Ακυρώνουν ραντεβού μετά την ανεύθυνη δήλωση Γιαννάκου

Ακυρώνουν ραντεβού μετά την ανεύθυνη δήλωση Γιαννάκου

«Δηλητήριο» στην εμπιστοσύνη των πολιτών για την ασφάλεια των εμβολίων έχει σπείρει η ανεύθυνη δήλωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκου, ότι νοσηλεύτρια που έκανε την δεύτερη δόση παρέλυσε, για να υποστηρίξει αργότερα ότι ο ισχυρισμός του είχε στόχο να διεκδικήσει η συνάδελφός του αποζημίωση από την παρασκευάστρια εταιρεία.

Σε ένα ήδη εύφορο έδαφος λόγω των αρνητών, κάποιοι από τους χιλιάδες που παρακολούθησαν την τηλεοπτική συζήτηση ή διάβασαν αργότερα την είδηση που συνέδεε το εμβόλιο με το παραλυτικό σύνδρομο Guillain Barre, αποφάσισαν ήδη να μην εμβολιαστούν.

Το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο οι πληροφορίες του Liberal.gr κάνουν λόγο για μεσήλικες ή ηλικιωμένους που είτε δεν προσήλθαν στα προγραμματισμένα τους ραντεβού, είτε ζήτησαν αναβολή, επηρεασμένοι από τον θόρυβο που πυροδότησε η ανευθυνότητα ενός συνδικαλιστή, ο οποίος παραδέχτηκε εκ των υστέρων ότι σκόρπισε πανικό, προκειμένου να… εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της συναδέλφου του.

Ουδείς μπορεί να εκτιμήσει ακόμη την έκταση του φαινομένου, καθώς η «καταγγελία» Γιαννάκου ότι το εμβόλιο προκάλεσε παράλυση έγινε μόλις την Πέμπτη.

Τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί καλύτερα πόσοι αποφάσισαν να κρατήσουν μακριά τη βελόνα από το μπράτσο τους, όταν δηλαδή θα αποτυπωθούν οι επιπτώσεις τόσο στις ευπαθείς ηλικιακά ομάδες πληθυσμού, όσο και στο νοσηλευτικό προσωπικό, που έχει ούτως ή άλλως χαμηλή συμμετοχή στον εμβολιασμό, η οποία σε κάποια νοσοκομεία κυμαίνεται στο 40%.

Η ανευθυνότητα του συνδικαλιστή ενισχύει τα πιστεύω όσων ψεκασμένων ή μη, έχουν βαλθεί να αναθεωρήσουν την επιστήμη και μάλιστα χθες-ημέρα που η νοσηλεύτρια κατάφερε να κάνει μερικά βήματα υποβασταζόμενη στο νοσοκομείο της Κέρκυρας όπου νοσηλεύεται- ομάδες αρνητών πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα μέτρα στο Σύνταγμα.

Εκτός από το μήνυμα που έστειλε ο Μ. Γιαννάκος, η στάση του έρχεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη συγκυρία για το πρόγραμμα εμβολιασμών απέναντι στο οποίο, ούτως ή άλλως οι ομάδες των μεγάλης ηλικίας συμπολιτών μας δεν έχουν ανταποκριθεί στο 100%. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο κάλεσμα των αρχών να κλείσουν μέσω της πλατφόρμας ραντεβού, έχουν μέχρι σήμερα ανταποκριθεί περίπου ο ένας στους δύο.

Από το Θριάσειο ως τη Νορβηγία

Όπως αναφέρουν κύκλοι από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κάθε φορά που «παίζει» μια είδηση με ενδεχόμενες παρενέργειες του Covid εμβολίου, αυξάνεται η επιφυλακτικότητα των πολιτών και αναζωπυρώνεται το αντι-εμβολιαστικό λόμπι.

Αντίστοιχα φαινόμενα καταγράφηκαν μετά τους θανάτους στη Νορβηγία, μια είδηση που διατυπώθηκε στέλνοντας εντελώς λανθασμένα μηνύματα στο κοινό, έπειτα από το σύνδρομο βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας που παρουσίασε ο αναπληρωτής διοικητής στο «Θριάσιο» και τα μεμονωμένα περιστατικά σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων, τα οποία έχουν συμβεί σε διάφορες χώρες.

Ωστόσο, το τελευταίο συμβάν με την άνευ τεκμηρίωσης «καταγγελία» Γιαννάκου περί συσχέτισης του συνδρόμου Guillain Barre με τον Covid εμβολιασμό έριξε μεγάλη ποσότητα λαδιού στην φωτιά του αντι-εμβολιαστικού κινήματος, με τα social media να κατακλύζονται από αναφορές ανθρώπων των οποίων οι γονείς δήλωσαν πως «εγώ δεν πάω να κάνω το εμβόλιο που προκαλεί παράλυση».

«Ήταν μεγάλη ανευθυνότητα από έναν συνδικαλιστή να κάνει μια τέτοια δήλωση. Είναι τελείως αναρμόδιος και δεν πρέπει να εξάγονται τέτοιου είδους συμπεράσματα χωρίς προηγουμένως να έχει διερευνηθεί διεξοδικά το γεγονός» δηλώνει η αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ιωάννα Παυλοπούλου. Και προσθέτει ότι αυτές οι ανεύθυνες δηλώσεις δεν έβλαψαν μόνο τον Μιχάλη Γιαννάκο, αλλά και τη νοσηλεύτρια, της οποίας η ζωή έγινε…φύλλο και φτερό στα Μέσα Ενημέρωσης.

Εν αναμονή της καταγραφής της μεγάλης αναστάτωσης που προκλήθηκε στην εμβολιαστική διαδικασία, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου εκφράζει την πεποίθησή της πως οι παππούδες και οι γιαγιάδες δεν θα πτοηθούν από τον «ντόρο», στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα, λίγες μόλις ώρες προτού ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στους δύο mega εμβολιαστικούς σταθμούς στην Helexpo στο Μαρούσι και στη ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη.

Καθώς σειρά έχουν πάρει οι 60άρηδες και οι 75άρηδες, από εβδομάδα θα ανακοινωθούν με λεπτομέρειες οι 7 κατηγορίες ευπαθών ομάδων λόγω υποκείμενου νοσήματος, που θα κληθούν να δηλώσουν συμμετοχή στην πλατφόρμα των εμβολιασμών. Σε αυτό το 2ο στάδιο της εμβολιαστικής διαδικασίας έχουν προστεθεί με προτεραιότητα λόγω επαγγέλματος οι εκπαιδευτικοί, ώστε να διασφαλιστεί το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και οι διοικητικοί πού συμβάλλουν στην εύρυθμοι λειτουργία του κράτος (δικαστικοί-σώματα ασφαλείας), όπως επισημαίνει η καθηγήτρια παιδιατρικής και παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Μαρίζα Τσολιά.

Όλοι οι άλλοι κλάδοι εργαζομένων (στην εστίαση, οδηγοί μέσων μεταφοράς, οι απασχολούμενοι στον τουρισμό) θα συμπεριληφθούν σε μεταγενέστερο στάδιο της εμβολιαστικής διαδικασίας. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, είναι το μήνυμα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που από το καλοκαίρι εργάζεται εντατικά προκειμένου να καταστρώσει το πλάνο των εμβολιασμών, μη έχοντας ακριβή πληθυσμιακή εικόνα για τις ευπαθείς ομάδες πασχόντων με χρόνια νοσήματα, καθώς στην πατρίδα μας τώρα δημιουργούνται τα Μητρώα Ασθενών.