Χαλάσατε τη ζυγαριά στις σχέσεις με την Ελλάδα
AP
AP
Τσαβούσογλου προς ΗΠΑ

Χαλάσατε τη ζυγαριά στις σχέσεις με την Ελλάδα

Την ενόχλησή του για τη στήριξη που παρέχουν σε Ελλάδα και Κύπρο οι ΗΠΑ και η ΕΕ, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σήμερα Παρασκευή.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρντ, τόνισε πως η ενότητα του τουρκικού κόσμου δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

«Ο τουρκικός κόσμος δεν υποκύπτει στις απειλές από όπου και αν προέρχονται είτε από την ΕΕ είτε από τις ΗΠΑ», τόνισε.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στην ένταξη της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» – ονομασία που χρησιμοποιεί η Τουρκία για τα κατεχόμενα – ως παρατηρήτρια χώρα στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ο υπουργός Εξωτερικών είπε:

«Τι δικαίωμα έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση να επεμβαίνει στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Το μήνυμά μας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι το εξής: Διαταράξατε την ισορροπία τόσο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας όσο και στην Κύπρο. Έχει χαλάσει η ζυγαριά. Να είστε ισορροπημένοι και αν κάνετε λόγο για το διεθνές δίκαιο κοιτάξτε στις παραβιάσεις της Ελλάδας, της Ρωμαίικης Διοίκησης Κύπρου. Άλλωστε εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε άδεια από τις ΗΠΑ».

«Ξεκίνησε ο τουρκικός αιώνας»

«Ξεκίνησε ο τουρκικός αιώνας, η τουρκική άνοιξη. Με την ένταξη της ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών μπορούμε να πούμε πως φύτρωσε στην ουσία ένα βλαστάρι υπό αυτή την έννοια» σημείωσε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε:

«Είδαμε οι ΗΠΑ και ειδικά η ΕΕ να ασκούν πίεση ακόμα και να απειλούν τα μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Έδωσαν διάβημα, έγραψαν επιστολές, άσκησαν πίεση σε κάθε μια χώρα. Υπάρχει ένας τουρκικός κόσμος που δεν υποκύπτει στις απειλές από όπου και να προέρχονται είτε από την ΕΕ είτε από τις ΗΠΑ. Η ενότητα του τουρκικού κόσμου δεν στρέφεται εναντίον, σε βάρος κανενός».