Οι εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου τροφοδοτούν το φιλοπολεμικό κλίμα σε τουρκικά ΜΜΕ
AP
AP
Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Οι εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου τροφοδοτούν το φιλοπολεμικό κλίμα σε τουρκικά ΜΜΕ

Οι δηλώσεις - απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τα νησιά του Αιγαίου, τροφοδότησαν το φιλοπολεμικό κλίμα στα τουρκικά ΜΜΕ.

Σε εκπομπή του CNN Turk, ο αναλυτής Χασάν Γιαλτσίν σχολίασε, απαντώντας σε ερώτηση «αν η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τω νησιών σημαίνει πόλεμο και αν υπάρχει αιτία πολέμου», πως οι πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις της Αθήνας σε Ρόδο και Λέσβο «αποτελούν ένα βήμα πριν από τον πόλεμο», επαναλαμβάνοντας το τουρκικό αφήγημα για τα νησιά.

«Η άσκηση που πραγματοποίησε η Ελλάδα στη Λέσβο είναι ένα βήμα πριν από τον πόλεμο. O πολιτικός στόχος της Τουρκίας είναι η αποστρατιωτικοποίηση αυτών των νησιών. Όχι μόνο να μην κάνει στρατιωτικές ασκήσεις, δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου όπλα. Οι Συνθήκες αυτό λένε» σχολίασε ο Γιαλτσίν, τονίζοντας πως η Άγκυρα: «Δεν έχει άλλες επιλογές».

«Δεν μένουν άλλες επιλογές για την Τουρκία. Για αυτό και η Τουρκία δηλώνει ‘‘εξαντλείς τις επιλογές στη συνέχεια αυτού μπορούμε να έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά’’. Όταν Έλληνας δημοσιογράφος στην Πράγα ρώτησε στον πρόεδρο μας ‘‘αν εχετε σκοπό να κάνετε εισβολή στα νησιά’’ ο ίδιος δήλωσε ‘‘ναι, σωστά καταλάβατε’’. Πράγματι, δηλώνουμε πως μπορούμε να πάμε στα νησιά» δήλωσε.

Στην ίδια εκπομπή ο στρατιωτικός αναλυτής Μετέ Γιαράρ, δήλωσε πως ούτε ελληνικός στόλος θα πρέπει να υπάρχει κοντά στα νησιά, ούτε πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών θα πραγματοποιούνται πάνω από αυτά.

Ίδιο κλίμα και στο Haber Turk, με τη δημοσιογράφο Μελτέμ Ατζέτ να επαναλαμβάνει δημοσίως τις απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κατά της χώρας μας.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντέδρασε στις στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Ο Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό του απάντησε τονίζοντας πως 'όποιος σπέρνει θύελλες, θερίζει θύελλες. Και αν η Ελλάδα δεν θέλει ειρήνη, τότε θα κάνουμε αυτό που πρέπει μια νύχτα ξαφνικά».

Στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Ναΐμ Μπαμπούρογλου, επεσήμανε πως η Τουρκία έχει «δικαίωμα νόμιμης άμυνας» που της επιτρέπει να επέμβει στα ελληνικά νησιά.

«Οι ασκήσεις της Ελλάδας έχουν δημιουργήσει το δικαίωμα της Τουρκίας για νόμιμη άμυνα σύμφωνα με το άρθρο 51 του ΟΗΕ. Γιατί νόμιμη άμυνα. Διότι η Ελλάδα μονομερώς αλλάζει το καθεστώς των νησιών, τα οποία σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα και τώρα αυτά αποτελούν απειλή. Τώρα πια υπάρχει μια νέα δημιουργία απειλής που βρίσκεται σε απόσταση 18 ή και 5.5 χιλιομέτρων. Το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας περιλαμβάνει και τον πόλεμο» δήλωσε.

Τουρκικές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες προβάλλουν τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με πηχυαίους τίτλους στο ίδιο φιλοπολεμικό πνεύμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μ. Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του χθες Τρίτη τόνισε, πως αν δεν φύγουν τα όπλα από τα ελληνικά νησιά, η Άγκυρα θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους, επαναλαμβάνοντας πως: «Θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά».