θέσεις. Ο ετεροκαθορισμός είναι αδιέξοδη επιλογή. Με υπευθυνότητα και μετριοπάθεια μπορούμε να γίνουμε δύναμη εξουσίας.

- Πρέπει οι υποψήφιοι να αποσαφηνίσουν τις θέσεις του αναφορικά με το θέμα που τίθεται περί συμμαχιών και συνεργασιών είτε με Ν.Δ., είτε με ΣΥΡΙΖΑ εν όψει ή μετά τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν;

Δεν είμαι αρμόδιος να απαντώ για άλλους και δεν συνηθίζω να σχολιάζω ή να ερμηνεύω τους συνυποψηφίους μου. Απαντώ, όμως, ευθέως  ότι προσωπικά αυτό το ερώτημα το θεωρώ βαθιά απαξιωτικό και το θέτετε εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών που καταγράφει εκλογικά και δημοσκοπικά το κόμμα μας. Εγώ έχω στόχο των υπερδιπλασσιασμό των δυνάμεων. Όταν αυτό συμβεί, εάν οι συμπολίτες μας με προτιμήσουν, τότε σε άλλους θα το απευθύνετε και όχι σε εμάς.

Ωστόσο επειδή τον τελευταίο καιρό λανσάρεται ένα σενάριο περί δήθεν προοδευτικής συγκυβέρνησης ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και ίσως Βαρουφάκη θέλω να είμαι ξεκάθαρος: όσο θα είμαι εγώ εκεί δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Αντίστοιχα και για τη Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζω ότι διεκδικώ την προεδρία της παράταξης για την κάνουμε μεγάλη ξανά. Για να γίνουμε προς το παρόν αξιωματική αντιπολίτευση και στη συνέχεια να κυβερνήσουμε. Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός. Τελεία και παύλα.

- Υπάρχει κενό στην κεντροαριστερά και πώς αυτό θα καλυφθεί;

Προφανώς και υπάρχει. Ο χώρος του κέντρου και της κεντροαριστεράς έχει ανάγκη να εκφραστεί αυθεντικά. Οι λύσεις ανάγκης είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της Νέας Δημοκρατίας δεν αποτελούν πολιτική επιλογή. Είναι εξαναγκασμός. Γι' αυτό και έχουμε χρέος να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να κάνουμε τη θετική ανατροπή με υπεύθυνο και μεταρρυθμιστικό λόγο. Οι πολίτες μας περιμένουν. Στο χέρι μας είναι να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος.

- Σε ποιο κοινό θα απευθυνθεί το ΠΑΣΟΚ και πως θα λειτουργήσουν τα σχήματα που μετέχουν σήμερα στο ΚΙΝΑΛ;

Το ΠΑΣΟΚ που εγώ οραματίζομαι είναι ένα μεγάλο πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό κόμμα. Οι σοσιαλδημοκράτες ιδρύουμε κόμματα για να κυβερνάμε και όχι για να αποτελούμε λέσχες νοσταλγίας ή κόμματα διαμαρτυρίας. Τέτοιος ρόλος δεν μας πρέπει.

Εάν οι πολίτες επιλέξουν εμένα για πρόεδρο έχω δώσει λόγο πολιτικής τιμής ότι από την πρώτη μέρα θα είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Έχω όμως επίσης εξηγήσει και διαβεβαιώσει ότι όλοι όσοι ήρθαν μαζί μας στα δύσκολα και συμπορευθήκαμε συντροφικά προφανώς θα έχουν και λόγο και ρόλο ξεχωριστό.

- Το ΚΙΝΑΛ είπε ναι στην ελληνογαλλική συμφωνία κρίνοντας ότι τα θετικά υπερισχύουν των όποιων αρνητικών. Πρέπει να υπάρχει σύμπνοια και ομοφωνία στα εθνικά θέματα; Σας εξέπληξε το Όχι του ΣΥΡΙΖΑ;

Στα εθνικά ζητήματα πρώτο και μοναδικό κριτήριο είναι το συμφέρον της πατρίδας. Τα κόμματα και οι πολιτικοί υπάρχουν για να υπηρετούν τον πολίτη και την πατρίδα μας. Εγώ τουλάχιστον έτσι το βλέπω. Η Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας είναι ένα ισχυρό όπλο για τη χώρα και γι’ αυτό η παράταξή μας το ψήφισε. Για όσους δεν το ψήφισαν έχω ήδη τοποθετηθεί ανοικτά: αλίμονο τους!