Τι επιφυλάσσει ο Μάρτιος στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Τι επιφυλάσσει ο Μάρτιος στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος Covid-19 στην Ελλάδα και έκτοτε πολλά άλλαξαν στην καθημερινότητα επηρεάζοντας την επιχειρηματική και οικονομική ζωή και ακολούθως και το Χρηματιστήριο.

Η Ελληνική Αγορά σε αυτό το χρόνο που μεσολάβησε έχασε το βηματισμό της με τις ξένες αγορές μετά τον Μάιο κυρίως λόγω της αρνητικής επίδρασης των χαμηλότερων αφίξεων του Τουρισμού, κλάδος ο οποίος έχει σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση της ζήτησης σε σημαντικούς οικονομικούς κλάδους.

Τα αποτελέσματα αυτής της αρνητικής εξέλιξης ποσοτικοποιούνται πλέον με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της προηγούμενης χρήσης όπου οι σημαντικές αποκλίσεις που καταγράφονται έχουν ισχυρή προβολή στην αναιμική τουριστική κίνηση. Ακόμα και εταιρίες που θεωρούνται ανελαστικές στο αντικείμενο τους και δεν υπέστησαν κάποια απαγόρευση ή περιορισμό στη λειτουργία τους (ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠCoca Cola) έκαναν λόγο στις πρόσφατες ανακοινώσεις των μεγεθών τους για την έμμεση ή άμεση επίδραση της χαμηλής πτήσης του Τουρισμού κατά το 2020.

Το γεγονός ότι η Ελληνική Αγορά εξακολουθεί να παρουσιάζει μια εικόνα εσωστρέφειας αποδίδεται ακριβώς σε αυτό: Αν και η ταχύτητα των εμβολιασμών έχει αυξηθεί η τουριστική σεζόν του 2021 δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα έχει περισσότερες ημέρες από πέρυσι. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι το ΧΑ κλείνει το δίμηνο στην προτελευταία θέση των αποδόσεων πανευρωπαϊκά μπροστά από το Χρηματιστήριο της Πορτογαλίας, μια οικονομία η οποία επίσης έχει υψηλό τουριστικό αποτύπωμα.

Ο Μάρτιος έχει ισχυρή αρνητική παράδοση τα τελευταία 22 χρόνια. Συγκεκριμένα εμφανίζει 15 αρνητικά πρόσημα και η μέση μηνιαία απόδοση είναι αρνητική κατά 2,55%.

Πέρα από τις παραδόσεις και τα στατιστικά η ατζέντα προβλέπεται ασφυκτικά γεμάτη καθώς εντός του μήνα δεν αποκλείεται να εκκινήσουν διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σε σημαντικό αριθμό εταιριών (Aegean Airlines, Ελλάκτωρ, Τράπεζα Πειραιώς) αλλά και πιθανές εκδόσεις ομολόγων με κυριότερες αυτές των ΔΕΗAlpha Bank και Motor Oil.

Παράλληλα ο κύριος όγκος των αποτελεσμάτων χρήσης των δεικτοβαρών εταιριών αναμένεται εντός του μήνα με τις τράπεζες να μπαίνουν στο επίκεντρο αφού θα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των δανείων σε αναστολή, τις εκτιμήσεις τους για τα τεστ αντοχής και τα νέα χρονοδιαγράμματα των τιτλοποιήσεων.

Τέλος, εντός του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα του εμπορίου μετά τη νέα παράταση που δόθηκε καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων δεν έδειξε σημάδια αποκλιμάκωσης. Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν εναύσματα ενδιαφέροντος και ανάλογα με τη ροή των πραγμάτων θα δώσουν περισσότερες αφορμές τάσης στην αγορά.

H τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδειξε αντοχή στην περιοχή των 770 μονάδων, αρνούμενος να δοκιμάσει τις αντοχές στήριξης των 750 μονάδων. Η… άρνηση ήταν πολύ πιο έντονη την Παρασκευή καθώς η αγορά θα είχε κάθε λόγο να ακολουθήσει την έντονα πτωτική πορεία των ξένων αγορών. Η συμπεριφορά αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ελπιδοφόρα για τους αισιόδοξους καθώς η έντονη μεταβλητότητα στο εξωτερικό κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνά από το ΧΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη εβδομάδα κινήθηκε σε ένα εύρω 22 μονάδων στον Γενικό Δείκτη δηλαδή μια διακύμανση που με το ζόρι έφθασε το 2,7%. Προστατεύοντας λοιπόν τα κομβικά σημεία στήριξης το μοτίβο συσσώρευσης διατηρήθηκε, οι πωλητές δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν τη βραχυπρόθεσμη τάση σε πτωτική και οι κινητοί μέσοι συγκλίνουν οριακά με τον Γενικό Δείκτη, οι ταλαντωτές βρίσκονται στην ουδετερότητα, επιτείνοντας τη διαγραμματική εικόνα «αναποφασιστικότητας».

Από πλευράς συναλλαγών η αύξηση που παρατηρήθηκε στο τέλος της εβδομάδας μπορεί να λειτουργήσει σαν μοχλός κίνησης ως τις 800 μονάδες και εν συνεχεία για τα υψηλά έτους. Η εκτίμηση αυτή είναι αρκετά αδύναμη καθώς η προσέγγιση των 800 μονάδων φαίνεται να ενεργοποιεί την προσφορά και στο πρόσφατο παρελθόν με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατοχύρωση νέου εύρους διαπραγμάτευσης. Επομένως, η ετυμηγορία για την επόμενη εβδομάδα παραμένει η συσσώρευση και η πλάγια κίνηση σε στενό εύρος.

Με τα αποτελέσματα της Mermeren Combinat την ερχόμενη Δευτέρα συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις πεπραγμένων του 2020. Την Τετάρτη 3 Μαρτίου θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Autohellas. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων. Την Πέμπτη τέλος, η Μυτιληναίος θα ανακοινώσει τα αναλυτικά μεγέθη του 2020 με βάση τα ΔΠΧΠ.