Car-T κύτταρα: Μια μεγάλη υπόσχεση για το μέλλον και όχι μόνο επενδυτική

Car-T κύτταρα: Μια μεγάλη υπόσχεση για το μέλλον και όχι μόνο επενδυτική

Της Μαίρης Βενέτη

Τον Οκτώβριο, η Gilead Sciences μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες φαρμακο-βιοτεχνολογίας, έκανε την κίνηση ματ με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Kite Pharma. H Kite Pharma είναι μια πρωτοπόρος εταιρεία στον κλάδο της ογκολογίας με έμφαση στην τεχνολογία CAR-T, ό,τι πιο υποσχόμενο στον αναδυόμενο και ανταγωνιστικό τομέα της κυτταροθεραπείας.

Τι είναι η θεραπεία με κύτταρα CAR-T;

Η τεχνολογία των κυττάρων CAR-T  αποτελεί το επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας, κυρίως για τους καρκίνους του αίματος (πχ λευχαιμία) από εταιρείες βιοτεχνολογίας όπως η Kite Pharma ,αλλά και άλλες όπως  για παράδειγμα η Juno Therapeutics.

Τα ανοσοκύτταρα (T- κύτταρα) εξάγονται από τους ασθενείς μετά από αιμοληψία, επαναπρογραμματίζονται στο εργαστήριο(!) και εν συνεχεία γίνεται εκ νέου έγχυση στον ασθενή. Τα Τ κύτταρα μετά τη διαδικασία αυτή  είναι πλέον ικανά να αναγνωρίζουν ένα συγκεκριμένο επιφανειακό αντιγόνο στα καρκινικά κύτταρα, αρχίζουν να διεγείρονται, εν συνεχεία να αντιγράφονται και στο τέλος επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα!

Το μεγάλο στοίχημα των εταιρειών βιοτεχνολογίας είναι στο μέλλον τα λεγόμενα κύτταρα CAR-T, να έχουν την ικανότητα να καταπολεμήσουν κάθε είδους καρκίνο.

Βέβαια η μεγάλη αυτή ανακάλυψη είναι στα πρώιμα βήματα της και έχουν αναφερθεί και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμα και με θανατηφόρο έκβαση, λόγω της έντασης της ανοσολογικής απόκρισης κάποιων ασθενών. Δεν παύει όμως να είναι ένα μεγάλο βήμα στον τομέα της ιατρικής με δυνατές πιθανότητες να  εξαλείψει πολλά είδη καρκίνου, τουλάχιστον για τις μεθεπόμενες γενεές.

Ποιες εταιρείες είναι τοποθετημένες δυνατά στο στοίχημα

Η εξαγορά  της Kite Pharma  από την  Gilead Sciences είναι του ίδιου βεληνεκούς με την αντίστοιχη της Pharmasset το 2011, που επέτρεψε στην Gilead να έχει την τεράστια κατάκτηση που όλοι γνωρίζουμε στις αντιικές θεραπείες του HIV και ηπατίτιδας C.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παίκτες στην σκακιέρα, επίσης καλά τοποθετημένοι.

Η Novartis AG πριν λίγους μήνες πήρε την έγκριση της FDA για το “Kymriah”.

Η Celgene Corporation, επίσης ηγέτης της αιματολογίας, έχει πολλές συνεργασίες με μικρότερους φορείς.

H Juno Therapeutics, κύρια ανταγωνίστρια της Kite, μπορεί να έχει την καλύτερη θέση στην κατηγορία της  με το JCAR017, για το οποίο θα έχουμε σύντομα νέα από αρχές 2018.

Η Bluebird Bio επίσης είναι πολλά υποσχόμενη στον τομέα.

Δεν θα μπορούσε βέβαια να απουσιάζουν οι ηγέτες της αγοράς όπως  η Roche ή η Μerc & Co. Inc.  από ένα τόσο μεγάλο ερευνητικό project. Oι συγκεκριμένες έχουν όμως επικεντρωθεί μέχρι στιγμής στην έρευνα για τους «αναστολείς σημείων ελέγχου».

Τι είναι οι αναστολείς σημείων ελέγχου;

Μια σημαντική λειτουργία  του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η ικανότητα του να υποδεικνύει στο σώμα ποια κύτταρα είναι τα φυσιολογικά και ποιά τα «ξένα».

Αυτή η λειτουργία επιτρέπει στο ανοσοποιητικό μας να επιτεθεί στα «ξένα» και όχι στα υγιή κύτταρα του οργανισμού μας! Για να γίνει αυτό, το ανοσοποιητικό μας χρησιμοποιεί τα  «σημεία ελέγχου» που είναι  μόρια σε συγκεκριμμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος,  που πρέπει να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν για να ξεκινήσει η ανοσοαπόκριση.

Τα καρκινικά κύτταρα δυστυχώς μερικές φορές βρίσκουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τα σημεία ελέγχου για να αποφύγουν την επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα. Και σε  αυτό το πρόβλημα ακριβώς προσπαθούν να στοχεύσουν φαρμακευτικές  εταιρείες όπως η Roche Holding AG  και η  Merck & Co. Inc.  με τα αντίστοιχα Tecentriq και Keytruda, αλλά και βιοτεχνολογικές όπως η Ιncyte Corporation, η οποία έχει μια πολλά υποσχόμενη ένωση, ικανή να απευθυνθεί σε πολλαπλούς τύπους όγκων, σε συνδυασμό με το Keytruda.

Ένα καλάθι μετοχών των παραπάνω εταιρειών σίγουρα αποτελεί ένα στοίχημα στο μέλλον της ιατρικής με ειδικότητα την Ογκολογία. Είτε γίνει μια μαγιά από τώρα, είτε μια σοβαρότερη τοποθέτηση σε μια διόρθωση των αγορών, το σίγουρο είναι ότι απαιτείται πολύ στενή παρακολούθηση των ειδήσεων, έτσι ώστε να κατανοηθεί έγκαιρα ποιός ή ποιοί  από τους παίκτες θα κάνουν το ματ στην επάρατο νόσο.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

*Η κα Μαίρη Βενέτη είναι πιστοποιημένη Διαχειριστής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

[email protected]