Καλίν: Παράλογη η σύνδεση της πώλησης των F-16 με την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
AP
AP

Καλίν: Παράλογη η σύνδεση της πώλησης των F-16 με την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Eντελώς παράλογη, απαράδεκτη και αντιπαραγωγική» χαρακτήρισε τη σύνδεση της πώλησης των μαχητικών F-16 στην Τουρκία με το ζήτημα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.

Μάλιστα υποστήριξε ότι αυτό «στέλνει πολύ λάθος μήνυμα και δεν βοηθά τη διαδικασία».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ΗΠΑ και Τουρκία πρέπει να έχουν μια ευρύτερη γεωπολιτική «στρατηγική συνομιλία», τονίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βασίζονται σε «αμοιβαία συμφέροντα». «Όποιες διαφορές κι αν έχουμε, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε» είπε ισχυριζόμενος ότι η χώρα του έγινε αποδέκτης μίας «άδικης» και «προκατειλημμένης» κριτικής.

Ο κ. Καλίν, βρίσκεται στην Ουάσινγκτον όπου και στο πλαίσιο των επαφών του παρέστη στο Επιχειρηματικό Φόρουμ ΗΠΑ-Τουρκίας, όπως αναμεταδίδει η ΕΡΤ.

Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. Υπάρχει επίσης προγραμματισμένη συνάντηση με την υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Καλίν, ο Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας το καλοκαίρι. Τόνισε επίσης ότι για το ζήτημα αυτό οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή όχι μόνο με τις φινλανδικές και σουηδικές αρχές, αλλά και με τούρκους αξιωματούχους.