«Οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται εναντίον μου είναι ακριβώς αυτό - ισχυρισμοί», δήλωσε ο κ. Μενέντεζ σε συνέντευξη Τύπου.
Ηχηρό «όχι» από Μενέντεζ: Δεν παραιτούμαι από τη θέση του γερουσιαστή

Ηχηρό «όχι» από Μενέντεζ: Δεν παραιτούμαι από τη θέση του γερουσιαστή

«Οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται εναντίον μου είναι ακριβώς αυτό - ισχυρισμοί», δήλωσε ο κ. Μενέντεζ σε συνέντευξη Τύπου.

Αποφασισμένος να παλέψει μέχρις εσχάτων, για να αποδείξει την αθωότητά του, εμφανίστηκε τη Δευτέρα ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Νιού Τζέρσεϊ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία. «Δεν παραιτούμαι», είπε.

Ο Μενέντεζ αποχώρησε προσωρινά από την προεδρία της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, επειδή ο κανονισμός της Γερουσίας ορίζει ότι εκείνοι που κατηγορούνται για κακουργήματα πρέπει να εγκαταλείπουν τα ηγετικά αξιώματά τους. Μπορεί όμως να επανέλθει στην προεδρία, εφόσον κριθεί αθώος.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο 69χρονος γερουσιαστής των Δημοκρατικών επέστρεψε τη Δευτέρα στην πόλη Γιούνιον Σίτι, την κοινότητα όπου αναδείχθηκε πολιτικά, για να δώσει μια σαφή απάντηση στους πρώην συμμάχους του που ζήτησαν την παραίτησή του λόγω των κατηγοριών για δωροδοκία σε ομοσπονδιακό επίπεδο: «Όχι».

«Οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται εναντίον μου είναι ακριβώς αυτό - ισχυρισμοί», δήλωσε ο κ. Μενέντεζ σε συνέντευξη Τύπου σε ένα κοινοτικό κολέγιο όχι μακριά από το μέρος όπου μεγάλωσε ως παιδί Κουβανών μεταναστών.

«Αναγνωρίζω ότι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη μάχη που έχω δώσει μέχρι τώρα», είπε, προσθέτοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, αναμένει ότι «όχι μόνο θα αθωωθώ, αλλά θα εξακολουθήσω να είμαι ο αρχαιότερος γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ».

Πίσω από τον γερουσιαστή, σε έναν τοίχο, στέκονταν περίπου 20 άνθρωποι, τους οποίους αποκάλεσε «καθημερινούς ανθρώπους και ψηφοφόρους που με γνωρίζουν».

Ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε δημόσια αφότου οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν αποσφράγισαν την Παρασκευή κατηγορητήριο 39 σελίδων που κατηγορούσε τον ίδιο και τη σύζυγό του, Ναντίν Μενέντεζ, ότι δέχθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε δωροδοκίες με αντάλλαγμα την άσκηση της πολιτικής του επιρροής προς όφελος της κυβέρνησης της Αιγύπτου και επιχειρηματικών συνεργατών στο Νιου Τζέρσεϊ.

Οι ανακριτές βρήκαν 550.000 δολάρια σε μετρητά και 13 ράβδους χρυσού κατά τη διάρκεια έρευνας τον Ιούνιο του 2022 σε θυρίδα ασφαλείας και στο σπίτι του ζευγαριού στο Ένγκλγουντ Κλιφς του Ν. Τζέρσεϊ.

Πολλοί από τους πιο επιφανείς ηγέτες των Δημοκρατικών του Νιου Τζέρσεϊ κάλεσαν τον 69χρονο Μενέντεζ να παραιτηθεί.

Στη συνέντευξη Τύπου, μιλώντας πρώτα στα αγγλικά και στη συνέχεια στα ισπανικά, ο κ. Μενέντεζ επανέλαβε μεγάλο μέρος του μηνύματος που προσέφερε αμέσως μετά την ανακοίνωση της κατηγορίας. Είπε ότι είναι βέβαιος ότι «η υπόθεση θα επιλυθεί ευνοϊκά και ζήτησε υπομονή, για να επιτραπεί η παρουσίαση όλων των πραγματικών γεγονότων».

Το κατηγορητήριο απεικόνιζε ένα εκτεταμένο δίκτυο πολιτικής διαφθοράς που αφορούσε την παροχή βοήθειας και τις πωλήσεις όπλων στην Αίγυπτο και τις προσπάθειες του κ. Μενέντεζ να πείσει τους πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να είναι επιεικείς με τους συνεργάτες του σε τρεις ποινικές υποθέσεις.