Ανανέωση τώρα!

Ανανέωση τώρα!

Του Δημήτρη Γκιόκα*

Παρατηρούμε ότι η ελληνική κοινωνία έχει γυρίσει την πλάτη στα σημερινά κόμματα, διότι εκτός ότι επιδεικνύουν ανικανότητα στη διαχείριση των προβλημάτων, δείχνουν να βάζουν πάνω από το συμφέρον της πατρίδας το δικό τους όφελος και τη διατήρηση των κεκτημένων τους. Προκάλεσαν την κρίση και ευθύνονται για το γεγονός ότι μετά από 6 χρόνια παραμένουμε ακόμη σε καθεστώς μνημονίων. Δεν εμπνέουν όραμα και ελπίδα στον κόσμο, ενώ δεν έχουν κανένα σχέδιο εξόδου από τη σημερινή κατάσταση.

Είναι άλλωστε οφθαλμοφανές το κενό κοινωνικής αποδοχής και εκπροσώπησης στην υπάρχουσα πολιτική σκηνή. Από τη μία μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει στην ουσία αυτοκαταργηθεί μετά τη μνημονιακή στροφή του. Επιδεικνύει πελατειακή νοοτροπία, ιδεοληψίες και μνημειώδη ανικανότητα διακυβέρνησης. Από την άλλη μεριά η οικογενειοκρατούμενη, γερασμένη Νέα Δημοκρατία, που φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη χρεοκοπία του 2010. Συστεγάζει στους κόλπους της ανθρώπους με τελείως αντικρουόμενο ιδεολογικό υπόβαθρο και απόψεις: από φιλελεύθερους, μέχρι λαϊκιστές και ακραίους.

Στο χώρο του κέντρου, τo μεν ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον ιστορικό κύκλο του. Οι εναπομείναντες ψηφοφόροι του επικαλούνται κυρίως συναισθηματικούς λόγους στήριξής του. Το δε Ποτάμι παρότι ήρθε ως κάτι νέο στην πολιτική και κατάφερε αρχικά να συγκεντρώσει γύρω του ένα υγιές κομμάτι της κοινωνίας, δεν απέκτησε ποτέ έρεισμα σε πλατιά κοινωνικά στρώματα. Επέδειξε αρχηγοκεντρισμό, δεν είχε ξεκάθαρο λόγο, ενώ επιδόθηκε κυρίως σε πολιτική με επικοινωνιακούς όρους.

Τώρα είναι η στιγμή να βγούμε μπροστά και να δώσουμε ελπίδα στον αποθαρρυμένο κόσμο. Να αναλάβουμε την ευθύνη αναστήλωσης της χώρας. Άνθρωποι με αξιόλογη πορεία, από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, οι οποίοι μέχρι πρότινος ανήκαν στη σιωπηρή πλειοψηφία των πολιτών. Όλοι εμείς δημιουργούμε μια νέα, ανανεωτική, συλλογική κίνηση: τη Δημοκρατική Ευθύνη.

Επιχειρούμε να αλλάξουμε τη φιλοσοφία των κομμάτων, που λειτουργούν σήμερα ως μηχανισμοί συναλλαγής και προώθησης συμφερόντων, θεωρώντας το κράτος φέουδό τους. Ζητούμε ανανέωση! Με εντιμότητα, αξιοκρατία, υπευθυνότητα και ανιδιοτέλεια.

Ανήκουμε στον ευρύτερο χώρο του προοδευτικού κέντρου. Δε θεωρούμε ότι ο κρατισμός είναι λύση, ούτε όμως από την άλλη μεριά ότι η οικονομία μπορεί να ρυθμίζεται μόνη της. Πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία, αλλά με κοινωνικό δίχτυ προστασίας. Το κράτος να θεσπίσει ένα πλαίσιο ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού, να μπορεί όμως κατ' εξαίρεση να ρυθμίζει πιθανές ανωμαλίας της αγοράς. Επιδίωξη είναι αφενός μεν να δημιουργηθεί ανάπτυξη και πλούτος, αφετέρου δε ένα μέρος αυτού του πλούτου  να επιστρέψει ως κοινωνικό μέρισμα στους πιο αδύναμους. 

Οι διαφορές μας με τα υπάρχοντα κόμματα είναι τεράστιες:

1. Αποδεχόμαστε ξεκάθαρα ότι το πολιτικό σύστημα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση. Είναι υπεύθυνο για το έλλειμμα 1) διακυβέρνησης και 2) διοίκησης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Για τη μεν επίλυση του προβλήματος διακυβέρνησης πιστεύουμε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα συνταγματικό πλαίσιο που θα διακρίνει ξεκάθαρα τη νομοθετική από την εκτελεστική εξουσία, θα δίνει στη δικαιοσύνη τη δύναμη να ελέγχει τους κυβερνώντες και γενικά θα εξαλείφει πιθανές εστίες ανομίας και διαφθοράς. Η δε επίλυση του προβλήματος διοίκησης μπορεί να συντελεστεί μόνο με τη χειραφέτηση της δημόσιας διοίκησης από την κηδεμονία των πολιτικών. Γι αυτό προτείνουμε αποκεντρωμένο δημόσιο, με έναν μικρό κρατικό πυρήνα αποτελούμενο από μόλις 5.000 υπαλλήλους, που θα έχουν ρόλο επιτελικό και ελεγκτικό. Οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι θα μεταφερθούν σε αποκεντρωμένους δημόσιους οργανισμούς, οι οποίοι θα διοικούνται από αξιοκρατικά εκλεγμένους γενικούς διευθυντές. Επίσης όλες οι συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο θα γίνονται μέσω ΚΕΠ, τα οποία θα αναβαθμιστούν σε ολοκληρωμένα τοπικά διοικητικά κέντρα.

2. Από την ημέρα ίδρυσής μας κιόλας παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής σε συγκεκριμένους τομείς: θεσμικό πλαίσιο, δημόσια διοίκηση, συμβάσεις έργων, αναπτυξιακό μοντέλο, φορολογική πολιτική, υγεία κ.αλ. Ένα ρηξικέλευθο πρόγραμμα με συγκεκριμένες, μετρήσιμες προτάσεις, που θα δώσει ώθηση στη χώρα και παράλληλα θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Στόχος είναι να τελειώσουμε οριστικά με τα μνημόνια το 2018 και να ξεριζώσουμε τις χρόνιες παθογένειες που ταλαιπωρούν τη χώρα.

3. Προάγουμε την εσωκομματική συλλογικότητα και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Το καινοτόμο, πρωτοποριακό καταστατικό μας εκτός των άλλων προτείνει διαφορετικό πρόεδρο του κόμματος και διαφορετικό γραμματέα – υποψήφιο πρωθυπουργό, εκλογή όλων των υποψήφιων βουλευτών από τη βάση, εκλεγμένα όργανα σε όλες  τις βαθμίδες κ.αλ.

4. Δεν κουβαλάμε κανένα κομματικό στρατό που πρέπει να βολέψουμε, δεν έχουμε βαρίδια, δεν εξαρτόμαστε από κανενός είδους συμφέρον.

Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει πορεία. Για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να βάλουμε όλοι ένα λιθαράκι. Ας αναλάβουμε λοιπόν τη δημοκρατική ευθύνη που μας αναλογεί.

 

* Ο κ. Δημήτρης Γκιόκας είναι Οικονομικός Αναλυτής, Μέλος της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής της Δημοκρατικής Ευθύνης