Γ. Γεραπετρίτης: Από το Δίκαιο, την ιστορία και τις οικουμενικές αξίες το αίτημα για τα Γλυπτά

Γ. Γεραπετρίτης: Από το Δίκαιο, την ιστορία και τις οικουμενικές αξίες το αίτημα για τα Γλυπτά

Δηλώσεις τόσο για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όσο και για την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα έκανε, προσερχόμενος στη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η ελληνική κυβέρνηση τοποθετήθηκε ειδικά σε σχέση με τη ματαίωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, τον κύριο Σούνακ. Εκείνο το οποίο θέλω να επισημάνω είναι το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα αίτημα το οποίο προκύπτει από το Δίκαιο, από την ιστορία και από τις οικουμενικές πολιτιστικές αξίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

«Ανεξάρτητα από αυτό, είναι η πεποίθησή μας ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να είναι καλές και θα εργαστούμε με τον ομόλογό μου προς την κατεύθυνση αυτή» σημείωσε.

«Με τον υπουργό, τον Μπλίνκεν είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τις άριστες σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, να επεξεργαστούμε τα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην αιχμή της περιφερειακής και της διεθνούς συζήτησης, να οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας τα οποία περιλαμβάνουν και την επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον και βεβαίως να αξιολογήσουμε τη θέση της Ελλάδας, τη δημιουργική θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής όπου ως αξιόπιστος παίκτης, η Ελλάδα μπορεί να επιτελέσει έναν σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο» κατέληξε.

Σύνοδος ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ - Ουκρανίας - Γ. Γεραπετρίτης: Η Συμμαχία να δώσει έμφαση και στο Νότο, τη Μ. Ανατολή, την Υποσαχάρια και Β. Αφρική

«Ολοκληρώνεται σήμερα ένα εξαιρετικά παραγωγικό διήμερο στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Συζητήσαμε για σημαντικά θέματα και σήμερα πρόκειται να γίνει και το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών για πρώτη φορά μεταξύ ΝΑΤΟ και Ουκρανίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι υπέρ της προσέγγισης με την Ουκρανία, έτσι ώστε να ενδυναμωθούν οι δεσμοί με τη Συμμαχία» τόνισε και συνέχισε:

«Επισήμανα ότι θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό η Συμμαχία να αποδώσει έμφαση και στον Νότο. Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το μεταναστευτικό αλλά και τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική και την Υποσαχάρεια Αφρική καλούν για μία ιδιαίτερη προσέγγιση και έμφαση στην περιοχή αυτή. Είναι σημαντικό και για την αντίληψη την οποία έχει ο αραβικός κόσμος, αλλά και η Αφρική σε σχέση με την Ατλαντική Συμμαχία».

Διαβάστε Περισσότερα