Αλ. Τσίπρας: Η Θεσσαλονίκη έχει μακρά παράδοση ενός μαύρου μετώπου

Αλ. Τσίπρας: Η Θεσσαλονίκη έχει μακρά παράδοση ενός μαύρου μετώπου

Του Τάσου Ευαγγελιου

«Η Θεσσαλονίκη έχει μακρά παράδοση ενός μαύρου μετώπου». Αυτό είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τον οποίο προσπάθησε, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του, να πείσει να δεχτεί τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η δήλωση του Πρωθυπουργού απαντήθηκε μεν από τον Γιάννη Μπουτάρη ως προς το σκέλος που αφορούσε τα περί ακροδεξιάς βίας, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης να τονίζει πως ο φασισμός είναι ένας είτε προέρχεται από την ακροδεξιά είτε από την ακροαριστερά, εν τούτοις έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις.

Και αυτό διότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφάνισε την πόλη και τους πολίτες να ανήκουν σε μαύρα μέτωπα λέγοντας συγκεκριμένα τα εξής: «Η Θεσσαλονίκη έχει μακρά παράδοση. Έχει μακρά παράδοση αγώνων και υπεράσπισης της Δημοκρατίας, αλλά έχει και μακρά παράδοση ενός μαύρου μετώπου που παλαιότερα το αποκαλούσαμε παρακράτος, ενός μετώπου εθνικισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας»

Ουσιαστικά χώρισε στα δύο την πόλη χωρίς να ξεκαθαρίζει αν αυτή η μακρά παράδοση συνεχίζεται και σήμερα και χωρίς να διευκρινίζει τι ακριβώς πράττει η κυβέρνηση της οποίας ηγείται προκειμένου να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα που κατήγγειλε πως υπάρχουν.

Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η κυβέρνηση χαρακτηρίζει με ανάλογο τρόπο τους πολίτες της Θεσσαλονίκης αλλά και της Βορείου Ελλάδος, γενικότερα, ως ακροδεξιούς και εθνικιστές.

Είναι πρόσφατο άλλωστε το γεγονός του συλλαλητηρίου για την ονομασία της Μακεδονίας, του πρώτου που έγινε στη Θεσσαλονίκη (αυτό της Αθήνας ακολούθησε) στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. Κόσμου που η κυβέρνηση και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν ως «ακροδεξιούς».

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χρησιμοποιήσει τις ίδιες ακριβώς εκφράσεις με αυτές που χρησιμοποίησε σήμερα ο Πρωθυπουργός αναφέροντας για το συλλαλητήριο ότι: «Τη σημερινή συγκέντρωση, όμως, καπηλεύτηκαν, και τελικά σε αυτήν κυριάρχησαν, στοιχεία φανατισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας».

Φωτογραφία: Intimenews