Ασύμμετρη απειλή για την ασφάλεια των χωρών

Ασύμμετρη απειλή για την ασφάλεια των χωρών

Νέες προκλήσεις δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού για την εθνική ασφάλεια των κρατών αλλά και την προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, ενώ συγχρόνως θέτει την επιτακτική ανάγκη προετοιμασίας και νέου σχεδιασμού για αντιμετώπιση τέτοιου είδους πανδημιών ή μιας μελλοντικής χρήσης βιολογικού όπλου ώστε να μην μπορέσει να απορρυθμίσει τόσο εύκολα την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, το διεθνές οικονομικό σύστημα αλλά και την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Και φυσικά το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν τώρα οι σχεδιαστές των εθνικών πολιτικών ασφάλειας είναι εάν ο κορονοϊός έπληξε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών και ποιος θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια τέτοια εξέλιξη.

Στρατιωτικές ασκήσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας, εθνικές και πολυεθνικές ,ακυρώνονται . Πολεμικά πλοία βρίσκονται υπό τον φόβο γενικής μετάδοσης του κορονοϊού στα πληρώματα τους , προσωπικό εξειδικευμένο κινδυνεύει να βγει εκτός υπηρεσίας αφήνοντας κενά σε ευαίσθητους τομείς , σημαντικοί πόροι κατευθύνονται στην αντιμετώπιση του κορονοϊου, η τηλεργασία και τηλεδιασκέψεις δημιουργούν νέες προκλήσεις για αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος.

Η εμπειρία από τις επιπτώσεις του κορονοϊού είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσουν στον επανασχεδιασμό όλου του συστήματος Εθνικής Ασφάλειας των χωρών αλλά και των μεγάλων πολυεθνικών οργανισμών και Συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ.

Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt το οποίο υποχρεώθηκε να καταφύγει στο λιμάνι του Guam που αποτελεί αμερικανικό έδαφος καθώς τα κρούσματα στο πλήρωμα έφθασαν τα 100 με κίνδυνο αλματώδους μετάδοσης του ιού στα 5000 μέλη του πληρώματος. Η επιλογή του καπετάνιου του Αεροπλανοφόρου να δημοσιοποιήσει την προσβολή του πληρώματος από τον κορονοϊό και να ζητήσει την άμεση προσέγγιση σε λιμάνι αναστέλλοντας την αποστολή του, προκάλεσε σοκ στην Ουάσιγκτον.

Ο καπετάνιος του Αεροπλανοφόρου απομακρύνθηκε με επεισοδιακό τρόπο, πριν αποδειχθεί ότι και ο ίδιος είχε προβληθεί από τον κορονοϊό, αλλά το γεγονός είναι ότι ένα από τα «ανίκητα» αμερικανικά στρατηγικά όπλα, καθηλώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία απέναντι στον ανίκητο προς τον παρόν εχθρό τον κορονοϊό. Το USS Roosevelt, ήταν από τον Ιανουάριο σε αποστολή στην κρίσιμη περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και σε άλλα τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα USS Ronald Reagan, USS Carl Vinson, USS Nimitz υπάρχουν κρούσματα, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση πλέον την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία.

Στρατιωτικές δυνάμεις εγκαταλείπουν πλέον τα στρατόπεδα και προσφέρουν υπηρεσίες πολιτικής προστασίας η ακόμη και αστυνόμευσης. Αυτό φυσικά οδηγεί σε αποδυνάμωση των στρατιωτικής φύσης αποστολών όμως από την άλλη πλευρά συμβάλει στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού μέσα σε στρατώνες, μονάδες και γραφεία που δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Αυτό φυσικά εφόσον δεν έχουν ήδη μολυνθεί και με την συμμετοχή σε επιχειρήσεις πολιτικής προστασίας συμβάλουν στην διάδοση του κορονοϊού.

Η Γερμανία έχει κινητοποιήσει 15.000 στρατιώτες για να ενισχύσουν τις προσπάθειες των τοπικών αρχών, η Πολωνία έχει βγάλει τον Στρατό στους δρόμους για την επιτήρηση των περιορισμών κυκλοφορίας .

Η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία που έχουν πληγεί και πιο σκληρά από την πανδημία είτε έχουν περιορίσει είτε έχουν ακυρώσει επιχειρήσεις που προέβλεπαν εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ η Τουρκία έχει επιβάλει κανόνες κοινωνικής απόστασης σε κοιτώνες και χώρους συγκέντρωσης.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις μετακινήσεις στρατιωτών της στην Συρία, πολλά πλοία του Στόλου έχουν απομακρυνθεί από τα λιμάνια από τον φόβο της μετάδοσης του ιού ενώ τις τελευταίες δυο εβδομάδες έχει υπάρξει σημαντική μείωση των πτήσεων UAV’s σε Αιγαίο ,Μεσόγειο και Συρία προφανώς λόγω προβλημάτων και μέτρων για την προστασία των χειριστών τους στις επίγειες βάσεις .

