Κ. Λάβδας: Ο Μενέντεζ ήταν εμπόδιο για πολλά τουρκικά σχέδια στις ΗΠΑ
AP Photo/Mark Schiefelbein, File
AP Photo/Mark Schiefelbein, File

Κ. Λάβδας: Ο Μενέντεζ ήταν εμπόδιο για πολλά τουρκικά σχέδια στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον καθηγητή ευρωπαϊκής πολιτικής στο Πάντειο, Κώστα Λάβδα, ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, που μαζί με τη σύζυγό βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες για διαφθορά και δωροδοκία. ήταν από τα μέλη του Κογκρέσοου που προσπαθούσε να βάλει όρια στην ισχύ και στην επιρροή της Τουρκίας στις ΗΠΑ.

«Περιμένουμε όλοι να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η δικαστική περιπέτεια του κυρίου Μενέντεζ, ενός από τους γερουσιαστές που έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια να μειωθεί η τεράστια τουρκική επιρροή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποτέλεσε εμπόδιο για πολλά τουρκικά σχέδια στις Ηνωμένες Πολιτείες» σημείωσε στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ και υπενθύμισε πως «Ο κ. Μενέντεζ έχει γίνει στόχος δικαστικής διερεύνησης στο παρελθόν και πάλι, χωρίς όμως αυτό να εξελιχθεί σε κάτι τελικώς εναντίον του».

Εξέφρασε την απορία του «γιατί επιχαίρουν κάποιοι στην Ελλάδα για την εξέλιξη αυτή. Είναι πράγματι αξιοπρόσεκτο. Μπορεί να το δει κανείς και σε μερικές διαδικτυακές σελίδες».

Όπως σημείωσε «Το είδος του λόμπινγκ που γίνεται στο αμερικανικό Κογκρέσο και Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων είναι περίπλοκο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ρυθμίσει το λόμπινγκ πριν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, από τις αρχές του 20ου αιώνα, ξεκίνησαν να το ρυθμίζουν. Εξακολουθεί όμως να υπάρχει και παράτυπο λόμπινγκ και θα δούμε πού ακριβώς εντάσσεται αυτή η διαδικασία με τον κύριο Μενέντεζ.

«Καλώς η κακώς, ο τρόπος με τον οποίο διασυνδέονται τα μέλη του Κογκρέσου με συμφέροντα αμερικανικά και ξένα σε σχέση με τη νομοθέτηση, είναι περίπλοκος. Δεν τον εφηύρε ο κ. Μενέντεζ. Θα δούμε κατά πόσον πράγματι υπάρχει μία παράνομη διαδικασία, μια παράνομη διάσταση σε αυτή τη διαδικασία» τόνισε .

«Ο Μενέντεζ δεν υπήρξε απλά φίλος της Ελλάδας και του Ελληνισμού, αλλά από εκείνους τους γερουσιαστές και από εκείνους τους βουλευτές, από τα μέλη του Κογκρέσου που προσπάθησαν να βάλουν όρια στην ισχύ και στην επιρροή της Τουρκίας στις ΗΠΑ. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το προσέξουμε πάρα πάρα πολύ» υπογράμμισε.