Σε Αθήνα και Άγκυρα σήμερα ο Χ. Μάας - Το κρίσιμο τριήμερο

Σε Αθήνα και Άγκυρα σήμερα ο Χ. Μάας - Το κρίσιμο τριήμερο

Αθήνα και Άγκυρα θα επισκεφθεί σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο να βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών με τους ομολόγους του.

Η ατζέντα των συζητήσεων του Χ. Μάας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια περιλαμβάνει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την κατάσταση στη Λιβύη, ενόψει της άτυπης συνάντησης Gymnich των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Χθες η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη «λύπη» της για την παράταση της τουρκικής Navtex, ενώ προειδοποίησε ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και ενδεχόμενη κλιμάκωσή της θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες.

«Λυπούμαστε για αυτή την ανακοίνωση της Τουρκίας. Από την δική μας σκοπιά, η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί αποτελεί στην παρούσα κατάσταση βήμα προς την λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράταση της NAVTEX από την πλευρά της 'Αγκυρας μέχρι τις 27 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δείχνει καμία πρόθεση να ρίξει τους τόνους αφού εκτός από την παράταση της Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι τα μεσάνυχτα της 26ης Αυγούστου και τη νέα Navtex για ασκήσεις νοτίως της Κρήτης που εξέδωσε η Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος ουσιαστικά απείλησε με «χάος» την Ελλάδα αφού σε χθεσινές δηλώσεις του υποστήριξε ότι η Αθήνα είναι «πλέον είναι υπεύθυνη για ό,τι αρνητικό της συμβεί καθώς έθεσε εαυτόν σε ένα χάος από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει». 

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της κατάστασης στην Ανατολική Μέσογειο, καθώς την Τετάρτη είναι  προγραμματισμένη η κύρωση από τη Βουλή των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο ενώ από σήμερα έως τις 27 Αυγούστου η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει αεροναυτικές ασκήσεις, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί αμφισβήτηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων από την Άγκυρα. 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 11:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 12:00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Η συνάντηση με τον κ. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στις 12:40 ενώ με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Το απόγευμα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Τουρκία.