O σκοτεινός δρόμος με τις υποσχέσεις

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019, 00:02
-A +A

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

H κυβέρνηση Τσίπρα, άνοιξε το χορό των παροχών. Ανάμεσα στα άλλα, βάφτισε ως 13η σύνταξη, ένα πρόωρο επίδομα έναντι του Χριστουγεννιάτικου δώρου, το οποίο έχει το μέγεθος του δώρου του Πάσχα και το διανέμει μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Ο ορισμός της γελοιότητας, στην προσπάθεια εξαγοράς ψήφων.

H 13η σύνταξη αποτελούσε το Ιερό Δισκοπότηρο της πολιτικής του Σύριζα από την εποχή του αλήστου μνήμης προεκλογικού μνημονιοφάγου Προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Και ήταν ένα από περίφημα “δίκαια που έγιναν πράξη” τον Δεκέμβριο του 2016. Έκτοτε δόθηκαν κάποια προνοιακά επιδόματα και κάποιες ενισχύσεις προς τους συνταξιούχους, χωρίς αυτά να ονομασθούν συντάξεις ή δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων. Αυτήν λοιπόν την υβριδική σύνταξη-επίδομα, επέλεξε η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ως ανάχωμα στις απώλειες, που εμφανίζεται να καταγράφει στην εκλογική της βάση.

Φυσικά η αντιπολίτευση δεν είναι ανόητη, για να καταγγείλει ή να καταψηφίσει το επερχόμενο νομοσχέδιο, αφού είναι φανερό πως κάτι τέτοιο η κυβέρνηση θα το ενέτασσε στην προπαγάνδα της. Εδώ ακόμα και την ξεκάθαρη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα επιδόματα, την διαστρέβλωσε με ιδιαίτερη ικανότητα η ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι άλλο όμως να μην καταψηφίζεις αυτό το νομοσχέδιο και άλλο να υπερθεματίζεις και να υπόσχεσαι ακόμα περισσότερα πράγματα.

Έτσι εκτός από τους υποψηφίους βουλευτές του Σύριζα οι οποίοι εκ συστήματος και εκ πεποιθήσεως, υπόσχονται στους πάντες τα πάντα, ακούσαμε και υποψήφιους της αντιπολίτευσης να λένε πως όχι μόνο η 13η, αλλά και η 14η σύνταξη, θα πρέπει να δοθούν στα πλαίσια της οικονομίας που θα αναπτύσσεται. Και οι μεν πρώτοι έχουν εντάξει την παροχολογία και τις ψεύτικες υποσχέσεις στο DNA της επικοινωνίας τους με τους πολίτες. Όμως οι δεύτεροι δεν έχουν το παραμικρό δικαίωμα στην προσπάθεια τους να γίνονται αρεστοί στα τηλεοπτικά παράθυρα εξαπατώντας βάναυσα τους ψηφοφόρους, να υπονομεύουν με αυτόν τον τρόπο την επόμενη κυβέρνηση.

Σε ποια 13η και 14η σύνταξη αναφέρονται; Δεν γνωρίζουν άραγε τις δεσμεύσεις της χώρας; Δεν γνωρίζουν πως οι συντάξεις θα μείνουν παγωμένες μέχρι και το 2022; Δεν γνωρίζουν πως μετά το 2022, οι συντάξεις θα αυξάνονται με ένα ήδη αυστηρά προκαθορισμένο τρόπο, που ουδεμία σχέση θα έχει με τις απατηλές υποσχέσεις που δίνονται αφειδώς;

Η κυβερνητική δέσμευση που αφορά στο ύψος των συντάξεων αναφέρει, πως η ετήσια ποσοστιαία αύξηση των συντάξεων μετά το 2022, θα ισούται με το άθροισμα του 50% του πληθωρισμού και του 50% της μεταβολής του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Επίσης οι συντάξεις που απολαμβάνουν της προσωπικής διαφοράς θα παραμένουν σταθερές, μέχρι η αύξηση που προαναφέραμε, να καλύψει αυτήν τη διαφορά.

Οποιοσδήποτε λοιπόν, δίνει άλλου τύπου υποσχέσεις για να γίνει αρεστός και δημοφιλής, στην προσπάθεια του να εκλεγεί, εξαπατά συνειδητά τους ψηφοφόρους και ζημιώνει την επόμενη κυβέρνηση, καθώς κτίζει προσδοκίες που δεν πρόκειται να εκπληρωθούν. Επιτέλους μετά από τόσα χρόνια κρίσης και μετά από την καταστροφική τετραετία του σύριζα, οι υποψήφιοι βουλευτές πρέπει να αντιληφθούν πως η αλήθεια και ο ρεαλισμός, είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι τους στην επαφή με τους ψηφοφόρους.

Σαν πολίτες αξίζουμε καλύτερα, από τις ψεύτικες ελπίδες και τις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις. Και σαν πολίτες αξίζουμε καλύτερα, επιλέγοντας τους καλύτερους βουλευτές να μας εκπροσωπούν.

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 03/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα