Ν. Δένδιας: Γραφείο ταξιδίων τζιχαντιστών η Τουρκία - Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο

Ν. Δένδιας: Γραφείο ταξιδίων τζιχαντιστών η Τουρκία - Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο

«Γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές» χαρακτήρισε την Τουρκία ο Νίκος Δένδιας κατά τις κοινές δηλώσεις που κάνουν με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Άγκυρα επιδιώκει την ένταση και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο ώστε «να υπερασπίσει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Δυστυχώς, σε όλες τις περιφερειακές εξελίξεις, ο κοινός παρονομαστής είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας της Τουρκίας. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία έχει μετατραπεί σε γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές» σχολίασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ο υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι έθεσε στον Ρώσο ομόλογο του  και το θέμα των εξοπλισμών της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα δρα ως παράγοντας που αποσταθεροποιεί το σύνολο  των χωρών της περιοχής.

Από τη μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε ότι τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολλά, ωστόσο επεσήμανε ότι η ρωσική πλευρά θεωρείο ότι πρέπει να επιλύονται μέσω του Διεθνούς Δικαίου.

 Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους έκανε «ειδική αναφορά στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνουμε τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Η Ρωσία δεν μπορεί να τηρήσει κάποια άλλη στάση εκτός από αυτή που υπαγορεύει το δίκαιο της θάλασσας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε ότι κάθε μέλος αυτής της σύμβασης μπορεί να καταχωρήσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως 12 μίλια τηρώντας την κοινή λογική και γεωγραφικές ουδετερότητες.

Προηγήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας στο υπουργείο Εξωτερικών. 

«Στη συνάντησή μας επιβεβαιώσαμε τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – Ρωσίας και συζητήσαμε για την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας με ανάρτησή του στο twitter. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν «Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021».

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας αναμένεται να συναντηθεί στις 5 το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.