Επικεφαλής Δημοκρατικών στη Γερουσία: Η Τουρκία σημαντική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια
AP photo
AP photo

Επικεφαλής Δημοκρατικών στη Γερουσία: Η Τουρκία σημαντική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια

Στην εκτίμηση ότι η Τουρκία αποτελεί μια σημαντική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια προχώρησε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αντισταθούν στην επιθετικότητα της που εκδηλώνεται στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο γερουσιαστής της Νέας Υόρκης διατύπωσε τη συγκεκριμένη άποψη γραπτώς στο πλαίσιο της επικοινωνίας που είχε με παράγοντες της ομογένειας, μετά την ανάληψη των πρωτοβουλιών για την ενημέρωση του Κογκρέσου σχετικά με την πώληση των F-16 στη Τουρκία.

Όπως σημείωσε ο γερουσιαστής τον τελικό λόγο στην αξιολόγηση αυτής της αμυντικής σύμβασης θα το έχει το Κογκρέσο, το οποίο θα κρίνει το κατά πόσο μια τέτοια πώληση εξυπηρετεί το καλύτερο συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Η θέση του γερουσιαστή Σούμερ

«Η Τουρκία αποτελεί σημαντική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντισταθούμε στην επιθετικότητά της στη Μέση Ανατολή και στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Η αντίληψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εμπιστεύονται την Τουρκία ότι σέβεται τους παγκόσμιους κανόνες και τη διεθνή τάξη δεν είναι μόνο επικίνδυνη, αλλά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας και των συμμάχων μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προχωρήσουν σε διπλωματικές ενέργειες που θα διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα λογοδοτήσει για τυχόν αδικήματα που μπορεί να διαπράξει», τόνισε ο Σούμερ.

«Τελικά, θα εναπόκειται στο Κογκρέσο να αξιολογήσει τις επιπτώσεις αυτής της προτεινόμενης πώλησης όπλων και κατά πόσο είναι προς το καλύτερο συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων μας», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης:

Επιστολή Αμερικανών βουλευτών για F-16: Η κυβέρνηση να πιστοποιήσει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας