Αν και η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε με καλές εκτιμήσεις και με προοπτικές ανόδου λόγω των καλών εταιρικών αποτελεσμάτων, το γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών σε χαμηλότερα επίπεδα και οι εξελίξεις στην Ουκρανία επηρέασαν και την εγχώρια αγορά. Η Ρωσία φαίνεται πως σκληραίνει τη στάση της και απειλεί και το ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να γίνουν πιο επιφυλακτικοί.
Ο ΟΠΑΠ λόγω μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου συνολικού ύψους 1,50 ευρώ τάραξε τα νερά, ξεπερνώντας ακόμα και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη. Οι εξαιρετικές ελεύθερες ταμειακές ροές του Οργανισμού έδωσαν τη δυνατότητα και να μειωθεί ο καθαρός δανεισμός αλλά και η απόδοση στους μετόχους να είναι υψηλή και άνω του 11%. Επί της μετοχής έγινε ένα μεγάλο μέρος του συνολικού τζίρου και κινήθηκε έντονα ανοδικά.
Να σημειωθεί πως η διοίκηση έκανε πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις για το 2022 και στοχεύει να πετύχει καλύτερα νούμερα από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών του πρακτορείου Bloomberg. Συγκεκριμένα είπε πως στοχεύει να πετύχει τζίρο προ εισφορών 2,17-2,22 δισ. ευρώ και EBITDA 720-740 εκατ. ευρώ.
Οι εισηγμένες, μέχρι στιγμής, δείχνουν πως τα έχουν πάει σημαντικά καλύτερα το 2021 από το 2020 και πολλές αρχίζουν να ξαναδίνουν μερίσματα (π.χ. Fourlis), αλλά οι επενδυτές ανησυχούν λόγω του υψηλού πληθωρισμού αλλά και των πληροφοριών για πιθανές ελλείψεις σε προϊόντα.
Αρνητικά επηρέασε τις ενεργειακές μετοχές η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής για επιβολή έκτακτης φορολογίας στα υπερκέρδη. Κάτι που ωστόσο, είχε ακουστεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις και ίσως έως ένα βαθμό να είχε προεξοφληθεί. Από την άλλη οι αναφορές αυτές δεν αφορούν τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) οι οποίες όπως ειπώθηκε στη Βουλή πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις, ενώ φάνηκε μία συμπόρευση και από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα πλωτά αιολικά!
Ο Γενικός Δείκτης έγραψε υψηλό ημέρας στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και στις 873,34 μονάδες (+0,67%) και λίγη ώρα πριν το κλείσιμο έγραψε χαμηλό στις 848,27 μονάδες (-2,22%) για να κλείσει τελικά στις 854,88 μονάδες με απώλειες 1,46%.
Ο τζίρος ήταν χαμηλός και δεν ξεπέρασε τα 65,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 4,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 1,84% με τις 4 συστημικές να κλείνουν με απώλειες.
Ο ΟΠΑΠ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο και έκλεισε λίγο χαμηλότερα από τα 13 ευρώ με άνοδο 3,43%, ενώ ανοδικά έκλεισαν ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.
Τις μεγαλύτερες απώλειες είχε η Lamda (-4.02%), Coca Cola (-3,77%) και ΕΛΒΑΛΑΧΑΛΚΟΡ (-3,54%).
Από το σύνολο των μετοχών ΑΝΕΚ, Q&R, Κέκροψ και Lavipharm είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ από τις ανοδικές Intralot και Τεχνική Ολυμπιακή ξεχώρισαν.