Αναμένονται νέες παρεμβάσεις στο δολάριο των ΗΠΑ;

Αναμένονται νέες παρεμβάσεις στο δολάριο των ΗΠΑ;

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Με το δολάριο να υπεραποδίδει σε σχέση με τα αντίπαλα νομίσματα και τις πολιτικές του προστατευτισμού να κλιμακώνονται από την πλευρά της διακυβέρνησης του Προέδρου Τραμπ, θα αποτελέσει σύμφωνα με αρκετούς αναλυτέ, πραγματικά έκπληξη, η οποιαδήποτε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα, πως για όσο καιρό η Fed ακολουθεί μια σφιχτή επιτοκιακή πολιτική, η ζήτηση για σχετικά υψηλές αποδόσεις θα οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση για δολάρια. Ταυτόχρονα ο Λευκός Οίκος κατηγορεί την Κινεζική Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για χειραγώγηση των τιμών και των ισοτιμιών των νομισμάτων τους, προκαλώντας την Fed να ακολουθήσει την αρχή “if you can't beat them, join them”, δηλαδή εφόσον δεν μπορείς να νικήσεις τις πολιτικές των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών, θα πρέπει να τις ακολουθήσεις.

Άλλωστε ο γνωστός δείκτης USD Index, που παρακολουθεί την πορεία του δολαρίου σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια κινείται σταθερά ανάμεσα στο 90 και στο 100, έχοντας εγκαταλείψει τις απότομες αυξομειώσεις από το 85 στο 150 και πάλι στο 85 στην δεκαετία 1980-1990 και τις αυξομειώσεις από το 120 στο 72 στην δεκαετία 2000-2009. Με όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης, της γνωστής και ως ΡΡΡ (purchasing power parity), τόσο το ευρώ όσο και η βρετανική λίρα είναι υποτιμημένα έναντι του δολαρίου κατά -16,4% και -13% αντίστοιχα.

Το δόγμα Τραμπ, εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην πολιτική του φτηνού δολαρίου, που θα επιτρέψει στα αμερικανικά προϊόντα να κατακτήσουν ευκολότερα τις ξένες αγορές. Προτείνει στην Fed να τυπώσει περισσότερα δολάρια κατά τα πρότυπα της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας κατά την τριετία 2012-2015 σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της υπερτίμησης του Ελβετικού Φράγκου. Είναι όμως τα πράγματα τόσο εύκολα; Δεν θα υπάρξει πληθωριστικός κίνδυνος; Δεν θα προκύψει ανησυχία για την σταθερότητα του συστήματος; Δεν θα υπάρξει όξυνση και εκ νέου κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου;

Πέραν τούτων των ερωτημάτων, πέρα από κάθε αμφιβολία η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα (ECB), η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), δεν φαίνεται πως είναι διατεθειμένες να συμβάλουν στην υποτίμηση του Δολαρίου. Μια υποτίμηση που δεν φαίνεται ορατή, αν σκεφτούμε και την ραγδαία ζήτηση αμερικανικών μετοχικών τίτλων, λόγω της ανοδικής πορείας των Αμερικανικών χρηματιστηρίων, που κατά μεγάλο βαθμό οφείλεται στις πολιτικές του προέδρου Τραμπ. Μιας ζήτησης, που οδηγεί σε αντίστοιχη ζήτηση δολαρίων από τους μη Αμερικανούς επενδυτές.

Οι πολιτικές και οι πράξεις του Λευκού Οίκου, δεν ταιριάζουν με τις επιθυμίες του και τη ρητορική του, όσον αφορά στην πορεία των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Όλα θα εξαρτηθούν λοιπόν, από τις αποφάσεις της Fed και τους νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται ανάμεσα στον Πρόεδρο Πάουελ της Fed και τον Πρόεδρο Τραμπ.

* * *

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.