Πτωτικά για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κινήθηκαν οι αμερικανικοί δείκτες την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές έκλεισαν ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο για τη Wall Street.
Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 550 μονάδες, ή 1,5% στις 34.678 μονάδες. Ο S&P 500 με πτώση 1,5% όσο ήταν η πτώση και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Πέμπτης στις 14.220 μονάδες.
Οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, με την JPMorgan Chase να υποχωρεί 2,3% και την Goldman Sachs να καταγράφει πτώση άνω του 1%.
Η σημερινή ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του Μαρτίου αλλά και του πρώτου τριμήνου. Οι μετοχές σημείωσαν ράλι το δεύτερο μισό του μήνα, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να ολοκληρώνουν τον Μάρτιο με άνοδο περίπου 5% έκαστος και τον Dow ενισχυμένο σχεδόν 4%.
Ωστόσο, συνολικά για το πρώτο τρίμηνο, Dow και S&P 500 υποχώρησαν σχεδόν 3%, ενώ ο Nasdaq έχασε πάνω από 7%. Πρόκειται για το πρώτο αρνητικό τρίμηνο από το αντίστοιχο του 2020, το οποίο σηματοδότησε την έναρξη της πανδημίας Covid στις Η.Π.Α.
Πτώση για το πετρέλαιο ελέω Μπάιντεν
Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν πτωτικά, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού να υποχωρούν περισσότερο από 6% στα 100 δολάρια το βαρέλι. Πτώση 5,4% εμφάνισε και η τιμή του brent που υποχώρηξσε στα 107 δολάρια το βαρέλι.
Η βελτίωση της εικόνας στην αγορά πετρελαίου οφείλεται στην ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ενός σχεδίου για την απελευθέρωση 1 εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματα για διάστημα έξι μηνών.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια, περιπλέκοντας περαιτέρω τα ζητήματα ενεργειακού εφοδιασμού για την Ευρώπη.
Η αποδέσμευση 180 εκατομμυρίων βαρελιών από τον Μπάιντεν ισοδυναμεί με περίπου δύο ημέρες παγκόσμιας ζήτησης και σηματοδοτεί την τρίτη φορά που η Ουάσινγκτον εκμεταλλεύεται το SPR τους τελευταίους έξι μήνες.
Θα καλύπτει περισσότερο από τις εξαγωγές πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Ρωσία, τις οποίες ο Μπάιντεν απαγόρευσε αυτόν τον μήνα. Η Ρωσία παράγει συνήθως περίπου το 10% του παγκόσμιου αργού, αλλά αντιπροσωπεύει μόνο το 8% των εισαγωγών υγρών καυσίμων στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, η αποδέσμευση θα υπολείπεται της απώλειας περίπου 3 εκατομμυρίων bpd ρωσικού πετρελαίου, η οποία εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ) θα προκληθεί από τις δυτικές κυρώσεις και καθώς οι παγκόσμιοι αγοραστές αποφεύγουν το πετρέλαιο.
Ο Μπάιντεν κάλεσε επίσης τις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου να πραγματοποιήσουν περισσότερες γεωτρήσεις και να ενισχύσουν την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών.