Αχ, αυτό το Ελληνικό...

Αχ, αυτό το Ελληνικό...

Κύριε Πρόεδρε, δεν μπόρεσα μέχρι τώρα να καταλάβω για ποιον ακριβώς λόγο κάποια ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας δεν θέλουν να προχωρήσει το Ελληνικό. Τι συναρπαστικό βρίσκουν στον φόνο της κατσίκας του γείτονα. Τι ακριβώς θα κερδίσουν αν το Ελληνικό μείνει με τους αεροδιαδρόμους του. Εντάξει! Δεν θα βγάλει χρήματα ο Όμιλος Λάτση. Κι είναι αυτό αρκετό για να καταστραφεί το σύμπαν;

Συνήθως κάτι περισσότερο κρύβεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Για παράδειγμα, στη Χαλκιδική οι ζαίοι αποφάσισαν ότι δεν τους αρέσει η επένδυση του Χρυσού αιφνιδίως. Η ίδια επένδυση από άλλους επενδυτές ήταν επί Συνασπισμού καλοδεχούμενη. Υπήρχαν δύο διαφορές, όμως, το 2015 σε σχέση με την εποχή του Συνασπισμού. Η πρώτη είναι ότι οι νέοι επενδυτές δεν χρησιμοποίησαν όλα τα στελέχη της «τοπικής αγοράς» που είχαν απασχολήσει οι προηγούμενοι. Aρα, υπήρχαν αυτό που λέμε «φυσιολογικές αντιδράσεις». Και ο δεύτερος λόγος, ότι εμφανίστηκαν και άλλοι πρόθυμοι επενδυτές που θα ήθελαν να είναι στην θέση των Καναδών. Οι πιέσεις μειώθηκαν όταν διαπιστώθηκε ότι οι άλλοι «πρόθυμοι επενδυτές» δεν ήταν και τόσο πρόθυμοι να πάρουν τα ορυχεία με λεφτά!

Εδώ, όμως, τι έχουμε; Γιατί δεν πρέπει να αξιοποιηθεί το Ελληνικό; Η διατήρηση του σκουπιδότοπου δεν είναι υπέρ των κατοίκων. Αλλά κάποιοι προσπαθούν να τους πείσουν για το ακριβώς αντίθετο. Τι πραγματικά συμβαίνει;

Τα λέω αυτά, κύριε Πρόεδρε, επειδή πιστεύω ότι θα συναντήσετε πολλά ακόμη εμπόδια μέχρι να μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό. Αλλά και στη συνέχεια. Για κάποιον περίεργο, μεταφυσικό λόγο, το Ελληνικό είναι το ιερό τοτέμ κάποιων επιχειρηματικών κύκλων. Εδώ η Φώφη η Γεννηματά, η υπέρμαχος των επενδύσεων, έφτασε στο σημείο να καταψηφίσει τις σχετικές προτάσεις σας. Αναρωτιέμαι πού ακριβώς διαφέρει, πλέον, το ΠΑΣΟΚ της Φώφης με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη...

Και τι μπορούν να κάνουν; Τη ζωή σας κόλαση! Κοιτάξτε τι ακριβώς γίνεται με το καλώδιο της Κρήτης. Φωνάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ακολουθούμε τον λάθος δρόμο, εκείνον που είχε επιλέξει και η κυβέρνηση Τσίπρα. Οι αρμόδιοι υπουργοί σας δεν ανταποκρίνονται στις υποδείξεις της Ευρώπης. Νομίζω ότι ο υφυπουργός σας ήταν σε αυτές τις ευρωπαϊκές επιτροπές. Αν υπάρχει κάτι άλλο, θα πρέπει να σας το πει. Αλλά εκείνο που φαίνεται σε αυτή τη φάση είναι ότι ακολουθείται μια λύση που μας φέρνει πιο κοντά στην παράταση... της σημερινής κατάστασης με το ενεργειακό της Κρήτης.

Αν θέλετε να σας κάνω μια πρόβλεψη, ο επιχειρηματικός αυτός πόλεμος, ή γινάτι, ή δεν ξέρω κι εγώ πώς να το πω, θα έχει συνέχεια. Μικρές εστίες πολέμου, μέχρι την ώρα που τα συμφέροντα θα νιώσουν πολύ ισχυρά για να σας αμφισβητήσουν. Αυτό μοιάζει τούτη τη στιγμή να είναι αδύνατο. Επειδή κερδίσατε πρόσφατα τις εκλογές. Αλλά θα συμβεί. Μην έχετε αμφιβολία γι'' αυτό. Δεν έχουν μάθει αυτοί οι άνθρωποι να χάνουν.

Το Ελληνικό είναι μία εστία πολέμου. Θα υπάρξουν κι άλλες. Και για τα ενεργειακά και για τα ραδιοτηλεοπτικά και για τα ποδοσφαιρικά.

Εσείς, κύριε Πρόεδρε, θέλετε μια χώρα με πολλούς επενδυτές, μια χώρα με ακμάζουσα οικονομία. Εκείνοι θέλουν μια χώρα που αυτοί να είναι οι μοναδικοί παίκτες στην οικονομία. Αν μια δουλειά δεν μπορούν να την κάνουν, τότε προτιμούν τη δουλειά αυτή να μην την κάνει άλλος! Δεν θέλουν ανταγωνισμό, δεν θέλουν άλλους παίκτες στα πόδια τους.

Να κάνω μία πρόβλεψη; Νομίζω ότι η πρώτη «κρίση» της κυβέρνησής σας θα έρθει στις προεδρικές εκλογές, ως απόρροια αυτού του «πολέμου». Νομίζω ότι τα συμφέροντα θα κάνουν τη δική τους επιλογή για το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα προσπαθήσουν να προωθήσουν την δική τους υποψηφιότητα με την επιχειρηματική ισχύ που διαθέτουν. Αλλά νομίζω ότι αυτό το ξέρετε ήδη...

Αν κάτι με απασχολούσε πάντοτε είναι η πραγματική δύναμη των... επιχειρήσεων μέσα στη Βουλή! Διότι οι ολιγάρχες, κύριε Πρόεδρε, έχουν τις δικές τους Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Είναι κάτι που δεν ανατράπηκε ούτε επί των ημερών του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, που θα τα έβαζε με τα συμφέροντα κ.λπ. κ.λπ κ.λπ. Στο τέλος εκείνη η Αριστερά έγινε ο καλύτερος υπηρέτης αυτών των συμφερόντων.

Ξέρετε ότι οι ασθένειες αυτές θεραπεύονται με ριζικό τρόπο! Ότι η λύση στο πρόβλημα είναι να ανοίξετε το παιχνίδι και αυτοί που σήμερα είναι οι πλέον σημαντικοί για την οικονομική ζωή του τόπου, να πάρουν στο τέλος το μέγεθος και τη θέση που τους αναλογεί. Αυτοί θέλουν να είναι πρώτοι στο χωριό. Εσείς θέλετε την Ελλάδα στη Δύση. Δεν συμβαδίζουν οι δρόμοι σας.

Το Ελληνικό είναι όντως ένα σύμβολο. Και νομίζω ότι ως τέτοιο το αντιμετωπίζετε. Η νίκη σας στο Ελληνικό θα είναι ένα μήνυμα: Ότι δεν σας φοβίζουν. Ότι είστε αποφασισμένος να ξεπεράσετε όλα τα εμπόδια.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]

Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...

Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.