Ο εκπρόσωπος το Γαλλικού Επιτελείου ανακοίνωσε ότι «έχουν ακυρωθεί όλες οι μη κρίσιμες θαλάσσιες αποστολές ή πάντως προσαρμόζεται το πεδίο εφαρμογής τους» υποστηρίζοντας πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεαστεί η «επιχειρησιακή ικανότητα» των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πάντως τα γαλλικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ δεν σταματούν πλέον σε τοπικά λιμάνια, ενώ έχουν περιορισθεί και οι πτήσεις των εναέριων μέσων.

Περισσότερο σοβαρή η κατάσταση στο αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ που υπήρξαν αρχικά σαράντα περιστατικά με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κορονοϊού και το γαλλικό αεροπλανοφόρο κατευθύνεται ήδη προς την Γαλλία για να ελλιμενισθεί στην Τουλόν.

Η Ισπανία δήλωσε οτι δεν επηρεάσθηκε καμιά από τις ναυτικές επιχειρήσεις αλλά η αντικατάσταση της δύναμης στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Atalanta» στο Κέρας της Αφρικής έχει διακοπεί καθώς βρέθηκε ένα μέλος της αποστολής να έχει μολυνθεί με κορονοϊό..

Γερμανική δύναμη με προορισμό το Αφγανιστάν έχει τεθεί σε αυτοαπομόνωση, Ιταλοί στρατιώτες επιστρέφοντας από την Καμπούλ βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, ενώ 200 από τους 800 Ιταλούς στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στο Ιράκ επέστρεψαν στην Ιταλία.

Όμως προκλήσεις δημιουργούνται και για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών των χωρών ,καθώς πλέον το ξέσπασμα του κορονοϊού υποχρεώνει τον αναπροσανατολισμό από την μέχρι τώρα σχεδόν μονολιθική εστίαση στα θέματα της τρομοκρατίας που αποτελεί βασικό αντικείμενο των Μυστικών Υπηρεσιών παγκοσμίως ειδικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Και δεν περιορίζεται μόνο η δράση τους στην έγκαιρη συλλογή πληροφοριών και στοιχείων για μια επικείμενη πανδημία όπως αυτή, η για την προετοιμασία για την αποτροπή μιας ενδεχόμενης βιολογικής επίθεσης που θα μπορούσε να έχει αντίστοιχα αποτελέσματα στο μέλλον.

'Ηδη δείγμα γραφής έχει δοθεί με την Μοσάντ η οποία αθόρυβα βρέθηκε στις αρχές της πανδημίας να μεταφέρει από άγνωστο προορισμό ένα μεταγωγικό αεροσκάφος με υγειονομικό υλικό στο Ισραήλ.

Ακολούθησε πραγματική μάχη μεταξύ των κρατών στις οποίες ενεπλάκησαν και οι Μυστικές Υπηρεσίες για την εξασφάλιση, μασκών, ανεμιστήρων, στολών, χλωροκίνης.... Και είναι σε εξέλιξη μια παγκόσμια κούρσα βιομηχανικής κατασκοπείας με στόχο τις έρευνες για το φάρμακο και το εμβόλιο του κορονοϊοϋ.

Ο κόσμος δεν θα είναι πια ίδιος για τις Μυστικές Υπηρεσίες καθώς οι απειλές ασφαλείας παύουν να είναι απλώς μερικές ομάδες τζιχαντιστών...

-Η ανατροπή στις επικοινωνίες η υιοθέτηση των τηλεδιασκέψεων και η προσφυγή πολιτών αλλά και εταιρειών ,ακόμη και κυβερνητικών οργανισμών σε πλατφόρμες τηλεδιασκέψεων δημιουργεί ένα σημαντικό κενό ασφαλείας όπως φάνηκε στην περίπτωση της ZOOM που απροετοίμαστη για μια τέτοια έκρηξη στην χρήση των υπηρεσιών της καθώς προέκυψαν κενά ασφάλειας υποχρεώθηκε να προστρέξει στον γκουρού σε θέματα κυβερνοασφάλειας ομογενή Alex Stamos, πρώην υπεύθυνου ασφαλείας της GOOGLE.

Όμως προκύπτουν και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και προσωπικών δεδομένων, με αφορμή τα μέτρα που λαμβάνονται παγκοσμίως για τον έλεγχο του περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών Η Κίνα χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα στα κινητά για να ελέγχει ποιοι παραβιάζουν την καραντίνα, η Ρωσία χρησιμοποιεί επίσης πρόγραμμα στο κινητό τηλέφωνο μαζί με το πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου, για να κάνει τους ίδιους ελέγχους, στο Ισραήλ η εσωτερική υπηρεσία ασφάλειας Shin Bet απέκτησε πρόσβαση στο ηλεκτρονικό στίγμα και αποτύπωμα των κινητών τηλεφώνων για να ειδοποιεί όσους πιθανόν ήρθαν σε επαφή με φορέα του κορονοϊού.

Η πανδημία δεν ανατρέπει μόνο καθημερινές συνήθειες, δεν απειλεί μόνο με ύφεση την Παγκόσμια οικονομία. Δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις και ανατρέπει ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα στις πολιτικές Ασφάλειας υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προετοιμασθούν για την επόμενη πανδημία αλλά και για να κλείσουν τον δρόμο σε όποια δύναμη επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί το σημερινό κενό.