Τούρκος αναλυτής: Να πλεύσει το ελικοπτεροφόρο ανάμεσα σε Ρόδο και Κρήτη

Τούρκος αναλυτής: Να πλεύσει το ελικοπτεροφόρο ανάμεσα σε Ρόδο και Κρήτη

«Το τουρκικό ελικοπτεροφόρο TCG ANADOLU θα πρέπει να πλεύσει μεταξύ των ελληνικών νησιών Κρήτης και Ρόδου για να αποτραπεί πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια», πρότεινε ο στρατηγικός αναλυτής του κέντρου ερευνών ASAM και καθηγητής του Τμήματος Στρατηγικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Altinbas,  Εράι Γκιουτσουλέρ

Μιλώντας στο Haber Turk , για τις δυνατότητες του νεότευκτου πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων, ο Γκιουτσουλέρ επεσήμανε ότι η τοποθεσία του TCG ANADOLU δεν βρίσκεται στο Αιγαίο λόγω της εγγύτητάς του με τα ελληνικά νησιά, αλλά κάποια «στρατηγική θέση» κοντά στην Κρήτη.

«Υπάρχουν εσφαλμένες και ψευδείς πληροφορίες στον Τύπο ότι το TCG ANADOLU δεν μπορεί να βγει στο Αιγαίο. Όχι, κύριοι, μπορεί να βγει στο Αιγαίο και πάει παντού», σχολίασε και συνέχισε: «Επειδή όμως η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και η απόσταση μεταξύ των νησιών είναι κοντά, εγώ ως στρατιωτικός δεν θα τη χρησιμοποιούσα στο Αιγαίο».

«Αντίθετα, αν ήμουν εγώ, θα το κρατούσα σε στρατηγική θέση στα νότια της Κρήτης, από όπου θα μπορεί να επέμβει στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Αφρική», σημείωσε.

«Βλέπει» μάλιστα την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. βόρεια και ανατολικά της Κρήτης, αφού προηγήθηκε στα νότια του νησιού, χαρακτηρίζοντας το «ύπουλο βήμα» κατά της Τουρκίας και ζητώντας να καταπλεύσει άμεσα το TCG ANADOLU στην παρακείμενη θαλάσσια περιοχή.

«Το επόμενο βήμα της Ελλάδας, δηλαδή το ύπουλο βήμα που έχουν σχεδιάσει στο παρασκήνιο, είναι αφού επεκτείνουν τα 12 μίλια νότια της Κρήτης, να τα επεκτείνουν προς τα ανατολικά και προς τα βόρεια, ώστε η Κρήτη να ενωθεί με τη Ρόδο», εκτίμησε  μιλώντας στο Haber Turk.

«Αν όμως βάλουμε το ελικοπτεροφόρο ακριβώς στη μέση, τώρα η Ελλάδα δεν έχει τύχη με τα 12 μίλια», αποφάνθηκε.