Επίσκεψη Κ. Φραγκογιάννη στο Ελσίνκι για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων
Eurokinissi
Eurokinissi

Επίσκεψη Κ. Φραγκογιάννη στο Ελσίνκι για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, θα πραγματοποιήσει από αύριο διήμερη επίσκεψη εργασίας στο Ελσίνκι, συνοδευόμενος από επιχειρηματική αποστολή στοχευμένη στους τομείς της ενέργειας, της ναυτιλίας και της υψηλής τεχνολογίας.

Στόχος της επίσκεψης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, είναι η αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Φινλανδίας και η προσέλκυση επενδύσεων, τόσο μέσω επαφών σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και με την ενίσχυση της συνεργασίας των επιχειρηματικών κόσμων των δύο χωρών.

Το αμοιβαίο ενδιαφέρον για ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, είχε διαπιστωθεί σε σειρά επισκέψεων που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές εντός του 2022 - του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Φινλανδία, στις 15 Φεβρουαρίου, της Φινλανδής πρωθυπουργού στην Ελλάδα, στις 28 Απριλίου και του υπουργού Οικονομικών της Φινλανδίας στην Αθήνα, συνοδεία ολιγάριθμων φινλανδικών εταιρειών, στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, ο κ. Φραγκογιάννης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών για την Αναπτυξιακή Συνεργασία και το Διεθνές Εμπόριο, Ville Tapio Skinnari, καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων Mika Lintila. Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι προοπτικές συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας/καινοτομίας, της ναυτιλίας, του τουρισμού.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας και πρώην Επίτροπο της ΕΕ Jyrki Katainen, ο οποίος ηγείται σήμερα του φινλανδικού Ταμείου Καινοτομίας SITRA. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν και τα μέλη της επιχειρηματικής αποστολής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Φραγκογιάννης θα απευθύνει επίσης και σύντομο χαιρετισμό στην Ομοσπονδία Φινλανδικών Βιομηχανιών (ΕΚ), όπου θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή ελληνικών και φινλανδικών επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, έχουν προγραμματιστεί b2b επαφές μεταξύ ελληνικών και φινλανδικών εταιρειών.

Τέλος, ιδιαίτερης σημασίας είναι και η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων Α.Ε. ECG, και του αντίστοιχου φορέα της Φινλανδίας Finnvera.